Opinió

Neoliberalisme prussià

Amb el control incontestat de les institucions europees,
les classes dirigents
de Berlín apliquen,
amb escreix, a bona part dels ciutadans
del continent la medicina aplicada als alemanys orientals

Pocs eco­no­mis­tes recor­den que l'ano­me­nat “mira­cle ale­many” de post­guerra es fona­mentà en la reforma monetària de 1948. A grans trets, i en el con­text de les runes del con­flicte, aquesta con­sis­tia en el repar­ti­ment igua­li­tari a tots i cadas­cun dels ciu­ta­dans ale­manys dels ter­ri­to­ris ocu­pats per les potències occi­den­tals d'una idèntica quan­ti­tat de nous Deutche Mark i l'anul·lació dels dipòsits, estal­vis i deu­tes dels ter­ri­to­ris ocu­pats. Ras i curt, Ale­ma­nya hagué de par­tir de zero per recons­truir el país, des de l'impuls del nou estat, des d'unes bases radi­cal­ment igua­litàries, i sense haver de car­re­gar repa­ra­ci­ons de guerra. Un dels objec­tius no con­fes­sats d'aquesta radi­cal reforma fou el de des­truir el poder de la gran aris­tocràcia prus­si­ana junker, artífex i ins­pi­ra­dora de les polítiques hege­mo­nis­tes germàniques, col·lec­tiu a qui s'atri­bu­ei­xen les pre­ten­si­ons expan­si­o­nis­tes que havien fet de l'Ale­ma­nya unida una amenaça con­ti­nen­tal. Sense diners ni ter­res, ni capa­ci­tat d'influència en la nova república, la nova República Fede­ral es pre­o­cu­pa­ria més del crei­xe­ment indus­trial que de l'expansió ter­ri­to­rial.

Començà, doncs, una història d'èxit, fona­men­tat en un capi­ta­lisme renà, que com­bi­nava libe­ra­lisme econòmic amb la inter­venció esta­tal per pre­ser­var equi­tat social i polítiques de benes­tar. Men­tre aquest binomi de lli­ber­tat i inter­venció fun­cionà, els ale­manys pros­pe­ra­ren, perquè les eco­no­mies vir­tu­o­ses són aque­lles en què es pre­serva la cohesió. A par­tir dels vui­tanta, tan­ma­teix, quan el neo­li­be­ra­lisme anglo­saxó inicià el qüesti­o­na­ment de l'eco­no­mia social de mer­cat, un fac­tor ines­pe­rat deses­ta­bi­litzà el sis­tema econòmic i social de post­guerra. La cai­guda del mur de Berlín implicà una ines­pe­rada trans­for­mació.

L'octu­bre de 1990 no es produí pròpia­ment una reu­ni­fi­cació, sinó una annexió. La República Democràtica fou absor­bida, colo­nit­zada, eli­mi­nada. Pas­sada l'eufòria ini­cial, el tracte infli­git als “ger­mans de l'est” fou, expres­sat suau­ment, d'una con­des­cendència pater­na­lista que aviat esde­vingué sen­ti­ment de supe­ri­o­ri­tat moral i menys­preu. La indústria de l'Ale­ma­nya Ori­en­tal fou des­man­te­llada sense pie­tat, les uni­ver­si­tats, por­ga­des, i les diferències sala­ri­als, més de dues dècades després, encara es man­te­nen. La reu­ni­fi­cació, més enllà de l'impacte econòmic, n'implicà un de psi­cològic encara no del tot ava­luat.

