Opinió

de set en set

Més enllà dels Jocs

Ens entes­tem a mirar als Jocs Olímpics de Lon­dres, a enllu­er­nar-nos amb les meda­lles, i girem l'esquena al drama de Síria, que cada dia escriu capítols de cri­mi­na­li­tat indig­nes d'una comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal que s'auto­a­no­mena vet­lla­dora dels valors democràtics. I són mol­tes altres les rea­li­tats mun­di­als que cla­men la nos­tra atenció: la crisi ali­mentària al Sahel, que en aquests moments d'estiu viu el seu punt àlgid de desgràcia; o les lli­ber­tats a Rússia, on es jut­gen les joves punk que es van atre­vir a cri­ti­car el règim.

Però avui, mirant a Lon­dres, un fet em crida l'atenció: la des­a­pa­rició de diver­sos atle­tes came­ru­ne­sos de la vil·la olímpica. El Came­run viu en una democràcia dèbil, amb un pre­si­dent amb massa poders ele­git per pri­mer cop amb el 99,98% dels vots al 1984; on la pobresa detec­tada per Naci­ons Uni­des afecta més del 40% de la població, on es prac­tica la tor­tura, i al qual l'Informe sobre Trans­parència Inter­na­ci­o­nal col·locava fa pocs anys al segon lloc dels països més cor­rup­tes del món. I lluny de tren­car amb aquesta tendència, la reforma cons­ti­tu­ci­o­nal d'ara fa qua­tre anys va anul·lar la limi­tació a dos man­dats del màxim diri­gent del país i en va garan­tir la immu­ni­tat un cop aca­bat el man­dat. La pena de mort vigent, denúncies de tor­tu­res a dis­si­dents, país empo­brit, amb recur­sos per explo­tar que no per­met el progrés de la seva soci­e­tat, segu­ra­ment han estat prou motius per fer que cinc llui­ta­dors de boxa, una fut­bo­lista i un neda­dor hagin deci­dit des­a­parèixer.

Veiem el Came­run com una de les eco­no­mies més sòlides de l'Àfrica Cen­tral. La debi­li­tat de les nos­tres anàlisis inter­na­ci­o­nals, medi­a­tit­za­des per interes­sos colo­ni­als adés i ara, fa que con­si­de­rar el progrés en aquell con­ti­nent encara no pri­o­ritzi el benes­tar de la seva gent. Molta sort als set de Lon­dres. I no obli­dem els 18 mili­ons i mig res­tants. Tenim eines per afa­vo­rir la trans­for­mació de deter­mi­na­des soci­e­tats cor­rup­tes que no vet­llen per l'interès de la seva gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.