Opinió

No és l'economia

Catalunya no ha aplaudit la ignorància, en tot cas l'ha tolerada. Tampoc ha estat còmplice de la corrupció

El 14 de març de 2004 és el dia que alguns recor­da­ran per la victòria de Zapa­tero a les elec­ci­ons esta­tals. Una victòria ines­pe­rada que, temps a venir, ins­tau­ra­ria el reg­nat dels gabi­nets de comu­ni­cació política, la política del gest i de la imatge, i l'esto­va­ment ideològic del PSOE. La sense nord i per­ma­nent can­di­da­tura de Chacón a la secre­ta­ria gene­ral del PSOE no seria més que això: el dar­rer monu­ment a la política de l'embol­call, del comu­ni­cat ofi­cial i l'espuma ideològica, que es va ini­ciar aquell 14 de març.

Guardo un record ben pre­sent d'aquell dia. Recordo veure amb sor­presa i ale­gria els avançaments dels resul­tats elec­to­rals per tele­visió. També recordo haver anat al tea­tre a veure El reta­blo de las mara­vi­llas, unes vari­a­ci­ons con­tem­porànies de la peça de Cer­van­tes inter­pre­tada pels Joglars, al Lliure. Una de les dar­re­res apa­ri­ci­ons a l'escena cata­lana, val a dir, d'una com­pa­nyia fantàstica de la qual vaig ser admi­ra­dor durant molt de temps fins que el paper va aca­bar per pujar-li al cap, al seu direc­tor.

He tor­nat a recor­dar tot ple­gat, elec­ci­ons i peça tea­tral, en un recent assaig de Muñoz Molina. Todo lo que era sólido. Un text dur, molt dur, sobre la decadència moral de l'Espa­nya con­tem­porània. Un text que intenta ser­vir d'astrin­gent, de pur­gant, que pretén desin­fec­tar però que en essència es queda en un relat del cata­clisme moral que han repre­sen­tat prop de vint anys d'espe­cu­lació, d'enri­qui­ment des­con­tro­lat i de caci­quisme polític.

Pel text hi cir­cu­len El Pocero, els xalets de la costa, les requa­li­fi­ca­ci­ons, els camps de golf sense aigua, els regi­dors d'urba­nisme amb comp­tes a Andorra i els anun­cis de pros­ti­tució i de cirur­gia estètica als dia­ris. No és l'eco­no­mia, però, el que fa mal a la vista i obliga el lec­tor a apar­tar de tant en tant la vista del paper. És l'eclosió de l'imme­di­a­tisme, de l'hedo­nisme i l'eclipsi del com­promís polític. Si en temps de la República les esquer­res pro­cla­ma­ven el millor mes­tre per a l'escola més humil, ara seran aques­tes matei­xes esquer­res les que es dedi­ca­ran a fon­dre's en el pai­satge espe­cu­la­tiu.

Si els suïssos van tenir Calví per bas­tir la tex­tura moral dels seus ciu­ta­dans; els espa­nyols han tin­gut Cer­van­tes i El retaule de les mera­ve­lles. Un món irreal, fet d'il·lusió, cor­rup­te­les i diners, en el qual el ser i el saber que­den escla­fats per la ignorància i el desig de poder. Som on érem, diu l'autor. El 2005 Fran­cisco Camps posava la dar­rera pedra del ruïnós com­plex de la Ciu­tat de les Arts i les Ciències. El 2006 el govern de l'Estat posava 6.000 mili­ons per com­ple­tar la mas­todòntica Ter­mi­nal 4 de Bara­jas. No som tan lluny de tot ple­gat. El 2011 Car­los Fabra inau­gu­rava l'aero­port sense avi­ons de Cas­telló i el 2012 Madrid per­dia cap i sen­deri amb l'Euro­ve­gas d'Adel­son. Dues mani­fes­ta­ci­ons d'aquest Gran Retaule que s'inicià a Mar­be­lla a ini­cis dels noranta sota el guiatge de Jesús Gil, Tele5 i les Mamac­hic­hos.