El procés serví a unes clas­ses diri­gents ale­ma­nyes enri­qui­des per esta­blir una ter­ri­ble rees­truc­tu­ració de l'estat. Cer­ta­ment, l'esforç de l'annexió de l'antiga República Democràtica implicà una des­pesa pública impre­vista, que con­tras­tava amb una cobdícia crei­xent i desin­hi­bida de l'antiga i con­ser­va­dora classe diri­gent recon­ver­tida ràpida­ment en aris­tocràcia finan­cera. En vista de les difi­cul­tats pres­su­postàries per la major neces­si­tat de des­pesa social (i major capa­ci­tat del capi­ta­lisme finan­cer d'esca­po­lir-se de les seves res­pon­sa­bi­li­tats fis­cals) es pro­picià un cop d'estat econòmic ano­me­nat “Agenda 2010”. Aquest pro­grama, impo­sat pel govern soci­al­demòcrata de Schröder, implicà, a prin­ci­pis de segle, una pro­funda i invo­lu­tiva reforma labo­ral, pri­va­tit­za­ci­ons, rebai­xes impo­si­ti­ves a grans for­tu­nes i un des­man­te­lla­ment pro­gres­siu de l'estat del benes­tar a fi de gua­nyar com­pe­ti­ti­vi­tat. Una com­pe­ti­ti­vi­tat que ha supo­sat accen­tuar dramàtica­ment les diferències soci­als inter­nes dins l'eco­no­mia més potent del con­ti­nent, un empo­bri­ment gene­ra­lit­zat dels sec­tors més vul­ne­ra­bles i una radi­cal deva­lu­ació interna dels sala­ris, que con­trasta amb un enri­qui­ment sob­tat dels més rics.

En certa mesura, el nou neo­li­be­ra­lisme resul­tant ha des­per­tat el cos­tat fosc ale­many. Ha fet entrar bona part de l'opinió pública i publi­cada del país en una dinàmica de psi­cosi col·lec­tiva segons la qual l'aus­te­ri­tat esdevé dogma de fe, que genera indi­ferència moral allà on s'aplica. Amb el con­trol incon­tes­tat de les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees, les clas­ses diri­gents de Berlín apli­quen, amb escreix, la medi­cina apli­cada als ale­manys ori­en­tals con­tra bona part dels ciu­ta­dans del con­ti­nent, espe­ci­al­ment sag­nant en el cas dels medi­ter­ra­nis. Fóra fàcil fer com­pa­ra­ci­ons, com fan sovint els grecs, amb el tèrbol pas­sat nazi. Tan­ma­teix, no és ben bé la mateixa història. El drama de la segona guerra mun­dial reprimí l'ins­tint de supe­ri­o­ri­tat racial del naci­o­na­lisme ale­many. Avui els ale­manys han subli­mat aquest vell espe­rit en la teo­rit­zació de Haber­mas del “patri­o­tisme cons­ti­tu­ci­o­nal”, en el qual se subs­ti­tu­ei­xen les velles con­cep­ci­ons ètni­ques per valors ins­ti­tu­ci­o­nals i democràtics... amb l'excepció que la infle­xi­bi­li­tat ale­ma­nya també acaba, a la pràctica, rei­vin­di­cant la pròpia supe­ri­o­ri­tat moral del seu model res­pecte a les dife­rents con­cep­ci­ons i tra­di­ci­ons soci­als, cul­tu­rals i econòmiques de la resta d'euro­peus. Ja no hi ha pro­jec­tes de “Lebens­raum” o espai vital on els antics supre­ma­cis­tes germànics s'abro­guen el “dret natu­ral” a expan­dir-se. Malau­ra­da­ment, els nous junkers de la banca han assu­mit una ide­o­lo­gia i pràctica de feu­da­lisme finan­cer segons el qual cre­uen legítim impo­sar al con­ti­nent tots els sacri­fi­cis inhu­mans, com ja impo­sa­ren dramàtica­ment als pro­pis ale­manys des de 1989 ençà. Aquesta idea de supe­ri­o­ri­tat moral, d'indi­ferència davant el pati­ment aliè és el que està estron­cant vides a Ate­nes, Lis­boa, Madrid o Bar­ce­lona, i és la res­pon­sa­ble de dina­mi­tar el pro­jecte euro­peu. És aquesta men­ta­li­tat de seve­ri­tat prus­si­ana, reco­llida esplèndi­da­ment a la pel·lícula La cinta blanca de Mic­hael Haneke, la cau­sant de la des­trucció, per ter­cera vegada en cent anys, d'Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.