Opinió

Els tres catalans revelació

Forcadell, Junqueras
i Fernàndez ens prometen un bon itinerari el 2013

Una mica més i ja no hi són a temps. Carme For­ca­dell surt a la llum entorn de la mani­fes­tació de l'Onze de Setem­bre com a pre­si­denta de l'Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana. L'esclat del per­so­natge esdevé un feno­men. No es parla de l'extra­or­dinària mani­fes­tació sense que el comen­tari no vagi acom­pa­nyat de la imatge dis­creta, ele­gant i clàssica de la pre­si­denta d'una agru­pació que pot­ser neces­sita aquesta pre­sen­tació per no ser con­fosa amb “una colla de romàntics incon­for­mis­tes que cada diada s'age­no­llen davant del Fos­sar de les More­res”. Això, dei­xant de banda ERC, ja assu­mida pel sis­tema, i una frag­men­tació impor­tant de grups i gru­pets inde­pen­den­tis­tes mino­ri­ta­ris.

La fina­li­tat de l'ANC, com tot­hom sap a hores d'ara, és la inde­pendència de Cata­lu­nya o, dit d'una altra manera, Cata­lu­nya nou estat dins Europa. A una orga­nit­zació de base d'alt nivell, que conté una mos­tra de tota la soci­e­tat cata­lana quant a edats, des del jovent més rabi­o­sa­ment jove fins a antics mem­bres de l'Assem­blea de Cata­lu­nya, li calia un canvi radi­cal d'imatge. Carme For­ca­dell, clara en el mis­satge i mesu­rada en la paraula, esva­eix qual­se­vol equívoc.

La imatge de Carme For­ca­dell apel·la a un movi­ment que cada vegada repre­senta més per­so­nes de tota mena d'ide­o­lo­gia social, amb una base trans­ver­sal, amb un mosaic que va des de per­so­nes de l'alta cul­tura –el doc­tor Broggi n'era un mem­bre honorífic--, pro­fes­sors uni­ver­si­ta­ris, inves­ti­ga­dors científics, pro­fes­si­o­nals del món de l'arqui­tec­tura, la medi­cina, l'advo­ca­cia, l'eco­no­mia, dels ofi­cis, etcètera, orga­nit­zats en sec­to­ri­als, fins a les per­so­nes que han tin­gut sem­pre la senyera al calaix, que expo­sen el dia 11 de setem­bre de cada any i que no se sig­ni­fi­quen soci­al­ment d'una faisó espe­cial.

El més votat com a sig­ni­fi­ca­tiu, però, és Oriol Jun­que­ras. El cap de llista d'ERC en les elec­ci­ons del 25 de novem­bre del 2012 a la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya apa­reix davant el gran públic a l'entorn de les elec­ci­ons al Par­la­ment. Es mos­tra com una reno­vació, amb lli­gams totals de con­tinuïtat, però, de l'ERC de sem­pre, amb un tarannà de pro­fes­sor serè i il·lus­trat, dur i edu­cat en la forma, com la For­ca­dell --sal­vant les distàncies!–. Aquest tarannà mos­trat en tota la durada de la nego­ci­ació amb CiU, sense cap ves­sada a l'hora de par­lar amb la premsa, que evi­tava, ja deixa atònits els mit­jans de l'Espa­nya impe­rial, espan­tats davant un “inde­pen­den­tisme” tan difícil d'aga­far pel mot. Fins i tot, diver­sos comen­ta­ris­tes esmen­ten Jun­que­ras amb res­pecte. El toc de gràcia, però, el faci­li­tarà en el dis­curs que explica el pacte. Serè, arti­cula amb parau­les segui­des i ente­ne­do­res una expo­sició poli­ti­co­so­cial del moment que estem vivint inde­fu­gi­ble d'una docta classe uni­ver­sitària sense fis­su­res.

Els mit­jans espa­nyols comen­cen a bellu­gar-se. “Això serà més difícil del que espe­ra­ven”, mani­fes­ten al mig dels comen­ta­ris plens de dub­tes apa­rents d'aquest pacte Mas-Jun­que­ras. Amb aquest sig­nore pro­fes­sore impe­ca­ble no ani­rem pas bé, es diuen, men­tre el poble que ha votat l'opció del referèndum exulta, tant en les tro­ba­des de car­rer com en les tro­ba­des en les mil i una xar­xes vir­tu­als.

Quant a David FernÀndez, peri­o­dista llui­ta­dor de la CUP, que entra sense permís a la reunió post­pac­tum dels repre­sen­tants dels altres par­tits –de la qual la nor­ma­tiva l'havia fora­gi­tat--, és la reve­lació fresca d'un aire car­re­gat de l'oxi­gen neces­sari en una cam­bra que ja se l'ha aca­bat tot. “Us ofe­reixo una mà oberta, men­tre que amb l'altra alço el puny”. Oti!, per­me­teu-me que exclami. D'on ha bai­xat aquesta veu tan sor­pre­nent a dins d'un Par­la­ment gas­tat de for­mes i de con­tin­guts? Que en fa de temps que en aquest país s'havia per­dut el ras­tre, la petja d'un con­tin­gut de puny tan­cat! El pacte d'esquer­res, ano­me­nat aviat tri­par­tit, si mai l'havia alçat, el puny, de mica en mica havia anat obrint la mà dei­xant anar tot allò que tenien d'esquer­res clàssi­ques per homo­lo­gar-se cada cop més amb una mena de poti-poti del no-res de la política for­mal.

Entrem a l'Any Nou amb un pano­rama ben intri­gant i espe­rançador per als cata­lans. Aquests tres per­so­nat­ges, a part de mos­trar els ros­tres sense careta de la nos­tra nació, ens pro­me­ten un bon iti­ne­rari el 2013. Un iti­ne­rari que, amb el pre­si­dent Mas, ens ha de dur cap a la lli­ber­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.