Opinió

L'efecte xuclador

A les polítiques d'austeritat i contenció els calen les equivalents mesures i propostes de reactivació i dinamització de l'economia, els estímuls que sumin creació de riquesa i recuperació dels ingressos i de la confiança

La crisi econòmica té unes dimen­si­ons i unes rami­fi­ca­ci­ons molt pro­fun­des. És glo­bal i és local, és finan­cera i és de model i sec­tors econòmics, és de durada i horit­zons impre­vi­si­bles i té unes cau­ses ben cone­gu­des i unes con­seqüències massa sovint dramàtiques.

En el ter­reny de les cau­ses, sovint acom­pa­nya­des d'impre­visió, les diagno­sis són abun­dants i sovint pre­ci­ses. En el ter­reny de les con­seqüències tam­poc no és difícil de des­criure un món en canvi, un model pro­duc­tiu en un final d'etapa i una espi­ral d'atur, de des­con­fiança i pèrdua de capa­ci­tat de reacció. Ningú, però, no l'ha encer­tat encara en la for­mu­lació de pro­pos­tes con­sis­tents i creïbles per sor­tir-ne. Les recep­tes són d'una rigi­desa extrema, sovint són dic­ta­des pels matei­xos res­pon­sa­bles d'algu­nes de les polítiques que ens hi han abo­cat, i la seva apli­cació extrema, de moment, no ha donat els resul­tats que hom n'espe­rava.

Més aviat sem­bla com si per a les eco­no­mies més fràgils i vul­ne­ra­bles les rigi­de­ses de l'ortodòxia del dèficit ens por­tin a un empit­jo­ra­ment crei­xent de la situ­ació econòmica, a una extrema difi­cul­tat per crear ocu­pació, a una des­trucció mas­siva de llocs de tre­ball, a una cai­guda ver­ti­gi­nosa del con­sum. No només això, sinó que hi hem d'afe­gir pèrdua de drets, soci­als i humans, pèrdua de qua­li­tat de vida i de pres­ta­ci­ons dels ser­veis públics, pèrdua crei­xent de la cohesió social, retrocés de la per­cepció de segu­re­tat, incre­ment de les situ­a­ci­ons de con­flicte i dels brots de violència.

Els pres­crip­tors de la política del dèficit zero apun­ten a la neces­si­tat estricta amb caràcter previ d'asso­lir la màxima dis­ci­plina pres­su­postària com a con­dició per crear les con­di­ci­ons per a la recu­pe­ració. Passa, però, que de moment hem pas­sat de l'estan­ca­ment a la recessió i que les fórmu­les que s'apli­quen no arri­ben a sac­se­jar l'acti­vi­tat i no pro­vo­quen cap símptoma de reac­ti­vació.

Ben al con­trari. L'efecte de l'espi­ral de les reta­lla­des, la seva extensió i ampli­tud, l'uni­vers social dels afec­tats, la soci­a­lit­zació de les reta­lla­des i la con­cen­tració dels bene­fi­cis, el con­trast entre les pres­si­ons suc­ces­si­ves a les eco­no­mies de les ren­des sala­ri­als, la gent que cobra un sou, i les exemp­ci­ons i les amnis­ties fis­cals als que més gua­nyen i que fins ara han defrau­dat el fisc gene­ren una crisi de valors i de con­fiança d'unes dimen­si­ons des­co­mu­nals.

Tant és així que aquesta espi­ral és com un remolí, com un xucla­dor, que s'ho empassa tot i apro­fun­deix i agreuja les difi­cul­tats. Gràfica­ment és com l'aigua que s'escola i fa remolí, o com els xucla­dors al mar i les gor­gues dels rius, o com l'efecte devas­ta­dor dels tifons que ho suc­ci­o­nen tot i ho des­tru­ei­xen. Cauen els sous, cauen els ser­veis, cauen les pres­ta­ci­ons, cau l'ocu­pació, cau el con­sum, cauen els ingres­sos. Cap marge per a la reac­ti­vació, ni tan sols cap marge per a la reducció real del dèficit. Al con­trari. La pèrdua d'acti­vi­tat i la cai­guda dels ingres­sos aca­ben sent supe­ri­ors a les reta­lla­des pres­su­postàries apli­ca­des en el sec­tor públic i es gene­ren nous dèficits. El pano­rama és diabòlic i man­cat d'espe­rança.

