Opinió

Llibres petits, grans crítiques

Com més grans són i més danys i perjudicis cometen, més altes són encara les obscenes retribucions dels executius

La des­a­pa­rició de Stéphane Hes­sel fa pen­sar en el seu lli­bre Indig­neu-vos i en la trans­cen­den­tal importància que pot tenir un text rela­ti­va­ment curt que sigui capaç d'influir en el com­por­ta­ment de les per­so­nes i les col·lec­ti­vi­tats. No m'estic refe­rint a allò que poden repre­sen­tar la Bíblia per al cris­ti­a­nisme, l'Alcorà per a l'Islam o el Tal­mud com a base de la Torà o llei del món rabínic jueu. Estic pen­sant més aviat en mis­sat­ges d'un abast més reduït que poden tenir, però, un impacte molt impor­tant en grans col·lec­tius de per­so­nes. Podria ser el cas del Kem­pis o el Camí. O més encara del Lli­bre Roig de cites del pre­si­dent Mao Zedong. Encara en con­servo l'exem­plar amb tapes plas­ti­fi­ca­des per resis­tir la suor de les mans, amb una mida de livre de poche petit i fulls en blanc per a ano­ta­ci­ons dels lec­tors, que em va rega­lar a la Fira de Kawangc­how (Can­ton) el minis­tre de comerç de la Xina Popu­lar. El viatge tenia un espe­cial interès i per­so­nal­ment va repre­sen­tar una experiència extra­or­dinària.

Vàrem ser, doncs, els pri­mers ciu­ta­dans amb pas­sa­port espa­nyol invi­tats a entrar ofi­ci­al­ment a la Xina comu­nista. El resul­tat va ser tan favo­ra­ble que els xine­sos van accep­tar la nos­tra invi­tació per fer la seva pri­mera pre­sen­tació a Europa com a expo­si­tors del recinte firal de Montjuïc. En tor­nar a Bar­ce­lona, lleu­ger d'equi­patge, por­tava una cor­bata de seda amb llu­en­tons i el Lli­bre Roig que de tant en tant encara fullejo per repas­sar eslògans de revo­lució cul­tu­ral i con­sig­nes doc­tri­nals. Vegin un exem­ple del llen­guatge ele­men­tal en què es for­mu­len les ori­en­ta­ci­ons. Diu el següent: “La Xina és un gran país, però és encara molt pobra i tri­ga­rem dècades a fer-la pròspera.” Fran­ca­ment, no sé si el mètode és infal·lible, però en el cas dels indig­nats vàrem assis­tir a l'ocu­pació de Wall Street i de la cate­dral de Sant Pau a Lon­dres, cosa que va més enllà dels plan­te­ja­ments del Maig del 68 de l'estil “siguem rea­lis­tes, dema­nem l'impos­si­ble”. És per això que m'ha sem­blat molt interes­sant de tro­bar un lli­bret, també pocket book de la sèrie “pren­dre par­tit”, que publi­quen els redac­tors de Le Monde Diplo­ma­ti­que, en aquest cas Halini, Lam­bert i Lor­don, amb només 100 pàgines peti­tes (com el Lli­bre Roig), de la col·lecció 3-L (Les liens qui libèrent, és a dir, els lli­gams que alli­be­ren), amb el títol Eco­no­mis­tes à gages, que es podria tra­duir com a eco­no­mis­tes amb penyora de garan­tia.

De fet, els autors s'han mar­cat l'objec­tiu de demos­trar a la pobra bona gent que, quan el pre­si­dent Hollande diu “el canvi és ara”, en rea­li­tat amaga que no hi ha alter­na­tiva per culpa de les liai­sons dan­ge­reu­ses (lli­gams peri­llo­sos), la musi­queta de les cròniques econòmiques i els pro­di­gis de l'amnèsia. Denun­ciem que els experts que comen­ten l'evo­lució de l'eco­no­mia man­te­nen rela­ci­ons mal­sa­nes amb les enti­tats finan­ce­res i pro­du­ei­xen un efecte Dràcula que oculta unes acti­vi­tats il·legítimes que no podrien con­ti­nuar si fos­sin del domini públic. Hi ha, per tant, una col·lusió entre eco­no­mis­tes i ban­quers o grans empre­sa­ris. Però en aquests últims anys, la pre­gunta és si aquesta forma de pre­va­ri­cació intel·lec­tual es podrà seguir aguan­tant si es fa pública la seva existència. Des de pri­mers del 2012 s'han començat a des­co­brir els con­flic­tes d'interes­sos que afec­ten els redac­tors econòmics. El docu­men­tal Inside Job de Char­les Fer­gu­son hi ha con­tribuït molt. Ara l'opinió pública ja pensa que quan lle­geix un comen­tari o el sent a la ràdio i tele­visió té dret a saber si es tracta d'una anàlisi d'expert o d'una pura defensa dels interes­sos del grup finan­cer per al qual tre­ba­lla el supo­sat obser­va­dor inde­pen­dent i pre­te­sa­ment neu­tral. Curi­o­sa­ment, els eco­no­mis­tes gau­dei­xen d'un esta­tus espe­cial que els per­met el pri­vi­legi que ningú no els demani mai de retre comp­tes de les seves monu­men­tals equi­vo­ca­ci­ons. En tot cas sem­bla que fun­ci­ona una cor­re­lació per­versa en vir­tut de la qual com més grans són i més danys i per­ju­di­cis come­ten, més altes són encara les obs­ce­nes retri­bu­ci­ons dels exe­cu­tius. Algun dia, però, assis­ti­rem a la revolta dels ciu­ta­dans con­tra la dic­ta­dura dels mer­cats. Ara mateix, es pot ima­gi­nar un eco­no­mista de Gold­man Sachs que sos­tin­gui que la crisi grega es deriva, abans que de qual­se­vol altra causa, d'un deute il·legítim que no s'hau­ria de pagar? Oi que sona a inver­sem­blant?