Molts són els punts del lli­bre que dema­na­rien una reflexió pro­funda. Sobre­tot als intel·lec­tu­als com­pro­me­sos (còmpli­ces, callats, la majo­ria) i als polítics benin­ten­ci­o­nats (els més mal­pa­rats en aquest qua­dre lide­rat pels cob­di­ci­o­sos i els incom­pe­tents). Una pri­mera reflexió apun­ta­ria cap a la impe­ra­tiva neces­si­tat d'aspi­rar a tenir una soci­e­tat edu­cada per acon­se­guir un govern noble. Tenim el que som, diu l'autor. En aquest qua­dre, cacics i cor­rup­tes són els únics bene­fi­ci­ats de man­te­nir el poble igno­rant, per poder arros­se­gar-lo així a la inau­gu­ració d'un gran nyap i, al final, pas­sar-li el compte. Ciu­ta­dans de la província, aquí teniu el vos­tre aero­port per pas­se­jar-hi.

Un segon apunt apun­ta­ria a la neces­si­tat de rear­mar l'estat de dret. Recu­pe­rar els murs i els con­tra­forts legals que durant anys han estat deni­grats com a rigi­de­ses admi­nis­tra­ti­ves, quan tot sovint han ser­vit per fre­nar, que no atu­rar, els casos de cor­rupció escam­pats arreu. Vul­gui la sem­pre invo­cada pro­posta de llei de reforma de l'admi­nis­tració no obli­dar aquest punt. La ter­cera reflexió: cons­ta­tar la mag­ni­tud de l'entra­mat ins­ti­tu­ci­o­nal i cli­en­te­lista cons­truït en la dècada dels setanta per emu­lar cata­lans i bas­cos. Baro­nies per­fec­tes, amb les seves corts, els seus pat­ges i els seus viat­ges a Nova York per posar Múrcia, el País Valencià, Cas­te­lla, Cata­lu­nya, o el que cal­gui, al món. Viat­ges d'inter­na­ci­o­na­lit­zació que aca­ba­ven amb àpats a preu d'or on es par­lava cas­tellà (o català) perquè ningú no sabia anglès ni falta que hi feia, ja que els únics comen­sals eren el mateix seguici, els peri­o­dis­tes a sou i les càmeres de la tele­visió autonòmica.

Des del qua­drant supe­rior dret d'aquesta península moral­ment devas­tada, la lec­tura pren un matís dife­rent. Cata­lu­nya no ha aplau­dit la ignorància, en tot cas l'ha tole­rada. Tam­poc ha estat còmplice de la cor­rupció. Quan aquesta s'ha produït s'han exi­git res­pon­sa­bi­li­tats i, tot sovint, han rodat caps. Casos d'aver­go­nyi­ment col·lec­tiu, n'hi ha hagut i n'hi haurà. Però no els cele­brem ni els cele­bra­rem. Ni és la nos­tra manera de ser ni cre­iem que siguin els cos­tos ine­vi­ta­bles de la política. Con­tra l'autor, a Cata­lu­nya “no cele­brem el mèrit de no can­viar mai, de ser fidels a con­vic­ci­ons inva­ri­a­bles”. Tam­poc ente­nem que l'edu­cació sigui una nosa, la crítica imper­do­na­ble, la dis­crepància una heret­gia i l'exem­pla­ri­tat des­co­ne­guda. Muñoz Molina, un andalús il·lus­trat, es dol d'Espa­nya i la mira des de la distància. Des de Madrid, Nova York o Ams­ter­dam. La mira amb resig­nació, amb tris­tesa i tan­cant els punys. “Amb freqüència he mar­xat alleu­jat de la meva ciu­tat, del meu país”, diu l'autor. Davant del pano­rama, ves per on, pot­ser els cata­lans aca­bin fent el mateix que l'autor sense dei­xar de viure a la ciu­tat on viuen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.