Ningú no dubta que l'aus­te­ri­tat, que ha sigut sem­pre un valor de la soci­e­tat i de l'eco­no­mia de Cata­lu­nya, és avui no només un valor sinó un actiu impres­cin­di­ble. Ningú no dubta de la neces­si­tat de la con­tenció i del rigor pres­su­pos­tari, com ningú no dubta que en l'actual cicle no es pot man­te­nir una política d'endeu­ta­ment crei­xent per tal de con­ti­nuar asse­gu­rant la inversió. Que cal un apla­na­ment de les cor­bes del deute, que cal un compàs d'espera, que cal extre­mar les cau­te­les i les pri­o­ri­tats.

Però la majo­ria dels experts tam­poc no dub­ten que amb les reta­lla­des indis­cri­mi­na­des i uni­ver­sals, amb l'incre­ment de les obli­ga­ci­ons i la pèrdua de drets, no n'hi ha prou per sor­tir de la crisi. Fins i tot queda clar que la rei­te­ració d'aquest mètode és con­tra­pro­du­ent. Que reta­llar sobre el que ja s'ha reta­llat té efec­tes devas­ta­dors. I que inten­tar, com ho intenta ara el govern d'Espa­nya, reta­llar per dalt el que ja s'ha reta­llat diver­ses vega­des per baix és per­ce­but com un mal­trac­ta­ment, més que com una neces­si­tat per part dels ciu­ta­dans que es con­si­de­ren més agre­dits que no pas ben trac­tats.

A les polítiques d'aus­te­ri­tat i con­tenció els calen les equi­va­lents mesu­res i pro­pos­tes de reac­ti­vació i dina­mit­zació de l'eco­no­mia, el crèdit, els incen­tius, els estímuls que sumin cre­ació de riquesa i recu­pe­ració dels ingres­sos i de la con­fiança. Recu­pe­ració de valors i recu­pe­ració de l'ins­tint democràtic de la ciu­ta­da­nia perquè pot arri­bar a per­ce­bre que l'interès col·lec­tiu pre­val per damunt de l'interès indi­vi­dual.

La set­mana pas­sada es va fer al Par­la­ment de Cata­lu­nya un debat que pre­te­nia trac­tar de totes aques­tes qüesti­ons. Un debat que, en bona mesura, va ser menys­tin­gut per part del govern i que va inten­tar crear el marc neces­sari d'un punt d'acord i equi­li­bri entre les polítiques de con­tenció des de l'equi­tat i de reac­ti­vació des de l' estímul actiu a l'acti­vi­tat pro­duc­tiva. L'equació es plan­te­java clara; con­tenció i refor­mes, aus­te­ri­tat i reac­ti­vació, rigor i con­fiança. Meca­nis­mes actius a favor de l'equi­tat i la cohesió social, garan­ties per com­ba­tre la pobresa i l'exclusió com a pri­mer antídot davant de la radi­ca­lit­zació de la con­flic­ti­vi­tat social i també com a con­dició necessària per sor­tir de la crisi en uns ter­mes de com­pli­ci­tat social com­par­tida.

Encara no han pas­sat cinc dies que el govern ja s'apressa a posar pressió a les ins­ti­tu­ci­ons democràtiques dient que no pensa com­plir els acords del Par­la­ment, alguns votats per tots, perquè com­por­ten un incre­ment de des­pesa. És clar, per això també es pro­po­sa­ven mesu­res per incre­men­tar els ingres­sos i es feia amb una volun­tat clara de fer creïble el debat i alhora garan­tir que el model que es tri­ava a Cata­lu­nya per sor­tir-ne volia esca­par del nefast efecte xucla­dor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.