De com supura la petita música de les cròniques econòmiques ja en va fer una denúncia Serge Halini (Le Monde Diplo­ma­ti­que) ara fa 14 anys, però una soci­e­tat des­as­se­nyada encara no és ple­na­ment cons­ci­ent del gran mun­tatge del qual és víctima. Fins al punt que el mateix pre­si­dent de la República (de dre­tes!) va haver de reconèixer que estem assis­tint a la presa de consciència d'una autèntica frac­tura social. El debat, però, sobre les dues Fran­ces (la dels assa­la­ri­ats i con­su­mi­dors per una banda i la dels grans empre­sa­ris abu­sa­na­nos, de l'altra) amb per­so­nat­ges com François Pinault que par­la­ven de risc i de pro­ble­mes men­tre asse­gu­ra­ven que les clas­ses modes­tes i, amb sort de tenir feina, també tre­ba­lla­do­res, res­pi­ra­ven en un sen­tit de con­fiança.

La ràdio on es par­lava d'aques­tes qüesti­ons era pro­pi­e­tat de la Rothsc­hild, la Das­sault i el grup Blo­om­berg, que òbvi­a­ment apun­ten tots tres a la diana dels sec­tors publi­citària­ment lucra­tius. No s'entén, però, que la denúncia sortís d'una cor­re­lació entre mit­jans (públics i pri­vats), una audiència (popu­lar o pri­vi­le­gi­ada) i uns con­tin­guts que apa­rei­xen en el ter­reny pri­vat. I és que el fana­tisme neo­li­be­ral ja no calava bé amb l'audiència perquè les expli­ca­ci­ons s'han de basar en un mer­cat mun­di­a­lit­zat i uns capi­tals que cir­cu­len lliu­re­ment. En una frase afor­tu­nada, els autors diuen que la glo­ba­lit­zació és per a l'eco­no­mia com l'aire que res­pi­ren els indi­vi­dus o com la poma a la gra­vi­tació uni­ver­sal. Al cap­da­vall, allò que compta no és la rea­li­tat econòmica, sinó la manera d'ima­gi­nar la rea­li­tat. Per tant, en defi­ni­tiva, els autors s'apun­ten a la teo­ria d'Albert Hisch­man de les tres figu­res de la retòrica. La pri­mera, que qual­se­vol intent de reforma o millora, en rea­li­tat, acaba agreu­jant el pro­blema que es volia resol­dre. La segona, que qual­se­vol temp­ta­tiva de trans­for­mar l'ordre social és en deba­des. I la ter­cera, que el cost de les refor­mes és massa ele­vat. En resum, no hi ha solució per des­mun­tar la miti­fi­cació dels ges­tors del capi­ta­lisme pre­sen­tats com a herois i que en el món a part de l'eco­no­mia hi ha uns caps d'estat pri­vats que l'Estat de veri­tat no pot con­tro­lar i que la lluita con­tra la desi­gual­tat i la injustícia es pre­senta com un perill per al crei­xe­ment, els bene­fi­cis i la moneda i, en con­seqüència, és into­ca­ble via expro­pi­a­ci­ons, fis­ca­li­tat o estat del benes­tar. En fi, per­do­nin que hagi triat d'afu­se­llar un lli­bre d'altri, però avui tocava home­nat­jar la figura de Hes­sel atès que els arti­cles del diu­menge s'han de lliu­rar el dijous, encara que siguin de con­dol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.