Opinió

Constituciolàndia

Només un terç dels espanyols vius van votar
la Constitució
en aquell ja remot 1978

Diuen que aviat serà el pseudònim de l'Estat espa­nyol, tal és l'amor irre­fre­na­ble de molts vers la Cons­ti­tució. Pura passió és el que dama tan xamosa pro­voca, sobre­tot, com sol pas­sar, en els con­ver­sos, que l'han entro­nit­zat fins a l'ado­ració icònica. Em refe­reixo, és clar, a més d'un hereu fran­quista que redimí el seu paga­nisme democràtic acos­tant-se opor­tu­na­ment a les salvífiques ribes del Jordà. Ara ja no queda ningú per bate­jar i plens són, doncs, de la gràcia cons­ti­tu­ci­o­na­lista. I, exul­tants, no paren de pro­cla­mar arreu la seva fe, inde­pen­dent­ment de la dada que només un terç dels espa­nyols vius van votar la Cons­ti­tució en aquell ja remot 1978.

Però, com deia Capri a propòsit de deter­mi­nants matri­mo­nis més aviat gra­nats, la tragèdia rau en què l'amor se'n va però ella es queda. La Cons­ti­tució, en efecte, s'ha que­dat. I mal­grat tanta infi­de­li­tat i obs­ce­ni­tat inter­pre­ta­tiva que ha hagut d'ento­mar, per alguns encara fa molt de goig, esca­po­lint-se de la uni­ver­sal llei de la decre­pi­tud mira­cu­lo­sa­ment. Sobre­tot en un Estat, com l'espa­nyol, tan tocat per la gra­fo­ma­nia cons­ti­tu­ci­o­nal. La pri­mera Cons­ti­tució, la de 1812, ja fou abo­lida l'any 14; nova­ment pro­mul­gada el 20; de bell nou abo­lida el 23: nova Cons­ti­tució el 34; reha­bi­li­tació de la del 12, l'any 36; nova Cons­ti­tució el 37, una altra el 45; afe­gitó d'una acta addi­ci­o­nal a la del 45, l'any 1856; modi­fi­cació de diver­sos arti­cles l'any 57; anul·lació de totes aques­tes modi­fi­ca­ci­ons l'any 64, nova Cons­ti­tució l'any 69; Cons­ti­tució fede­ral l'any 73, nova Cons­ti­tució l'any 76... i plego per no can­sar el lec­tor. Però l'actual, la de 1978, no es toca ni en broma. Per què s'ha pas­sat de la diar­rea legis­la­tiva del segle XIX a l'oclusió intes­ti­nal dels segles XX i XXI? Qui sap si la raó per la qual ara no es mou ni un budell és per allò que asse­nya­la­ren Engels i el que no pot ser nome­nat (al qual, per tant, li direm l'innom­bra­ble). Ells ja diagnos­ti­ca­ren que el dret és un epi­fe­no­men, una superes­truc­tura, fidel reflex de les neces­si­tats del poder. Si al segle XIX cada onada enfon­sava una cons­ti­tució i en feia emer­gir una altra era per l'equi­li­bri entre dos focus de poder (per exem­ple, abso­lu­tis­tes i libe­rals) que tenien en comú el domini altern de l'apa­rell de l'Estat. Però l'innom­bra­ble i Engels també vati­ci­na­ren que des de la con­dició sub­al­terna mai no es podria legis­lar. Per això, si la relació és ver­ti­cal, jeràrquica, com s'esdevé en l'arqui­tec­tura cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyola, en la qual l'únic sub­jecte de la sobi­ra­nia és la tota­li­tat del poble espa­nyol repre­sen­tat en les Corts per dos grans par­tits que com­par­tei­xen subs­tan­ci­al­ment el mateix model uni­tari, qual­se­vol reforma esdevé utòpica. Si no és que els dos, superant temors ado­les­cents, pro­gres­ses­sin ade­qua­da­ment fins a una mínima madu­resa que els per­metés superar “ l'era teològica”, cosa que als Estats Units costà més d'un segle. Perquè cal recor­dar que aquesta deno­mi­nació fou la que s'aplicà a un llarguíssim període en el qual la cons­ti­tució nord-ame­ri­cana fou sacra­lit­zada, fins a un punt tal d'infan­ti­lit­zació que s'espe­ro­nava als juris­tes a “opo­sar-se a tota temp­ta­tiva de fer de la cons­ti­tució objecte de dis­cussió política”, situ­ació –tal era la reverència vers els pares fun­da­dors del text– que es per­llongà fins a prin­ci­pis del segle XX.

És cert que el procés de secu­la­rit­zació de l'Estat espa­nyol ha estat espec­ta­cu­lar aquests dar­rers anys, però els fets sem­blen demos­trar que la devoció reli­gi­osa per la Cons­ti­tució no ha min­vat en abso­lut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.