Opinió

Descarrila l'optimisme

S'ha comprovat que un estat membre pot tancar els diners dels ciutadans en un ‘pseudocorralito' dintre de les fronteres nacionals

Diu que els governs ama­guen les seves inten­ci­ons quan han deci­dit adop­tar alguna mesura impo­pu­lar i que dis­si­mu­len o neguen, posem per cas, la immi­nent deva­lu­ació de la moneda fins al diven­dres cor­res­po­nent. I, natu­ral­ment, és el dilluns que mate­ri­a­lit­zen la jugada. És per això que, ara que el marge de temps per man­te­nir el sus­pens dura tota la Set­mana Santa i una mica més de temps amb els bancs tan­cats i de raci­o­na­ment de l'ús de tar­ge­tes de crèdit als cai­xers automàtics, és natu­ral que els ciu­ta­dans temin unes deci­si­ons molt des­fa­vo­ra­bles. Exac­ta­ment, tal com ha pas­sat aquests dies amb el res­cat de la banca i de l'eco­no­mia de Xipre. Amb temps per tenir vacil·laci­ons, per llançar glo­bus sonda, per parar el rellotge a les 12 de la nit, seguir nego­ci­ant i can­viar de cri­teri, s'ha anat dis­se­nyant un esquema que resulta ben pre­o­cu­pant, que marca pre­ce­dents i que trenca o vul­nera prin­ci­pis fins ara con­si­de­rats into­ca­bles o essen­ci­als. En efecte, amb fil­tra­ci­ons d'uns acords que encara no eren defi­ni­tius i anun­cis mal­des­tres i pre­ci­pi­tats, s'ha anat sem­brant un pànic, un desig de fugida i una des­con­fiança en la moneda única i el sis­tema finan­cer, que s'han reflec­tit a la borsa, on per exem­ple Uni­cre­dit, Intesa San Paolo (Itàlia) o Sociéte Générale (França) han cai­gut un 6 per cent. L'euro, de moment, baixa 1 punt en relació amb el dòlar i el Banc Cen­tral Euro­peu s'ha vist obli­gat a man­te­nir l'aixeta oberta tot i que s'edul­co­rava la versió que als dipòsits de menys de 100.000 euros no se'ls apli­ca­ria l'impost con­fis­ca­dor pre­vist.

De fet, el res­cat de 10.000 mili­ons d'euros es pre­senta com un final del pro­ce­di­ment fins ara habi­tual i total­ment injust de fer pagar els plats tren­cats als con­tri­bu­ents per tras­lla­dar el risc als inver­sors (per exem­ple acci­o­nis­tes) i als dipo­si­tants de 100.000 euros en amunt. Natu­ral­ment, el govern de Nicòsia ja ha anun­ciat mesu­res res­tric­ti­ves per evi­tar la fuga de capi­tals. En prin­cipi, és cor­recte no per­me­tre que el deute pri­vat d'uns ban­quers i cai­xers sense escrúpols es con­ver­teixi en deute públic que paguin les vícti­mes en lloc dels cul­pa­bles finan­cers guiats per la cobdícia i l'avarícia. Però en el procés i en les for­mes es poden pro­duir efec­tes per­ju­di­ci­als. El minis­tre holandès Dijs­sel­bloem, com a cap de l'Euro­grup, ha pre­sen­tat el nou sis­tema de valors morals, tot fent esment que el mes pas­sat ja els va apli­car a la naci­o­na­lit­zació del banc holandès SNS Reaal, on es van escom­brar els acci­o­nis­tes, però no els dipo­si­tants. Evi­dent­ment, aquesta rup­tura de l'habi­tual pro­ce­di­ment de fer pagar els res­cats als dipo­si­tants (impo­nents en deien irònica­ment les cai­xes dels seus impo­si­tors) que només tenia l'excepció par­cial del res­cat de Bankia, ha creat grans inqui­e­tuds als seus col·legues d'Espa­nya, Itàlia i França. El nou model implica, és clar, que els 500.000 mili­ons d'euros del fons de res­cats del Meca­nisme Euro­peu d'Esta­bi­li­tat, apro­vat fa només 9 mesos, es puguin tor­nar a uti­lit­zar per reca­pi­ta­lit­zar uns bancs ges­ti­o­nats de manera irres­pon­sa­ble. En rea­li­tat, de virat­ges en política ja n'hem vist molts. No recor­den que Zapa­tero va dir que abai­xar els impos­tos era d'esquer­res i, a con­ti­nu­ació, els va apu­jar? Doncs bé, l'aug­ment de la fis­ca­li­tat sobre les ren­des del capi­tal pot afec­tar els ren­di­ments dels bons d'inversió, dels divi­dends i de les plusvàlues per venda d'acci­ons o d'immo­bles, però també els mise­ra­bles interes­sos que paguen els ban­quers als obrers o als atu­rats que van reu­nir uns petits estal­vis, vícti­mes ja de les for­tes reten­ci­ons.

