Opinió

Del Conca al ‘Victus'

Per a la cultura espanyola, l'única literatura que existeix és la que
es fa en castellà

De fet, encara que hagi sor­tit publi­cada aquesta set­mana, pri­mer vam saber que Albert Sánchez Piñol publi­ca­ria la seva nova novel·la Vic­tus en cas­tellà, tant ell com l'edi­to­rial La Cam­pana ens ho van avançar al juliol, i després, a l'agost, vam lle­gir que el pre­si­dent del Con­sell Naci­o­nal de la Cul­tura i les Arts (Conca), Car­les Duarte, con­si­de­rava que els escrip­tors cata­lans en llen­gua cas­te­llana també hau­rien d'aspi­rar al Premi Naci­o­nal de Cul­tura “perquè no és un premi de lite­ra­tura cata­lana”. Lla­vors, l'Onze de Setem­bre encara no havia acce­le­rat la política ni els minis­tres espa­nyols s'havien posat a xer­rar pels des­co­sits i amb clare­dat.

La polèmica sobre lite­ra­tura i cul­tura cata­la­nes sem­pre m'ha sem­blat absurda. Pri­mer, perquè cada escrip­tor pot escriure en la llen­gua que més li pla­gui en cada moment, per la raó que sigui, perquè s'hi sent més còmode o perquè pensa que vendrà més exem­plars en una llen­gua que en una altra; i, segon, la dis­tinció entre lite­ra­tura cata­lana i cul­tura cata­lana és tan òbvia que em resulta fas­ci­nant que el debat rebroti cada cert temps, o bé perquè hi ha una fira inter­na­ci­o­nal i s'ha de fer una selecció d'autors o bé perquè hi ha unes decla­ra­ci­ons inci­dint-hi.

Suposo que Sánchez Piñol es va voler avançar a la polèmica que era cons­ci­ent que gene­ra­ria el seu pas al cas­tellà, més encara en una novel·la sobre l'Onze de Setem­bre de 1714. I veu­rem si Duarte ha seguit la mateixa tàctica de posar-se la bena abans no li facin la ferida i el pro­per Premi Naci­o­nal de Cul­tura recau en un d'aquests escrip­tors cata­lans en llen­gua cas­te­llana que per qua­li­tat i tra­jectòria literària bé hi podrien aspi­rar.

Si alguna crítica se'ls pot fer és, en el cas de Sánchez Piñol, una jus­ti­fi­cació exces­siva i un punt incom­pren­si­ble i, en el de Duarte, de pre­ci­pi­tació.

Sánchez Piñol ha aca­bat dient que ha escrit Vic­tus en cas­tellà perquè la docu­men­tació amb què va tre­ba­llar era en cas­tellà, perquè el català del segle XVII i XVIII estava molt degra­dat, per aga­far distància amb els fets i pels mis­te­ris del fet cre­a­tiu. Són argu­ments tan irre­ba­ti­bles com ho serien si els hagués emprat per expli­car per què l'havia escrit en català; per tant, no cal entrar-hi. El que és subs­tan­cial és que Sánchez Piñol pot escriure en la llen­gua que vul­gui. Tan­ma­teix, és nor­mal que, des de la pers­pec­tiva de la lite­ra­tura en català, la seva decisió sàpiga greu perquè n'és un refe­rent, amb una obra sòlida i amb molt de recor­re­gut per fer.

Les raons de Duarte també són incon­tes­ta­bles. No obs­tant, encara és una qüestió de nor­ma­li­tat, de país vull dir. Si els escrip­tors en llen­gua cata­lana aspi­res­sin en igual­tat de con­di­ci­ons als pre­mis i les aju­des i la pro­moció que des d'Espa­nya s'atorga als escrip­tors espa­nyols, no hi hau­ria res a dir. Tan­ma­teix, no és el cas. Per a la cul­tura espa­nyola, l'única lite­ra­tura que exis­teix és la que es fa en cas­tellà i només de tant en tant es reco­neix algun escrip­tor en català, basc o gallec. Per tant, és nor­mal i posi­tiu que les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes dis­cri­mi­nin a favor dels autors en llen­gua cata­lana.

Ara: en aquests moments, en què avançant-nos als esde­ve­ni­ments i les vota­ci­ons ens hem posat a ima­gi­nar-nos inde­pen­dents, o deu­tors d'unes altres inter­de­pendències, trobo oportú que el debat hagi res­sor­git, encara que sigui absurd. La prova del que vull dir són les altres veus que s'hi han afe­git. Per exem­ple: la de l'edi­tor José Manuel Lara, que ha adver­tit que si Cata­lu­nya esdevé inde­pen­dent Pla­neta se n'haurà d'anar de Cata­lu­nya “perquè no té sen­tit tenir la seu en un país estran­ger que parla un altre idi­oma”; i la del pre­si­dent d'ERC, Oriol Jun­que­ras, que ha afir­mat que “el cas­tellà serà ofi­cial a la República cata­lana”.

Penso que ja n'hi ha ben bé prou d'aquest pa que ens donem en qüesti­ons de llen­gua. Amb el que ens admi­nis­tra diària­ment l'espa­nyo­lisme ofi­cial i l'oficiós ja n'hi ha massa. Però el debat de fons és relle­vant i per­ti­nent, no fos cas que no sabéssim qui som i com som.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.