Opinió

La contraportada

Devoció per la llibertat

L'expert en seguretat i antic regidor a l'Ajuntament de Girona Jaume Curbet és homenatjat durant el congrés estatal de criminologia de la UdG

Jaume Cur­bet i Hereu va ocu­par ahir un lloc dis­tin­git del novè congrés esta­tal de cri­mi­no­lo­gia de la Uni­ver­si­tat de Girona. L'expert en segu­re­tat i antic regi­dor a l'Ajun­ta­ment de Girona pel PSC-Rea­gru­pa­ment va ser el pro­ta­go­nista de mitja hora de glossa d'un vell amic, l'exal­calde de la ciu­tat Joa­quim Nadal. Nadal va recor­dar com Jaume Cur­bet es va con­ver­tir en un apas­si­o­nat de la segu­re­tat (i la lli­ber­tat) per casu­a­li­tat. “Quan el PSC va gua­nyar les elec­ci­ons a Girona el 1979 en Jaume va aga­far les com­petències que ningú volia.”

Però el que va ser un acci­dent [haver de ges­ti­o­nar la segu­re­tat] va ser el començament d'una tra­jectòria prolífica en l'estudi i l'apli­cació de polítiques de pro­tecció. Cur­bet va embas­tar la poli­cia local de Girona i s'atre­via a dir al seu bat­lle que no es fiqués en l'àrea de poli­cia “ni amb carícies ni amb desau­to­rit­zació”. Fati­gat de la gestió política, Cur­bet va dei­xar la política el 1983, però es va dedi­car per devoció a la segu­re­tat en cos i ànima fins a la mort.

Gon­zalo Esco­bar, pre­si­dent del congrés i pro­fes­sor de cri­mi­no­lo­gia de la UdG, jus­ti­fica l'home­natge a Cur­bet. “En Jaume era un com­pany i un amic de la Uni­ver­si­tat. Quan vam començar a plan­te­jar-nos de fer els estu­dis de cri­mi­no­lo­gia el 2003, li vaig tru­car perquè hi col·laborés i de seguida es va mos­trar entu­si­as­mat per la idea”, recor­dava Esco­bar ahir després de la glossa de Nadal. Cur­bet va impar­tir dues assig­na­tu­res, cri­mi­no­lo­gia orga­nit­zada, i poli­cia i segu­re­tat, en els estu­dis de cri­mi­no­lo­gia. A l'home­natge d'ahir hi van assis­tir l'alcalde de Girona, Car­les Puig­de­mont, i el germà de l'home­nat­jat, l'edi­tor Quim Cur­bet.

El congrés s'acaba avui amb més de tres-cents pro­fes­si­o­nals i inves­ti­ga­dors. El pro­fes­sor neer­landès René van Swa­a­nin­gen va par­lar dels resul­tats del sis­tema menys puni­tiu dels Països Bai­xos, que ha clau­su­rat vuit pre­sons, a diferència de l'Estat espa­nyol, un dels que tenen una taxa més alta de població reclosa (152 per­so­nes per cada 100.000 habi­tants).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.