És com la trampa de pro­me­tre no apu­jar l'IRPF i, tot seguit, supri­mir la deducció neta ante­ri­or­ment exempta. A part, és clar, que Zapa­tero ja havia apli­cat la impo­sició pro­gres­siva pel sen­zill pro­ce­di­ment de no rea­jus­tar les bases de l'IRPF d'acord amb l'aug­ment de l'IPC que ero­si­ona el poder adqui­si­tiu de les clas­ses mit­ja­nes i modes­tes. És, per tant, amb aquest pano­rama que ara es volen can­viar les regles de joc. Per exem­ple, el Trac­tat de la Unió Euro­pea esta­bleix, en l'arti­cle 63, que que­den pro­hi­bi­des totes les res­tric­ci­ons dels movi­ments de capi­tal entre països mem­bres i també entre ells i països ter­cers. Però si es pen­sa­ven que això volia dir que els seus actius resi­dien en un mer­cat únic sense fron­te­res del movi­ment lliure de per­so­nes, mer­ca­de­ries i capi­tals, ana­ven molt equi­vo­cats, tal com ara s'ha demos­trat a Xipre. En efecte, s'ha com­pro­vat que un estat mem­bre pot tan­car els diners dels ciu­ta­dans en un pseu­do­cor­ra­lito din­tre de les fron­te­res naci­o­nals. Queda clar que avui un euro de Xipre no és ple­na­ment trans­fe­ri­ble i ni tan sols té el mateix valor que un euro de Frank­furt. Per cert, per curi­o­si­tat, com­pro­vin la lle­tra ini­cial de la nume­ració dels seus bit­llets d'euro i sabran en quin país van ser eme­sos. Al pas que anem, no podria pas­sar que no fos accep­ta­ble com a mitjà de paga­ment un euro de pro­cedència que ins­piri poca con­fiança? A Grècia i a Itàlia ja s'han limi­tat i res­trin­git seve­ra­ment les transac­ci­ons en paper moneda. I a Espa­nya també cal jus­ti­fi­car els paga­ments de poc import d'aquesta manera. Si no fos perquè un cap de set­mana no és prou temps per crear una moneda nova, la temp­tació d'aban­do­nar la moneda única seria una alter­na­tiva per a Xipre. Ja, a finals del 2011, va ser necessària una ope­ració de sal­va­ment de l'euro. El 2006 també es va afir­mar que el govern de Prodi era l'última opor­tu­ni­tat per man­te­nir Itàlia en la zona euro. Tan­ma­teix, no es va sal­var res i, pel pro­ce­di­ment de l'aquí caic i allà m'aixeco, l'euro encara exis­teix i Itàlia con­ti­nua for­mant-ne part. Però ara queda clar que, encara que es pre­guin deci­si­ons in extre­mis, a la llarga, és impos­si­ble que Ale­ma­nya i Xipre tin­guin la mateixa moneda.

Cal tenir pre­sent que si no es res­pecta la garan­tia dels dipòsits, podem assis­tir a esce­nes de pànic als bancs o a les cues per acon­se­guir men­jar que s'han vist a Nicòsia. Els tres dies d'inco­mu­ni­cació entre les auto­ri­tats xipri­o­tes i el grup de minis­tres de finan­ces euro­peu poden tenir con­seqüències i col·locar la moneda al sac de pro­tes­tes dels indig­nats con­tra el sis­tema. L'anar tirant del qui dia passa, any empeny és evi­dent que agreuja les pena­li­tats de les clas­ses popu­lars, junt amb els graus asimètrics d'aus­te­ri­tat i amb la cons­ta­tació que, a part d'ine­ficaç, el sis­tema actual és font de crei­xents desi­gual­tats i de pro­funda immo­ra­li­tat. Cosa que dóna valor a l'informe de la Fun­dació Fri­e­drich Ebert del SPD ale­many que pro­nos­tica la des­in­te­gració en una Europa de dues velo­ci­tats i la pre­vi­si­ble reacció de la Padània ita­li­ana i de Cata­lu­nya de sal­tar dels estats res­pec­tius per incor­po­rar-se al pol nuclear d'ins­pi­ració germànica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.