Opinió

El dit acusador

Facin-se la pregunta sobre a qui beneficia aquest ambient i potser començaran a veure qui són els culpables

La política cata­lana tra­vessa moments difícils. No des­co­breixo res. En rela­ti­va­ment pocs mesos, però, des del setem­bre del 2012 fins ara, a mit­jan de febrer del 2013, la sen­sació que s'estava vivint un moment històric ha anat per­dent un llençol a cops de frus­tra­ci­ons i escàndols. Encara que els diri­gents d'ERC i de la CUP esti­guin més que satis­fets amb els seus resul­tats elec­to­rals, la rea­li­tat és que l'eufòria de l'endemà de la Diada, ati­ada sobre­tot perquè molta gent va ale­grar-se del pas que va fer el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat i, con­següent­ment, la fede­ració que pre­si­deix, es va estron­car en sec la mateixa nit del 25-N. No cal repe­tir el que ja s'ha escrit més d'una vegada, per bé que con­ti­nua essent cert: que l'error de càlcul dels estra­tegs de l'entorn pre­si­den­cial va ser monu­men­tal. No van saber pre­veure què podia pas­sar i van abo­car els lle­ons al pre­si­dent, que va sor­tir molt tocat d'un avançament elec­to­ral que havia estat pen­sat per reforçar-lo. La cam­pa­nya de des­pres­tigi del pre­si­dent Mas, que a la fi ha estat el pre­ludi del ven­ti­la­dor que està empas­ti­fant la política cata­lana, va començar ales­ho­res amb una acu­sació falsa sobre uns diners que el pre­si­dent no ha tin­gut mai a Suïssa. Ara només s'intenta reblar el clau amb la pro­pa­gació d'un ambi­ent de sos­pita gene­ral i glo­bal que posi en qüestió la capa­ci­tat de la política cata­lana per diri­gir el país. Vostès facin-se la pre­gunta sobre a qui bene­fi­cia aquest ambi­ent i pot­ser començaran a veure qui són els cul­pa­bles. També des­co­bri­ran els beneits i els cínics.

No sóc dels que dis­cul­pen la cor­rupció de deter­mi­na­des per­so­nes (per molt impor­tants que siguin) des­ple­gant una este­lada per cobrir el femer català. De la mateixa manera que no m'he cre­gut mai la famosa teo­ria de l'oasi català (ni apli­cada a la Guerra Civil ni al post­fran­quisme), ara tam­poc no estic dis­po­sat a assu­mir que la política cata­lana és una mena de repro­ducció a escala de la Sicília domi­nada per una màfia que unta els polítics amb diners i pre­ben­des a canvi de bui­dar la caixa pública. A Cata­lu­nya hi ha cor­rup­tes i cor­rup­tors, cer­ta­ment, però en la pro­porció que toca. Ni més ni menys que el nom­bre de cor­rup­tes que es puguin caçar a Ale­ma­nya o a Suècia. La soci­e­tat del risc actual, per dir-ho a la manera d'Ulrich Beck, ens empeny a l'extinció, el que inclou, és clar, la modi­fi­cació de les estruc­tu­res polítiques fins ara domi­na­des per una malla invi­si­ble que uneix els interes­sos dels “inte­grats”, ja siguin aquests polítics, acadèmics, empre­sa­ris o bé sim­ples espe­cu­la­dors. En fi, d'aque­lles per­so­nes que tenen accés més o menys fàcil a les esfe­res de poder que deci­dei­xen coses relle­vants per a la vida social. Cata­lu­nya és, en aquest sen­tit, un país “nor­mal” –o nor­ma­lit­zat– perquè està dins els límits de la nova moder­ni­tat que és la ines­ta­bi­li­tat. Avui, la con­fron­tació d'interes­sos és més forta que mai, fins i tot és més forta que les dis­pu­tes ideològiques. Per això el xoc de veri­tat és entre “inte­grats” i “no inte­grats” i no pas entre bur­ge­sos i pro­le­ta­ris com pas­sava en el segle XIX i en part del XX. Les xar­xes soci­als ho mos­tren a la per­fecció. No les ide­a­litzo, perquè sóc dels que pen­sen que hi ha molta comèdia acadèmica entorn del feno­men de les TIC, però és evi­dent que mit­jançant aques­tes xar­xes soci­als s'escol­ten veus i es difo­nen infor­ma­ci­ons i idees que abans hau­ria estat molt difícil acce­dir-hi. És un pas enda­vant inne­ga­ble. Però la demo­cra­tit­zació de la paraula va acom­pa­nyat, sovint, de l'abús. De la difusió de tota mena de rumors i de male­dicències que no recol­zen en cap prova.

El més fàcil és des­ple­gar el dit acu­sa­dor. Vivim en un país en què quan hom és “impu­tat” (el que vol dir inves­ti­gat) ja ha begut oli. Passa a ser un con­dem­nat que ha de demos­trat que és inno­cent. Tenia entès que en un estat de dret la cosa anava al revés, que era l'acu­sa­dor qui havia de demos­trar la cul­pa­bi­li­tat d'un sos­pitós (que és la con­dició que també té un impu­tat). Però no. Ara ja hem arri­bat al punt que l'impu­tat, espe­ci­al­ment si és un polític, de seguida esdevé un con­dem­nat. Una injustícia tan gran és culpa, d'entrada, dels matei­xos polítics. ¿És que l'èxit d'Hugo Chávez i del seu popu­lisme trampós no està direc­ta­ment rela­ci­o­nat amb la cor­rupció sis­temàtica i arro­gant (que també inclou l'arrogància il·lus­trada del cri­oll) de Car­los Andrés Pérez? És clar que sí! El pre­si­dent soci­al­demòcrata veneçolà era mem­bre de la Inter­na­ci­o­nal Soci­a­lista, però és que, a més, també era un lla­dre. Tant els escàndols de cor­rupció com l'ano­me­nat Cara­cazo (la revolta popu­lar que tingué lloc a Cara­cas el 27 de febrer de 1989 con­tra el pla de xoc dic­tat pel Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal i que en ser repri­mida vio­len­ta­ment va pro­vo­car entre 300 i 3.000 vícti­mes), van ser uti­lit­zats com a argu­ment per Hugo Chávez i Hernán Grüber Odremán per a dos intents de cop d'estat, el del 4 de febrer i el del 27 de novem­bre del 1992, res­pec­ti­va­ment. Final­ment, encara que Car­los Andrés Pérez va ser des­tituït per una acció judi­cial, el mal ja estava fet. Anys més tard Chávez va acon­se­guir der­ro­tar els poders tra­di­ci­o­nals perquè els que van subs­ti­tuir Pérez no van aca­bar de fet net ni amb la cor­rupció ni amb l'opa­ci­tat del poder. Es van pen­sar que amb un canvi de cares ja n'hi havia prou.

Gràcies a déu, a la política cata­lana no es divisa cap Hugo Chávez a l'horitzó, ni és pos­si­ble cap revo­lució –boli­va­ri­ana o no–. Però a la xarxa sí que es poden lle­gir comen­ta­ris de cent qua­ranta caràcters que ins­ten a car­re­gar-se el sis­tema de par­tits i coses així. Fa fere­dat! De la il·lusió al fracàs, com hem vist aquests mesos, la distància és molt curta. Tant com de l'amor a l'odi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.