Opinió

Ainaud, la calor i la crisi

Josep Maria Ainaud formava part de
la generació que,
l'any 1939, no es
va conformar
amb la derrota

El senyor Josep Maria Ainaud ha mort en un dels dies que ha fet més calor de tot l'any. Al senyor Josep Maria Ainaud, els redac­tors que formàvem la secció de Cul­tura dels pri­mers temps del diari Avui li dèiem l'Arxiu Vivent. Ho sabia tot. Mal­grat la bona volun­tat que hi posàvem, en aquells anys 1976, 1977 érem uns peri­o­dis­tes plens de lla­cu­nes sobre la nos­tra història i els seus per­so­nat­ges. La solució era tru­car al senyor Ainaud encara que, a con­seqüència de les pres­ses pròpies d'un diari, fos­sin hores intem­pes­ti­ves. El senyor Ainaud, amb una paciència bene­dic­tina, acla­ria qual­se­vol dubte.

Josep Maria Ainaud for­mava part de la gene­ració que, l'any 1939, no es va con­for­mar amb la der­rota. Eren ben pocs però sabien molt bé el que volien, i final­ment, van tri­om­far. La Cata­lu­nya que va emer­gir a la sor­tida del fran­quisme era tant o més cata­la­nista que la de 1931. I això, i menys l'any 1939, no estava escrit enlloc. Natu­ral­ment, el tri­omf del cata­la­nisme –dels cata­la­nis­tes– va ser pos­si­ble perquè el país –tam­poc l'any 1939– no era una entelèquia tot i que durant molts anys hagués que­dat enter­rat, en bona part, sota tones i tones de por i con­for­misme. Ainaud i els seus no ho van ser gens, de con­for­mis­tes. Només cal repas­sar la revista Ariel. Fa posar la pell de gallina cons­ta­tar com, enmig de tan­tes pri­va­ci­ons intel·lec­tu­als i soci­als, l'exigència de qua­li­tat no es va per­dre. Els homes de la gene­ració d'Ainaud no aspi­ra­ven a una Cata­lu­nya qual­se­vol. Aspi­ra­ven, per dir-ho així, a una Cata­lu­nya de qua­li­tat.

Aque­lla gene­ració –els Espriu, Palau Fabre, Cap­many, Benet, Triadú– s'havien ave­sat a pren­dre deci­si­ons indi­vi­du­als encara que aques­tes, sovint, anes­sin con­tra la inèrcia o els cos­tums gene­ra­lit­zats del moment. No m'ima­gino, per exem­ple, que cap d'ells esperés, en dies de màxima calor, ins­truc­ci­ons de ningú per posar-se a l'ombra, refres­car-se amb una beguda o cobrir-se el cap amb un bar­ret. En canvi, resulta sor­pre­nent com un part con­si­de­ra­ble de ciu­ta­dans –podríem pen­sar que fins i tot, majo­ria-- troba per­fec­ta­ment nor­mal que des del govern se li indi­qui qui­nes pre­cau­ci­ons cal adop­tar per tal que l'onada de calor no acabi afec­tant la seva salut. Encara més. Aquests con­sells no són pre­sos com una ingerència en l'àmbit de les deci­si­ons per­so­nals sinó com un exem­ple de diligència. No se sap qui fa d'ou i qui fa de gallina en aquest procés d'infan­ti­lit­zació del ciu­tadà. Els polítics sem­blen tro­bar-s'hi bé, enu­me­rant-nos totes aque­lles pre­cau­ci­ons –sobre els perills de la calor, per exem­ple– que abans for­ma­ven part de l'apre­nen­tatge de la vida, però els ciu­ta­dans sem­blen ser els pri­mers a exi­gir que els polítics ens exi­mei­xen de qual­se­vol mena de res­pon­sa­bi­li­tat sobre els nos­tres actes.

En el moment de començar a escriure aquest arti­cle sento per ràdio que els pares d'una escola tin­dran, ara, el dret a dela­tar els pares de la mateixa escola que supo­sa­da­ment hagin fet trampa a l'hora de matri­cu­lar els seus fills. El dret del cada pare i mare a triar l'escola dels seus fills –que hau­ria de ser un dret tan sagrat com el de cir­cu­lar lliu­re­ment per tot el ter­ri­tori o a fixar la residència on es vul­gui– ha que­dat con­ver­tit en un dret a la delació del que facin els altres pares. Goso dir que aquesta no és la Cata­lu­nya que havia somiat Ainaud. Ainaud i els seus havien somiat una Cata­lu­nya feta de ciu­ta­dans orgu­llo­sos de la seva lli­ber­tat i ara resulta que, de mica en mica, els ciu­ta­dans hem anat dei­xant els espais de la nos­tra lli­ber­tat en mans dels polítics. ¿Podem així sor­tir de la crisi o per sor­tir de la crisi neces­si­tem, a més de mol­tes altres coses, recu­pe­rar l' espe­rit indi­vi­du­a­lista d'aque­lla gene­ració d'homes i dones que ens van sal­var del des­as­tre en les cir­cumstàncies més difícils?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.