Opinió

Qui intoxica?

Qui manipula aquest general sentiment d'atemoriment?

“Amb tanta delinqüència i val­gui el que val­gui, s'hau­ria de can­viar, i amb urgència, la porta del vestíbul per una altra de més segura”, deia el veí de la comu­ni­tat amb osten­to­sos esca­ra­falls arran d'un intent de roba­tori a un altre copro­pi­e­tari. En la reunió, un ter­cer copro­pi­e­tari va fer notar que en qua­ranta anys mai no havia succeït cap més inci­dent de tal mena. Ja al car­rer, vaig pen­sar que l'esve­rat veí era una veu més dins d'un eixor­da­dor clam gene­ral, dins una munió de ciu­ta­dans con­vençuts del tot que, pel que fa a la delinqüència, viuen en el pit­jor dels mons pos­si­bles. Allò de “a aquest pas, on ani­rem a parar?” no passa dia que no ho senti dir a amics, cone­guts i salu­dats mal­grat no haver sofert cap d'ells el menor entre­banc. Però heus aquí que, com el 88% dels ciu­ta­dans enques­tats, cre­uen fer­ma­ment que la delinqüència està aug­men­tant força o molt con­tra la dada empírica que pro­clama la rea­li­tat contrària, la d'una tendència clara­ment des­cen­dent.

D'on surt, doncs, aquesta per­cepció tan esbi­ai­xada? Qui mani­pula aquest gene­ral sen­ti­ment d'ate­mo­ri­ment? Qui deu tenir cura d'ali­men­tar, amb per­sistència pot­ser tri­butària d'obs­curs desig­nis, els tòpics de sem­pre? És clar que, abans de con­tes­tar, hauríem de liqui­dar-los, aquests tòpics; almenys els més este­sos. Se m'acu­dei­xen els següents:

a) “A Espa­nya ningú acaba a la presó, gai­rebé tots els delinqüents ram­ble­gen asso­le­llant-se al seu gust, a l'inrevés d'Europa, on les auto­ri­tats són molt més seri­o­ses i cap se n'escapa.”

Fals. La població peni­tenciària espa­nyola (per cert, amb la major taxa de dones reclu­ses de tot Europa, el 7%) és de 161 pre­sos per cada 100.000 habi­tants i es troba per sobre de la mit­jana dels 27 estats de la Unió Euro­pea (136,8). La prus­si­ana i impla­ca­ble Ale­ma­nya (89,3) i la no menys rígida França, per exem­ple, (103,1) es tro­ben molt per sota, com també dos països lla­tins de contínua com­pa­rança, Por­tu­gal i Itàlia, amb 104,4 i 106,6 res­pec­ti­va­ment.

b) “Però a Europa sí que estan anys i panys a la gar­jola, no com aquí, que és xauxa i sur­ten a l'acte.”

Fals. A Espa­nya una per­sona que ingressa a la presó s'hi estarà, de mit­jana, el doble que a Ale­ma­nya ( la taxa mit­jana espa­nyola d'estada a la presó és de 16,9 mesos; a Ale­ma­nya, només de 8,5, i a Bèlgica, per exem­ple, de 6,7 mesos).

c) “Però en tot cas a Europa els interns s'ho pas­sen mala­ment, no com aquí, que ingres­sen a semi­bal­ne­a­ris.”

Fals. Espa­nya tracta els seus pre­sos molt pit­jor que Europa. Per exem­ple, gasta per intern només 51,85 euros al dia, pels 94,41 d'Ale­ma­nya, 209,89 de Dina­marca, 203,93 d'Holanda, 121,25 d'Itàlia o 253 euros d'Irlanda. A més, Espa­nya, amb una taxa de mor­ta­li­tat de 45,1 pre­sos per cada 100.000 reclu­sos, ocupa el ter­cer lloc de la Unió en interns morts, només superada per Eslovènia i Por­tu­gal.

La rèplica sem­bla, però, fàcil, ja que sem­pre es pot dir “a Espa­nya hi ha més pre­sos que a Europa per la sen­zi­lla raó que es pro­du­ei­xen més delic­tes”.

d) Altra vegada fals. A la Unió Euro­pea, la taxa delic­tiva per cada 100.000 habi­tants és, per exem­ple, de 9.156 delic­tes al Regne Unit, 7.603 a Ale­ma­nya, 7.247 a Àustria, 5.795 a França, men­tre que a Espa­nya és només de 5.110. Es per­pe­tren, doncs, per habi­tant, gai­rebé la mei­tat de delic­tes que a la Gran Bre­ta­nya.

e) Però la cosa no acaba aquí. Perquè resulta que a Espa­nya l'estadística que abasta del 1989 al 2008 revela que l'esmen­tada tendència a la baixa es pro­du­eix pràcti­ca­ment en tots els delic­tes, en totes les tipo­lo­gies. I, mal­grat això, la població reclusa no fa res més que aug­men­tar.

Para­do­xes d'aquest tipus pro­vo­quen que un informe con­junt de fis­cals i jut­ges no trobi altre expli­cació al feno­men que la que “son algu­nos medios de comu­ni­cación, repi­ti­endo afir­ma­ci­o­nes de res­pon­sa­bles políticos, los que trans­mi­ten una falsa sen­sación de peli­gro e impu­ni­dad”, a la qual cosa cal­dria encara afe­gir el que, amb la seva luci­desa habi­tual, asse­nya­lava el tan enyo­rat Jaume Cur­bet, gran expert en la qüestió, en recor­dar que “ la indústria pri­vada de la segu­re­tat ha dei­xat de ser una acti­vi­tat secundària i poc pres­ti­gi­ada per situar-se entre els sec­tors econòmics més impor­tants a escala mun­dial. Amb 325.000 mili­ons d'euros fac­tu­rats el 2005, el sec­tor se situa tan sols a la mei­tat del total de la indústria mun­dial de l'automòbil. Com ense­nya la màxima clàssica, inte­lli­genti pauca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.