Opinió

Espanya és el problema!

Tres-cents anys de discordances avalen
la conveniència d'un divorci amistós. Voler evitar-lo per la força no l'impedirà

Amb la victòria del PP en les dar­re­res legis­la­ti­ves, per majo­ria abso­luta, i amb els popu­lars gover­nant la majo­ria d'auto­no­mies, la caverna mediàtica de la dreta més reac­cionària infla el pit i apro­fita qual­se­vol cir­cumstància per mani­fes­tar el seu menys­preu con­tra Cata­lu­nya i pres­si­o­nar al govern perquè recen­tra­litzi l'Estat seguint l'ide­ari fran­quista de la uni­dad de des­tino (?).

Tant ens fa quina sigui la seva capa­ci­tat de pres­si­o­nar el govern de Rajoy i que l'ABC i La Razón seguei­xin menys­pre­ant-nos amb inso­lents por­ta­des o que per­sis­tei­xin en la seva obs­ti­nada fòbia als cata­lans, a la nos­tra cul­tura i la nos­tra llen­gua, ja que mai acon­se­gui­ran que dei­xem de llui­tar per la nos­tra sobi­ra­nia. Tot i això, podem dir-los que si Cata­lu­nya és el seu pro­blema, hi han mane­res àgils de resol­dre'l: es reque­reix saber apro­fi­tar les lliçons que la història ens ofe­reix per, en poques hores, dei­xar defi­ni­ti­va­ment solu­ci­o­nat el “pro­blema”. Només cal asseure's amb el govern de la Gene­ra­li­tat i adop­tar l'acord pres de manera pacífica i amis­tosa pels repre­sen­tats de l'antiga Txe­cos­lovàquia que va donar lloc, l'1 de gener del 1993, a la cons­ti­tució de dues noves naci­ons, Txèquia i Eslovàquia, tot un exem­ple de com, amb volun­tat política, es pot resol­dre una des­a­vi­nença ances­tral com la que man­te­nen Cata­lu­nya i Espa­nya. Tres-cents anys de dis­cor­dan­ces ava­len la con­veniència d'un divorci amistós. Voler evi­tar-lo per la força no impe­dirà que es mate­ri­a­litzi, car s'ha evi­den­ciat que la con­vivència és impos­si­ble.

Que en els actu­als moments s'hagi cons­tituït l'Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana (ANC) és molt posi­tiu i espe­rançador per a l'asso­li­ment de la desit­jada inde­pendència, car als dar­rers pre­si­dents de la Gene­ra­li­tat els ha man­cat con­vicció i fer­mesa, no només per no retre aca­ta­ment i age­no­llar-se a les exigències del govern cen­tral, sigui del PP o del PSOE, sinó per con­tra­res­tar les seves injúries. La feblesa i con­tra­dic­ci­ons del pre­si­dent Mas afe­blei­xen més Cata­lu­nya, que ja és la ven­ta­focs de les auto­no­mies. És per això que cal dir prou i pren­dre la ini­ci­a­tiva com la pro­ta­go­nista de La Ven­ta­focs dels ger­mans Grimm (en aquesta ini­ci­a­tiva l'ANC pot esde­ve­nir cab­dal). Caldrà des­pu­llar-nos dels pre­ju­di­cis de tants anys de sub­missió i, com la Ven­ta­focs, tenir el coratge de llançar-nos a “ballar”, mal­grat sigui a con­tra­cor de la madras­tra Espa­nya. Si ballem sal­tant l'injuriós mur de l'asfi­xia, tenim mol­tes pos­si­bi­li­tats d'acon­se­guir l'alli­be­ra­ment desit­jat.

Un petit inven­tari de l'espoli que ens apli­quen sis­temàtica­ment ens aju­darà a ado­nar-nos que si els polítics no s'atre­vei­xen a fer el pas enda­vant, ho hau­rem de fer els ciu­ta­dans: 1) l'Estat ens aplica un roba­tori anual del 8% del PIB, que en 24 anys ja superen els 213.963 M€; 2) l'Estat ens exi­geix que el dèficit sigui infe­rior al 1,5% del PIB, però segueix sense pagar els mili­ons d'euros que ens deu; 3) per­sis­tents obs­ta­cles a la nos­tra llen­gua i al nos­tre model d'immersió lingüística; 4) entre­bancs a les emis­si­ons de TV3 al País Valencià i a les Illes i polítiques d'exter­mini de la llen­gua cata­lana; 5) negligència inten­ci­o­nada de Foment a inver­tir en infra­es­truc­tu­res a Cata­lu­nya, exem­ples com l'N-II, Roda­lies de Renfe, l'alta velo­ci­tat o la con­nexió fer­roviària amb l'aero­port i el port de Bar­ce­lona ho pale­sen; 6) nega­tiva al cor­re­dor medi­ter­rani i que el Prat sigui ges­ti­o­nat des de Bar­ce­lona; 7) nega­tiva sis­temàtica que puguem tenir selec­ci­ons naci­o­nals; 8) des­ba­lles­ta­ment de la xarxa de cai­xes d'estal­vis cata­la­nes.

Aquest menys­preu per­sis­tent fa evo­car alguns frag­ments del poema El meu poble i jo de Sal­va­dor Espriu: “Bevíem a glops aspres vins de burla”, “Tenim la raó con­tra bords i lla­dres”; “Dava­llats del pou, esguar­dem enlaire el meu poble i jo” per dir: prou a tanta sub­missió ver­go­nyant i per “en encesa espera” alçar-nos vers l'assalt defi­ni­tiu a la plena sobi­ra­nia naci­o­nal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.