Opinió

ELS MIRALLS DE LA FICCIÓ

Subvencions denegades

En una cèntrica bibli­o­teca de Bar­ce­lona, en l'apar­tat de les revis­tes hi ha diver­sos rètols que recor­den que mol­tes d'elles no estan actu­a­lit­za­des perquè el Minis­teri d'Edu­cació i Cul­tura no ha reno­vat l'import de la seva subs­cripció. El pano­rama resulta deso­la­dor tant per a la bibli­o­teca, que no pot man­te­nir les col·lec­ci­ons com­ple­tes, com per als lec­tors, que no poden tro­bar allò que els pot ser útil per a la seva for­mació, com per a les empre­ses que edi­ten les revis­tes, que s'han tro­bat sense un impor­tant ajut que, en molts de casos, asse­gu­rava la seva per­sistència. Men­tre tot això passa, lle­geixo als dia­ris que la majo­ria de fes­ti­vals que tenen lloc a Cata­lu­nya no podran dis­po­sar aquest any de la sub­venció del Minis­teri d'Edu­cació i Cul­tura. Parlo amb el direc­tor d'un d'aquests fes­ti­vals i lamenta haver per­dut un ajut que era clau per la sub­sistència i pres­tigi del cer­ta­men. Aquest fet, però, es troba agreu­jat per les reta­lla­des que també imposa la Gene­ra­li­tat i pel retard en el paga­ment de les sub­ven­ci­ons que han estat con­ce­di­des. En aquest cas, però, el pro­blema del fes­ti­val no serà només de les sub­ven­ci­ons sinó també el fet que l'incre­ment des­me­su­rat de l'IVA ha pro­vo­cat una pujada acce­le­rada dels preus de les entra­des gene­rant l'automàtica mar­gi­nació d'una part de la població, agreu­jant les difi­cul­tats d'un públic jove per acce­dir al con­sum cul­tu­ral.

El minis­tre espa­nyol de Cul­tura, José Igna­cio Wert, afirma que la reducció dràstica de les polítiques de sub­venció hau­ria de fomen­tar la recerca de patro­ci­na­dors pri­vats, però les empre­ses tenen tre­balls a sobre­viure i no volen patro­ci­nar res. El con­se­ller Fer­ran Mas­ca­rell no para de quei­xar-se del no retorn a Cata­lu­nya de les inver­si­ons que es fan en cul­tura, men­tre la seva política de reta­lla­des con­ti­nua de manera infle­xi­ble. Si cal­cu­lem tot allò que en menys de dos anys hau­rem per­dut en l'àmbit de la cul­tura i l'edu­cació, els resul­tats són esfereïdors. La cul­tura s'està con­ver­tint en un luxe per a un con­sum limi­tat, i a tota una gene­ració de joves se li nega la pos­si­bi­li­tat d'accés a tot tipus d'acti­vi­tat. En un moment en què la cul­tura neces­sita de manera urgent la reno­vació de públics, a par­tir d'un acos­ta­ment als joves, s'hi nega tot tipus d'accés. El resul­tat de tot ple­gat ens porta a con­si­de­rar que la crisi no només haurà aca­bat essent una crisi econòmica sinó una crisi de civi­lit­zació i cul­tura. I en aquest cas, els mals són irre­pa­ra­bles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.