Opinió

Braus i poder

En efecte, una societat que es rabeja en l'exaltació del suplici d'un toro és una societat predisposada
a la violència

El marge de decisió de la Gene­ra­li­tat, sigui per esca­nya­ment finan­cer sigui per manca de reco­nei­xe­ment com­pe­ten­cial, sem­pre ha estat escàs. Pràcti­ca­ment no hi ha hagut espai per desen­vo­lu­par, en els ter­mes que fa ser­vir l'Esta­tut vigent, “polítiques pròpies”. Després del cop que va visu­a­lit­zar de manera bru­tal aquesta absència de poder (la sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol con­tra, pre­ci­sa­ment, la norma ins­ti­tu­ci­o­nal bàsica) el Par­la­ment de Cata­lu­nya es va pren­dre una petita ven­jança en l'ordre simbòlic: va apro­var, a par­tir d'una ini­ci­a­tiva legis­la­tiva popu­lar, l'abo­lició de les cur­ses de braus a Cata­lu­nya. La pro­hi­bició d'aquest espec­ta­cle, amb inde­pendència de les con­si­de­ra­ci­ons que van por­tar la majo­ria de dipu­tats cata­lans a donar suport a la pro­po­sició de llei, va sig­ni­fi­car l'adopció d'una decisió dife­ren­ci­ada res­pecte al règim esta­tal, una de les con­seqüències més tan­gi­bles de l'exer­cici de l'auto­go­vern en les dar­re­res dècades, un gest de mar­car ter­ri­tori, pot­ser com­pa­ra­ble en rellevància al des­ple­ga­ment de poli­cia pròpia, amb un pro­fund impacte en un moment de tensió amb el govern espa­nyol que, després hem vist, tot just començava.

No obs­tant això, la set­mana pas­sada, el Congrés espa­nyol va pren­dre en con­si­de­ració per àmplia majo­ria una altra ini­ci­a­tiva legis­la­tiva popu­lar diri­gida a decla­rar les cur­ses de braus bé d'interès cul­tu­ral en tot el ter­ri­tori de l'Estat i obrir, així, el camí perquè els toros tor­nin a Cata­lu­nya. La pro­po­sició tra­mi­tada aquesta vegada davant les Corts Gene­rals emer­geix sens per­ju­dici d'un recurs d'incons­ti­tu­ci­o­na­li­tat que es va inter­po­sar l'any 2010 davant del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal per cin­quanta sena­dors del PP con­tra la llei cata­lana d'abo­lició i que encara es troba pen­dent de reso­lució. Res­pecte a la pos­si­ble sen­si­bi­li­tat de l'alt tri­bu­nal en matèria tau­rina només recordo les comen­ta­des imat­ges que es van difon­dre unes set­ma­nes abans de la sentència sobre l'Esta­tut en les quals apa­rei­xien alguns magis­trats a la llotja de la plaça de Las Ven­tas, tot xalant d'allò més amb la tor­tura i mort del brau men­tre es fuma­ven uns cigars enor­mes.

La maquinària de l'estat, doncs, ha deci­dit escla­far la mínima dis­tinció cata­lana res­pecte d'uns plan­te­ja­ments polítics i d'iden­ti­tat que l'ordre espa­nyol vol uni­for­mes. La pro­hi­bició dels toros serà des­plaçada men­tre con­ti­nuem a Espa­nya sigui perquè s'aprovi defi­ni­ti­va­ment la ini­ci­a­tiva de decla­ració de la fiesta com a bé d'interès cul­tu­ral al Congrés i al Senat sigui perquè el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal declari la inva­li­desa de la norma cata­lana. Si Espa­nya no està dis­po­sada a res­pec­tar la volun­tat majo­ritària del poble de Cata­lu­nya i dels seus repre­sen­tants en la qüestió de les cur­ses de braus com es pot espe­rar que res­pecti una decla­ració de sobi­ra­nia o la rei­vin­di­cació per un tracte fis­cal just?

