Opinió

L'estètica tova

La quantitat de literatura periodística (barata) que ha segregat el comiat de Pep Guardiola és digna
d'un país definitivament malalt (terminal) d'estètica tova

L'any 1985, Narcís Coma­dira va publi­car un text –Con­tra l'estètica tova. Un pam­flet– que va reco­llir, tretze anys després, en el lli­bre Sense escut. Hi blas­mava el que ell bate­java com l'estètica tova, que, a mit­jan anys vui­tanta, s'havia ense­nyo­rit de mol­tes expres­si­ons cul­tu­rals del país. ¿Què és, l'estètica tova? “Aque­lla que cedeix fàcil­ment a la pressió... s'amaga sota els replecs d'allò nos­trat, treu el cap en allò car­rincló, tro­na­det, arre­gla­det. Es mani­festa amb un desig de no ferir (que no és més que ocul­tació de la por a ser ferit).” Coma­dira en donava dife­rents exem­ples, de dis­ci­pli­nes artísti­ques diver­ses, d'autors vari­ats; i, perquè ningú no es pensés que ell par­lava des de la torre d'ivori de la per­fecció for­mal, fins i tot trans­cri­via un poema seu, i el feia seguir de la reflexió següent: “Tots hem clau­di­cat alguna vegada davant d'aque­lla idea que queda tan bé però que no ve a tomb, davant d'aquell color rosa tan fàcil, davant d'aquell adjec­tiu tan dolç.” No deixo de pen­sar en aquest bri­llant pam­flet coma­dirià, perquè, lluny d'esllan­guir-se o de per­dre pis­to­nada, hi ha moments que l'estètica tova sem­bla que reneix amb una força i una vita­li­tat insos­pi­ta­des.

L'any 2002, Narcís Coma­dira va publi­car el lli­bre de poe­mes –els tous en dirien poe­mari– L'art de la fuga. Jo no tinc cap mena de dubte que el gironí ha escrit alguns dels millors poe­mes cata­lans dels últims qua­ranta anys. Però, en aquesta obra, n'hi ha un –Oda a Pep Guar­di­ola– que cal lle­gir en una clau estric­ta­ment irònica, si no sarcàstica i tot, perquè, altra­ment, el tro­baríem tot enga­la­nat d'atri­buts tous com una aco­lo­rida falla valen­ci­ana: “Salut, germà dels pol­tres / de peülla de tro!”, comença dient. “Tei­xei­xes les juga­des, / del tei­xit en fas veles que s'inflen / i en sos­tens l'entra­mat. / La gespa es fa mar blava de som­nis”, con­ti­nua el poema, que pros­se­gueix: “Salut, cons­truc­tor de camins, / geòmetra car­nal, arqui­tecte!” Diu tot això, aquesta oda infla­mada d'iro­nia, tan ben escrita i for­mu­lada, d'altra banda, que també com­para el juga­dor amb un “dofí ensa­bo­nat” –emu­lant el “sal­tos jabo­na­dos de delfín” de García Lorca. I acaba així –remar­queu la picada d'ullet al sonet XVIII de Shakes­pe­are–: “Romandràs, quan tu i jo siguem cen­dra, / vivent en la lle­genda de la fama / i en aquesta corona modesta que ara treno, / amb vers bal­bu­ce­jant, / per no entor­pir l'esclat mera­vellós / dels ver­sos certs de les teves pas­sa­des-” Déu n'hi doret!

¿A què treu cap, tot això? Fàcil: la quan­ti­tat de lite­ra­tura periodística (barata) que ha segre­gat el comiat de Pep Guar­di­ola és digna d'un país defi­ni­ti­va­ment malalt (ter­mi­nal) d'estètica tova. En podria citar molts exem­ples, de tots els dia­ris, de tots els mit­jans, però pati­ria un accés de ver­go­nya ali­ena només de trans­criure tanta gasòfia. El mal, però, ve de més enllà, és clar. Guar­di­ola ha estat el millor entre­na­dor de la història del Barça. Això, ara com ara, és incon­tro­ver­ti­ble. En aquest club, Cruyff hi va estam­par el segell, però Guar­di­ola l'ha superat amb escreix. El de Sant­pe­dor ha comès rela­ti­va­ment pocs errors fut­bolístics i molt pocs errors diguem-ne morals. Plànyer-se dels àrbi­tres quan ja tens tots dos peus fora, al meu enten­dre, és un error dels últims. Com cla­var un cop de puny damunt la taula i par­lar d'aquell malànima de Mou­rinho com el puto rei i el puto amo de tot el que no és fut­bol, resulta un encert majúscul. Dit això: ¿podem donar ja per clau­su­rats el mar­ti­ro­logi guar­di­olià, el panegíric sense límit i la pro­ducció indus­trial de glu­cosa, la con­versió d'un excel·lent entre­na­dor de fut­bol –i d'un home aciençat i just, cer­ta­ment– en un Mes­sies redemp­tor del país que ens havia de sal­var de l'ofus­cació gene­ral i ens havia d'ense­nyar el camí segur de la llum? ¿Podem, sis­plau, admi­nis­trar l'extre­munció a tanta lite­ra­tura periodística (barata) que il·lus­tra el reper­tori de vicis de l'estètica tova denun­ci­ada fa tants anys pel poeta Narcís Coma­dira?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.