Opinió

Antoni Farrés i Sabater

El llibre, ‘Antoni Farrés
i Sabater, tal com
l'hem conegut' (Amics
del Toni, 2012) ens presenta el Toni
en tota la seva dimensió

Impul­siu, apas­si­o­nat, his­triònic, radi­cal, honest, exi­gent, tos­sut, obses­siu, iras­ci­ble, con­tun­dent, cohe­rent, generós, rebel, absor­bent, líder, així era el Toni. Però per molts adjec­tius que hi posem mai no tin­drem una imatge com­pleta del per­so­natge i menys encara de la per­sona que es resis­tia a des­co­brir les seves feble­ses i les seves vir­tuts dar­rere del per­so­natge que l'atra­pava.

Ara, els seus amics han reco­llit en un lli­bre, Antoni Farrés i Saba­ter, tal com l'hem cone­gut (Amics del Toni, 2012), el tes­ti­moni de mol­tes per­so­nes que apor­ten la seva visió i vivències per­so­nals fins a com­ple­tar un dibuix polièdric, ple d'iri­sa­ci­ons mul­ti­co­lors que ens pre­sen­ten el Toni en tota la seva dimensió, sense con­ces­si­ons, amb reco­nei­xe­ment, amb ten­dresa i amb la duresa i la cru­esa dels que el van viure i patir de més a prop. És la para­doxa de cons­ta­tar que els que més el van esti­mar i l'esti­men no s'estan de retreure-li que la seva passió real no era la família, sinó la ciu­tat. No la política, ni el par­tit, sinó Saba­dell amb tots els ets i uts.

Ha tin­gut cura de l'edició i n'ha fet una intro­ducció Manuel Foras­ter Gira­vent, i obre el volum un apunt d'Antoni Gar­riga i Mira­lles, amb un “Viatge a una època. Farrés, l'espe­rit del 79”. Després, el lli­bre s'estruc­tura en qua­tre apar­tats titu­lats “Un cor valent”, “A l'Ajun­ta­ment jo sóc l'encar­re­gat”, “Què faré quan sigui gran” i, final­ment, un apar­tat amb els dis­cur­sos de presa de pos­sessió i de comiat de l'alcal­dia. En els tres pri­mers, Foras­ter ha con­gre­gat, en con­versa ama­ble, a apor­tar el seu tes­ti­moni els fami­li­ars més direc­tes, els amics de la pri­mera i la dar­rera hora, els col·labo­ra­dors, els com­panys d'estudi o de des­patx, els col·legues de militància, els amics alcal­des, els regi­dors que exe­cu­ta­ven les seves polítiques, els ideòlegs que nodrien de pro­pos­tes la capa­ci­tat de cap­tar idees com una esponja i d'apli­car-les del Toni. En els dos dis­cur­sos hi ha dos Tonis en estat pur, un més impul­siu, l'altre més refle­xiu, més de tran­sició vital, amb una súplica final d'indulgència després de dema­nar dis­cul­pes a tots els que havia pri­vat més direc­ta­ment dels seus drets més íntims pel fet d'haver-se bol­cat en cos, ànima i vida a la cosa pública.

Vol­dria subrat­llar tres moments. Pri­mer quan les assem­blees es feien al bosc, més tard quan els arbres no ens dei­xa­ven veure el bosc, final­ment quan el brot d'un sol arbre ens emo­ci­ona més que un bosc sen­cer.

