Opinió

Autoengany i impotència

Fa més de vint anys
que ja es parlava de reformes del sistema
de finançament que
en cap cas no van reduir el dèficit fiscal

Amb la pre­sen­tació dels pres­su­pos­tos espa­nyols que inten­si­fi­quen l'espo­li­ació fis­cal, des del govern de la Gene­ra­li­tat i des del grup par­la­men­tari de CiU al Congrés s'intenta apai­va­gar la indig­nació tot anun­ci­ant que es “nego­ciarà” amb el govern del PP.

El pri­mer que hau­ria de reconèixer Mas, si és que té alguna cre­di­bi­li­tat el gir sobi­ra­nista que es va insi­nuar en el Congrés de CDC, és que quan es pro­du­eix una situ­ació de domi­nació aquell que sub­juga l'altre no té cap incen­tiu per nego­ciar res. Ni Mas-Colell, ni els dipu­tats de CiU al Congrés, ni els repre­sen­tants de la comissió bila­te­ral en el supòsit que algun dia es reu­neixi, no es tro­ben en posició d'exi­gir res a Espa­nya. Això és estruc­tu­ral­ment així segons l'orde­na­ment cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol, però la con­jun­tura política ho agreuja amb la majo­ria abso­luta del Par­tit Popu­lar al Congrés. Trans­me­tre a la ciu­ta­da­nia la per­cepció que en l'actual sis­tema jurídic i polític la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya pot evi­tar l'asfíxia o, almenys, pot cor­re­gir-la i mini­mit­zar-la, és fomen­tar l'auto­en­gany i, com més es con­tinuï en l'auto­en­gany, més punyent serà la sen­sació d'impotència quan l'agressió a Cata­lu­nya es con­sumi sota la forma d'inter­venció directa del govern espa­nyol.

L'auto­en­gany encara tin­dria excusa si es des­co­ne­gues­sin les regles que imposa l'actual ordre espa­nyol, si es man­tingués una ambigüitat que per­metés inter­pre­ta­ci­ons més ama­bles en la relació amb Espa­nya i més favo­ra­bles al desen­vo­lu­pa­ment econòmic, cul­tu­ral i social català. Però aquesta il·lusió es va escapçar de forma con­tun­dent amb el procés de reforma esta­tutària i la sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol sobre l'Esta­tut d'Auto­no­mia. Quan des del govern de la Gene­ra­li­tat encara se sug­ge­reix que el govern espa­nyol s'avindrà a “nego­ciar” els comp­tes del 2012, o quan s'invoca l'ano­me­nat pacte fis­cal com a solució gai­rebé màgica, vol dir que aquest govern encara està atra­pat en una lògica ante­rior al nau­fragi esta­tu­tari. Recordo, per exem­ple, que en relació als diners que la Gene­ra­li­tat reclama en con­cepte de liqui­dació d'exer­ci­cis ante­ri­ors de les inver­si­ons en infra­es­truc­tu­res que esta­bleix la dis­po­sició addi­ci­o­nal ter­cera de l'Esta­tut, el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol, en l'esmen­tada sentència ja esta­blia que: “res­pecto de este tipo de com­pro­mi­sos pre­su­pu­es­ta­rios for­ma­li­za­dos en un Esta­tuto de Auto­nomía hemos dicho que no cons­ti­tuyen un recurso que el Estado deba con­sig­nar obli­ga­to­ri­a­mente en los pre­su­pu­es­tos gene­ra­les de cada ejer­ci­cio económico, pues es al Estado a quien cor­res­ponde en exclu­siva, aten­di­endo a la tota­li­dad de los ins­tru­men­tos para la finan­ci­ación de las Comu­ni­da­des Autónomas a las nece­si­da­des de cada una de éstas y a las posi­bi­li­da­des rea­les del sis­tema finan­ci­ero del Estado”. L'Estat, doncs, no es troba vin­cu­lat pel que pogués esta­blir l'Esta­tut. Les Corts Gene­rals, repre­sen­tants del poble espa­nyol, en el qual resi­deix la “sobi­ra­nia naci­o­nal” (arti­cle 1.2 de la Cons­ti­tució), no tenen cap obli­gació d'accep­tar que en els seus pres­su­pos­tos es con­sig­nin el gra­pat de mili­ons d'euros que els pugui recla­mar un govern autonòmic. Si això ja s'esdevé amb l'impa­ga­ment dels diver­sos deu­tes esta­tals en inver­si­ons sobre infra­es­truc­tu­res, podem ima­gi­nar les min­ses pos­si­bi­li­tats que hi ha que el govern Mas faci seure els repre­sen­tants de l'Estat (i de catorze Comu­ni­tats Autònomes) per convèncer'ls de pac­tar una reforma inte­gral del sis­tema de finançament que per­meti recap­tar tots els impos­tos a Cata­lu­nya i atu­rar la sag­nia de recur­sos que amenaça la con­tinuïtat de l'auto­go­vern. Em pre­gunto de tot cor si el govern i la majo­ria par­la­mentària a Cata­lu­nya són cons­ci­ents del marc jurídic que acabo de citar, perquè si no ho són és una irres­pon­sa­bi­li­tat que s'eme­tin mis­sat­ges polítics des de la ignorància, i si ho són vol dir que actuen amb mala fe, tras­lla­dant els seus auto­en­ganys a la ciu­ta­da­nia amb pro­jec­tes que tenen nul·la via­bi­li­tat.

El més exas­pe­rant de tot ple­gat és que si ens fixem en el debat polític actual sobre l'esca­nya­ment finan­cer que pateix Cata­lu­nya i el de fa gai­rebé vint anys ens ado­nem amb esfereïment que les acti­tuds polítiques són les matei­xes, les de con­fiar en una reforma estruc­tu­ral d'Espa­nya que no arri­barà mai. Fa més de vint anys que ja es par­lava de refor­mes del sis­tema de finançament que en cap cas no van reduir el dèficit fis­cal, des de la cessió de trams en el ren­di­ment de l'IRPF fins a les pro­pos­tes de “fede­ra­lisme fis­cal” que arri­ba­ven des del soci­a­lisme català. Dues dècades després la retòrica política majo­ritària con­ti­nua anco­rada en les matei­xes pre­mis­ses men­tre l'ensul­si­ada econòmica fruit de la situ­ació de domi­nació política ja és evi­dent. Com he anat apun­tant en els dar­rers arti­cles, les acti­tuds polítiques són les matei­xes que fa vint anys perquè els actors polítics (els par­tits, la cul­tura política) són els matei­xos. Al meu parer, la pri­mera con­dició per a un gir coper­nicà en el sis­tema que necessària­ment porti al reco­nei­xe­ment de Cata­lu­nya com a enti­tat sobi­rana i, per tant, com a enti­tat res­pecte la qual Espa­nya es vegi obli­gada a nego­ciar alguna cosa, passa per un canvi de classe política: un nou grup diri­gent que no hagi par­ti­ci­pat dels fraus ni de les ser­vi­tuds de l'auto­no­misme i que sigui capaç de superar l'inde­pen­den­tisme com a metàfora o com a uto­pia (l'Ítaca) amb un pro­jecte inde­pen­den­tista. Que el camí es per­fili de llarg recor­re­gut en aques­tes coor­de­na­des no és una renúncia, ans al con­trari, exi­geix que el canvi d'acti­tud sigui el més ràpid pos­si­ble per començar a trans­for­mar la rea­li­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.