Opinió

llegir i Escriure

Les campanes d'Anvers

La primera víctima d'una guerra és sempre la informació

Dins un cicle d'arqui­tec­tura i cinema, he pogut veure l'extra­or­di­nari docu­men­tal Antwerp Cen­tral, de Peter Dru­ger, dedi­cat a expli­car la cons­trucció, des­trossa, reha­bi­li­tació i reu­ti­lit­zació de la gran estació fer­roviària d'Anvers. El film explica també, en bona mesura, la història de la ciu­tat fla­menca, amb imat­ges col­pi­do­res de la pri­mera mei­tat del segle XX: l'explo­tació colo­nial del Congo, els bom­bar­de­jos de la Segona Guerra Mun­dial, les des­fi­la­des nazis... Hi apa­reix també la pro­di­gi­osa agu­lla gòtica de la cate­dral i, en un moment donat, se sen­ten tocar les cam­pa­nes.

Lla­vors he recor­dat un vell arti­cle de Néstor Luján a Des­tino on s'expli­cava, amb docu­men­tació ben rigo­rosa que ara no tinc a mà, com s'havia anat trans­for­mant, en els dia­ris de les diver­ses naci­ons en con­flicte, una notícia rela­tiva a l'entrada de l'exer­cit ale­many a la ciu­tat belga. La seqüència, en síntesi, era apro­xi­ma­da­ment la següent:

1.-Gràcies a la reacció espontània dels rec­tors de les esglésies, les cam­pa­nes d'Anvers van repi­car per cele­brar l'entrada vic­to­ri­osa de les tro­pes ale­ma­nyes a la ciu­tat.

2.-Els rec­tors de les esglésies d'Anvers van ser obli­gats pels ale­manys a fer sonar les cam­pa­nes en el moment de la seva ocu­pació de la ciu­tat.

3.-Els cape­llans que es van negar a fer sonar les cam­pa­nes d'Anvers quan els ale­manys van entrar a la ciu­tat van ser afu­se­llats a l'acte per les tro­pes ocu­pants.

4.-Els cape­llans d'Anvers que es van negar a repi­car van ser lli­gats a les cor­des de les cam­pa­nes i els sol­dats els van fer bran­dar uti­lit­zant els seus caps com a batalls.

Aquest és un exem­ple extrem i esperpèntic d'aque­lla obvi­e­tat de pri­mer curs de peri­o­disme: la pri­mera víctima d'una guerra és sem­pre la infor­mació. O, pot­ser més exac­ta­ment, la pri­mera víctima és la veri­tat. Però hem arri­bat a un punt en què aquesta mani­pu­lació es pro­du­eix igual­ment en temps de pau i en la supo­sada nor­ma­li­tat de cada dia. Les exigències de Brus­sel·les, els ajus­tos dels governs, els dal­ta­bai­xos ban­ca­ris, els rumors introduïts anònima­ment a les xar­xes digi­tals, no ens arri­ben tan dis­tor­si­o­nats com la notícia de les cam­pa­nes d'Anvers?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.