És la meva bio­gra­fia imper­fecta. Pri­mer dels anys de la clan­des­ti­ni­tat. Una història que en sin­te­titza mol­tes. El trànsit del cris­ti­a­nisme a la revo­lució, la volun­tat trans­for­ma­dora, la pre­va­lença de l'interès col·lec­tiu per damunt de la dimensió indi­vi­dual i ego­ista. La clan­des­ti­ni­tat, la presó, el sin­di­ca­lisme, l'obre­risme, la lluita pels drets dels tre­ba­lla­dors i dels ciu­ta­dans, un com­bat per les lli­ber­tats. La vida en comuna, el des­pre­ni­ment de tot. El des­co­bri­ment de la lluita clan­des­tina en les reu­ni­ons a les parròquies i a les fàbri­ques, les assem­blees al bosc per pre­pa­rar les vagues, per seguir el com­bat. El difícil camí de les rela­ci­ons huma­nes. Les car­tes des del Sàhara a la Mei, la seva pri­mera dona i com­pa­nya, que ella encara guarda i que la por­ten a creure que són les úniques coses que el Toni va arri­bar a escriure mai. La difícil rebel·lia d'un fill de família benes­tant que no està dis­po­sat a con­tem­po­rit­zar amb les difi­cul­tats històriques de la pròpia família, que sere­na­ment explica la Núria Saba­ter, la seva mare.

Més tard la ple­ni­tud muni­ci­pal. Saba­dell per damunt de tot. El muni­ci­pa­lisme, la gestió més que la política, com diu la Carme. Els fils de la trans­for­mació d'una ciu­tat cas­ti­gada pel fran­quisme i per l'atur. La defi­nició i la cons­trucció d'un model que trans­forma però que no liquida el pòsit del temps i l'experiència d'una ciu­tat indus­trial i d'una bur­ge­sia de pes econòmic indis­cu­ti­ble. La distància per recórrer entre el buit i la com­pli­ci­tat, entre girar-se l'esquena i arre­man­gar-se junts. Les grans deci­si­ons en el ter­reny dels ser­veis públics, que els com­panys regi­dors expli­quen des d'una òptica i que Josep Oliu relata des d'una altra. La gestió urbanística, l'opti­mit­zació dels recur­sos, el parc Cata­lu­nya i l'eix Macià, els bar­ris i la ciu­tat tot fent ciu­tat. L'espe­rit del 79 és la irrupció a les ciu­tats d'un aire nou, de la micro i la macro­política, del patru­llatge cons­tant, de les lli­bre­tes sem­pre ober­tes, de l'obsessió monogràfica i per a alguns malal­tissa. La per­cepció tan­gi­ble durant un temps que era pos­si­ble acos­tar els som­nis i la rea­li­tat i fon­dre'ls en una política pos­si­ble, pragmàtica i trans­for­ma­dora. Des de la rea­li­tat física lamen­ta­ble del 79 fins al valor trans­for­ma­dor de la cul­tura, de l'edu­cació, de la inno­vació dels suc­ces­sius man­dats un cop satis­fe­tes les neces­si­tats més peremptòries. Teníem pressa perquè des de les elec­ci­ons del 77 pas­sa­rien encara dos anys agònics abans no arribés la democràcia als ajun­ta­ments. És pos­si­ble que aquesta tos­suda obsessió, que vam com­par­tir, no ens deixés veure el bosc sen­cer d'un país que ens negava als ajun­ta­ments la con­dició mateixa de país. L'ajun­ta­ment, refugi i balu­ard, men­tre la política naci­o­nal era con­re­ada per altres.

Final­ment, el dubte total, la dar­rera etapa, la lluita per la dig­ni­tat del món muni­ci­pal, el dret a l'atur dels elec­tes. I l'intent de rein­ven­tar-se des de un món nou que des­co­bria en les empre­ses i les noves tec­no­lo­gies. La defi­nició de la B-30 com un dels eixos simbòlics i reals de la represa de la nova Cata­lu­nya. I, sobre­tot, la recon­ci­li­ació amb la vida, com explica la Teresa. Els brots nous, l'esclat pri­ma­ve­ral, la seva filla Carla i els seus néts, la Maria i el Car­los, dis­po­sats a dreçar un pont sen­si­ble, un alè de vida, men­tre la vida el va res­pec­tar.

La capa­ci­tat, un ins­tant només i negada després, de mirar bro­tar un arbre sol i emo­ci­o­nar-se en el moment de veure en aquells brots una part d'ell mateix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.