Opinió

L'austeritat mata

Que el lector, doncs,
no es deixi guiar per
un bon títol sense examinar la consistència de l'argumentació que
l'ha de sustentar

Si amb aquest títol no he pogut cap­tar ja l'atenció del lec­tor, cer­ta­ment tinc un pro­blema. No sóc el pri­mer que l'uti­litzo ni seré el dar­rer. De fet, acaba de sor­tir fins i tot un lli­bre que té aquest reclam, prou de moda entre aquells que es volen situar con­tra la con­so­li­dació fis­cal dels governs endeu­tats exi­gint que “una altra política és pos­si­ble”. Es refe­rei­xen, és clar, con­tra les reta­lla­des, a una actu­ació deci­dida amb diner públic que rellanci l'eco­no­mia a la manera key­ne­si­ana, des de la màquina del sec­tor públic desen­vo­lu­pant mul­ti­pli­ca­dors que lli­guen gos­sos i llon­ga­nis­ses: inver­tir un euro per recu­pe­rar-ne supo­sa­da­ment més d'un per la via de les cotit­za­ci­ons soci­als degu­des a la major ocu­pació que se'n pugui gene­rar, recap­tació per impos­tos sobre la renda i el con­sum gene­rat, etc. Contrària­ment al que sabem els eco­no­mis­tes, aquests experts politòlegs hau­rien des­co­bert un free lunch que mal­me­tria la ciència lúgubre, que així és com s'iden­ti­fica l'eco­no­mia, amb un xoc de rea­li­tat.

Arri­bats a aquest punt del text, ja deuen haver des­co­bert vostès que no com­par­teixo l'esca que he tirat amb l'encapçala­ment. En efecte, res no és gratuït i si han picat amb la lec­tura fins aquí –s'han cre­gut el títol–, ara em toca desen­gan­xar-los amb la con­tra­dicció que porta implícit.

En la genètica cata­lana, l'aus­te­ri­tat, la sobri­e­tat, ele­gida i no impo­sada, es con­si­dera una vir­tut. Con­tra el mal­ba­ra­ta­ment. Molt millor esta­rien alguns si en el pas­sat l'hagues­sin prac­ti­cada! Contrària­ment, amb el man­tra de gas­tar més diners –els diners d'altri, és clar– per millo­rar els nos­tres, fugim cap enda­vant per entre­ban­car-nos amb mol­tes limi­ta­ci­ons; la més fona­men­tal: qui és l'“altre” que això ens pot per­me­tre! Dit d'una altra manera, obviar l'aus­te­ri­tat és una política que només se la poden per­me­tre els que no tenen deu­tes i/o la poden sufra­gar eme­tent moneda (deva­lu­ant). Altra­ment, el reclam és prou fal·laç, ja que no tenim qui ens ho financi atès que no és obli­gatòria la subs­cripció inter­na­ci­o­nal del deute per a qui vol gas­tar encara més a costa de l'estalvi d'altres. Pro­vin, si no, de ser vostès matei­xos els que facin valer allò mateix que exi­gei­xen mos­trant la seva dis­po­sició a com­prar tots els bons patriòtics que facin falta per a aquell propòsit. I, en qual­se­vol cas, a qui pro­posi més i més des­pesa pública cal recor­dar que ha de mos­trar les raons de l'ava­lu­ació. El test de pro­po­sar que l'acció expan­siva val el que costa ens el dóna, per als ser­veis de lliure elecció, la dis­po­sició indi­vi­dual a pagar i que, per a les coses que se sub­mi­nis­tren amb cri­te­ris polítics fora del mer­cat i que es finan­cen coac­ti­va­ment, el cost fis­cal resta també benes­tar: ter­gi­versa l'assig­nació de l'eco­no­mia i dis­mi­nu­eix la capa­ci­tat de paga­ment de les but­xa­ques dels con­tri­bu­ents. Per això, se'n diuen impos­tos i no dona­ci­ons.