Si el debat sobre els toros no s'hagués enve­ri­nat tant, sobre­tot per part espa­nyola, amb la qüestió naci­o­nal i en l'obsessió de voler impo­sar un ima­gi­nari cul­tu­ral, la con­trovèrsia deri­vada de l'abo­li­ci­o­nisme català s'hau­ria cen­trat en un plan­te­ja­ment propi d'una democràcia avançada: el dels drets dels ani­mals. Cata­lu­nya, com dèiem al prin­cipi, hau­ria pogut fer política en aquest sen­tit, esprémer el seu espai com­pe­ten­cial, i així ofe­rir la seva apor­tació inno­va­dora en un àmbit sobre el qual tre­ba­llen alguns dels pri­me­res espa­ses de la filo­so­fia moral (penso, per exem­ple, en el magis­tral tre­ball de Will Kym­licka, Zoo­po­lis, publi­cat l'any 2011). Aquesta també era la intenció dels pen­sa­dors que van donar suport a la ini­ci­a­tiva legis­la­tiva popu­lar de posar fi a les cor­ri­das com Josep Maria Ter­ri­ca­bras, Jesús Mos­terín, Sal­va­dor Pàniker, alguns dels quals van com­parèixer davant del Par­la­ment per expo­sar la seva posició. Tot ple­gat massa sofis­ti­cat per una Espa­nya que en la seva defensa de la fiesta també revela quins prin­ci­pis de l'ordre social es tro­ben en el rere­fons de la men­ta­li­tat política domi­nant. En efecte, una soci­e­tat que es rabeja en l'exal­tació del suplici d'un toro és una soci­e­tat pre­dis­po­sada a la violència. La línia entre gau­dir amb el pati­ment i la mort d'un ani­mal i gau­dir amb la des­trucció d'una per­sona, o d'un col·lec­tiu de per­so­nes, és ter­ri­ble­ment fina, gai­rebé tan fina com la que separa el dis­curs de l'odi de les acci­ons cri­mi­nals (i que, en alguns orde­na­ments, jus­ti­fica la pro­hi­bició dels pri­mers mal­grat el reco­nei­xe­ment de la lli­ber­tat d'expressió). Rere l'arrogància dels dipu­tats i sena­dors pro­tau­rins i de la con­vicció que es tor­na­ran a mar­ti­rit­zar braus en el ter­ri­tori de Cata­lu­nya (això sem­pre dis­fres­sat amb una cínica aura d'apel·lació a la lli­ber­tat i “als drets de tots els espa­nyols”) sem­bla tras­puar la mateixa volun­tat de con­que­rir, de sot­me­tre, d'arra­nar i d'esquar­te­rar que ha mar­cat la for­mació de l'Espa­nya con­tem­porània. És el “ordeno y mando”, “la mirada al frente y mala leche” el “por cojo­nes” que va etzi­bar el minis­tre d'Agri­cul­tura Arias Cañete en el seu ante­rior man­dat. L'auto­ri­ta­risme gro­ller que, aquesta vegada, afor­tu­na­da­ment no podran fer ser­vir con­tra un poble díscol per bé que en tenen mol­tes ganes.

I, ni que sigui en una petita part, el fracàs defi­ni­tiu de l'estratègia de domi­nació espa­nyola sobre el procés català d'eman­ci­pació naci­o­nal es con­su­marà si una majo­ria de con­ciu­ta­dans iden­ti­fica Cata­lu­nya amb l'opció de la moder­ni­tat, de l'aspi­ració a la dig­ni­tat, a la pau, a la igual­tat i al benes­tar. Una alter­na­tiva que, per començar, podria comp­tar amb els defen­sors dels drets dels ani­mals més enllà dels seus per­fils d'iden­ti­tat: els d'aquells que es van ale­grar quan el Par­la­ment va dir prou a les cor­ri­das i van tenir la cer­tesa de viure en una soci­e­tat més pro­pera a la civi­lit­zació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.