Opinió

la CRÒNICA

El dret a xiular

Vam assis­tir il·lusi­o­nats a la inau­gu­ració de la nova sala El Canal de Salt, que ha cos­tat tres mili­ons d'euros. No opi­na­rem sobre el fet, pre­fe­rim que s'hi pro­nunciïn pel seu compte els espec­ta­dors. Cadascú que hi digui la seva. És clar que “a cavall rega­lat...” Si la Unió Euro­pea ha rega­lat un tea­tre, ben­vin­gut sigui, encara que sigui com és!

S'havia anun­ciat a so de bombo i pla­te­rets que Àlex Rigola hi pre­sen­tava un Mac­beth tren­ca­dor, des­a­fi­a­dor, ago­sa­rat per a l'estrena de la nova sala i ens dis­posàvem a assis­tir a una manera dife­rent d'ento­mar l'antic text de Shakes­pe­are, amb curi­o­si­tat i pre­caució. Hom ha pre­sen­ciat ja tan­tes ver­si­ons “noves” de les obres clàssi­ques que n'ha vist de tots colors.

Però no podíem ima­gi­nar-nos que el geni cre­a­dor de Rigola ens havia pre­pa­rat una repre­sen­tació que superava tota pos­si­bi­li­tat de com­prensió i, fins i tot, de resig­nació. Es trac­tava de rifar-se del públic –inclo­ent-hi les auto­ri­tats–, tot supo­sant que ningú gosa­ria alçar la veu davant del seu carisma. Indi­vi­du­al­ment l'espec­ta­dor pen­sa­ria que “no estava pre­pa­rat” per com­pren­dre el que se li ofe­ria i, per tant, opta­ria pel silenci, no fos cas que, si exte­ri­o­rit­zava els seus sen­ti­ments el pren­gues­sin per un enze que no ente­nia un bor­rall de tea­tre. El senyor Rigola juga amb aquest supòsit. Qui sap més que ell sobre Shakes­pe­are?

El cert és que la vet­llada va ser un des­as­tre des de tots els punts de vista. Indigna d'una com­pa­nyia pro­fes­si­o­nal que pensa pre­sen­tar-la al Tea­tre Naci­o­nal durant set set­ma­nes! Deco­rats ine­xis­tents, samar­re­tes i calçotets espor­tius per als pro­ta­go­nis­tes –això sí, amb els colors d'Escòcia!– avets de Nadal sobre rodes, care­tes de Mickey Mouse per can­viar de per­so­nat­ges, glo­bus infan­tils per ani­mar l'escena... i alguns actors i actrius que no tenien caràcter, ni veu, ni figura i amb una can­ta­re­lla avor­ridíssima.

Va anun­ciar Rigola que “amb un altre assaig hau­rien que­dat solu­ci­o­nats els pro­ble­mes i arre­glats tots els des­en­cai­xa­ments de l'espec­ta­cle”. Fran­ca­ment, ho posem en dubte. Aquell esguerro no hi ha qui l'arre­gli, si no és començant de nou. Diu que podrem entrar de franc a veure'l al Tea­tre Naci­o­nal. És tot un detall, però no pen­sem sot­me­tre'ns altra vegada a sem­blant tor­tura!

El que tam­poc podem enten­dre és la inca­pa­ci­tat del públic espec­ta­dor de pro­tes­tar sono­ra­ment davant de fets d'aquesta mena. La gent és edu­cada i, en aca­bar l'espec­ta­cle, fa uns aplau­di­ments de cor­te­sia i giren cua cap a casa. Doncs no!

Cal exte­ri­o­rit­zar el des­a­cord quan aquest és tan pal­pa­ble. Recla­mem el dret a xiu­lar, a picar de peus, a mos­trar-nos dis­con­for­mes. Tal com es fa a l'òpera quan els can­tants no estan a l'altura. En defi­ni­tiva, estem davant de pro­fes­si­o­nals que cobren la seva nòmina i que no han d'espe­rar aplau­di­ments quan no són meres­cuts i s'han de sot­me­tre al dic­tat dels espec­ta­dors, mal­grat que aquests puguin estar equi­vo­cats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.