Opinió

EL TEMPS QUE FUIG

Tomates

Penso aquestes coses quan el febrer s'acaba, el mes més curt, més inclement

No és que abans estiguéssim més bé, però érem més joves, i això té el seu punt. El temps passa com una pico­na­dora i s'ho endú tot avall: les per­so­nes, les bèsties, l'amor, la glòria dels cos­sos, els pro­jec­tes... Tot avall, les coses peti­tes i les que sem­bla­ven que havien de durar per sem­pre. La majo­ria dels cafès on anava quan era jove ja no hi són. A casa nos­tra no hem esti­mat mai gaire els cafès i han anat caient l'un dar­rere l'altre. Al seu lloc a vega­des s'han obert bars moderns, és veri­tat. Millors? Pit­jors? Dife­rents. Indi­fe­rents, perquè no m'han cone­gut, no m'han tin­gut, no m'han sen­tit. Un local on t'hi has pas­sat hores i hores par­lant amb les ami­gues, escri­vint, pen­sant, som­ni­ant, este­nent a sobre de la taula les tragèdies juve­nils i empas­sant-te-les amb el fum de la cigar­reta, tenen incrus­tada a la paret, o bate­gant sus­pesa en l'aire, o arra­pada a la cadira on sem­pre seies, una part de tu, de com eres, de les ganes de viure que tenies, de les pre­o­cu­pa­ci­ons que arros­se­ga­ves, de la por i l'ale­gria que et feia fer-te gran, de les grans espe­ran­ces que aca­ri­ci­a­ves. Aque­lla part de tu és allà, viva, fins que el local tanca i aque­lla traça teva des­a­pa­reix del tot i per sem­pre. A vega­des en alguna novel·la, en una mena d'home­natge pri­vat, intento res­sus­ci­tar algun d'aquests espais que em varen con­te­nir.

Penso aques­tes coses quan el febrer s'acaba, el mes més curt, més incle­ment. Encara queda un tros d'hivern, però ja hi ha arbres que bros­ten i el dia s'ha allar­gat; ja es fa fosc una mica més tard. Dis­sabte a mer­cat vaig veure les pri­me­res madui­xes. Calma, calma! Encara no n'és el temps. No cal córrer tant. Vin­dran les madui­xes, les pri­me­res cire­res, tot vindrà al seu temps, quan toqui de venir. Fins i tot pot­ser vin­dran toma­tes que tin­guin algun gust. De la pera, de Mont­ser­rat, raf, de cor de bou, de pen­jar, cire­rols, de bom­beta... de la vari­e­tat que sigui, però amb gust i olor de tomata. Com abans, i per­do­neu-me la nostàlgia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.