S'iden­ti­fica l'aus­te­ri­tat impo­sada amb l'exigència de la troica de no dei­xar diners si els governs neces­si­tats no accep­ten deter­mi­na­des con­di­ci­ons de part dels donants. Els sorprèn? No ho farien vostès si fos­sin donants? Com a resul­tat, la com­bi­nació impo­sada és aus­te­ri­tat interna i demanda d'empenta externa al crei­xe­ment. El fet que Europa no sigui el que ens cre­iem i no es mos­tri com­pro­mesa amb la reac­ti­vació com­plica l'equació. Però és el que hi ha i, malau­ra­da­ment, sor­tir d'aquest club mar­xant de l'euro fa avui pit­jor el remei que la malal­tia.

Reco­ne­gut això, i amb la ver­go­nya també pel procés que ens ha por­tat a la situ­ació en què estem, val la pena ser curo­sos amb els argu­ments per mor de sal­var la bon­dat de l'objec­tiu: llui­tar per sor­tir de la crisi mise­ra­ble en què ens hem ins­tal·lat no ha d'esbor­rar la memòria i la pugna necessàries perquè això no torni a pas­sar.

“Les con­seqüències de les reta­lla­des en sani­tat maten” és, doncs, el reclam d'apli­cació. Però la debi­li­tat de l'argu­ment és afor­tu­na­da­ment extrema. Notem que molts indi­ca­dors de salut por­ten una inèrcia, res­po­nen par­ci­al­ment a la genètica i tenen resiliència. Les xifres actu­als de resul­tats de salut són del 2010. Recordo que la renda fami­liar dis­po­ni­ble a Espa­nya no va bai­xar fins després del juny d'aquest any, ate­nent el pes de les trans­ferències i sub­si­dis. I també que la des­pesa sanitària pública fins al 2012 no dis­mi­nu­eix: de fet, s'estanca aquest dar­rer any, ni creix ni decreix. Objec­ti­va­des les dades, per tant, és incom­pren­si­ble argu­men­tar recep­tes pseu­do­ci­entífica­ment, com fan alguns, ser­vint supo­sa­da­ment una causa justa. És clar que sem­pre podem con­sen­suar una mateixa diagnosi: recu­pe­rar el crei­xe­ment, que retorni l'ocu­pació i que es pre­servi el més subs­tan­tiu de la des­pesa en salut pública. Però, atents, que hem de lle­gir bé la prognosi: salut pública no és des­pesa sanitària ni assistència pública de gua­ri­ments de salut. Més aviat té a veure amb les inter­sec­to­ri­a­li­tats de salut a totes les polítiques, espe­ci­al­ment en aque­lles que guar­den entre si exter­na­li­tats posi­ti­ves, que refor­cen el benes­tar pobla­ci­o­nal i min­ven els efec­tes nega­tius que la per­ju­di­quen. Aju­dar a fer que retorni l'ocu­pació no és con­di­ci­o­nar la sub­venció pública al fet de no tre­ba­llar, sinó sub­si­diar l'esforç de fer-ho. I amb l'objec­tiu d'evi­tar que cap ciu­tadà pren­gui mal en la seva salut, el que cal és ser selec­tius per pri­o­rit­zar els més fràgils i no con­ti­nuar amb un uni­ver­sa­lisme de barra lliure en què sem­bla impor­tar més quant es gasta que com, per a què i amb quins resul­tats. La recepta de tor­nar al con­sum de recur­sos pro­pis –con­tra la glo­ba­lit­zació– és ego­ista con­tra els països que bus­quen opor­tu­ni­tats per a la seva població sense haver de migrar, sinó tre­ba­llant a casa i expor­tant. Cons­truir evidència tor­tu­rant les dades, jugant amb out­li­ers d'evidència mar­gi­nal i escassa sig­ni­fi­cació demogràfica és pro­per ja al frau intel·lec­tual. Ni que sigui per una bona causa. Que el lec­tor, doncs, no es deixi guiar per un bon títol sense exa­mi­nar la con­sistència de l'argu­men­tació que l'ha de sus­ten­tar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.