Opinió

Saber guanyar

Estar 27 anys a la presó, sortir-ne i negociar amb els teus enemics i integrar-los en lloc d'escombrar-los i perseguir-los, és
la màxima expressió
de saviesa política

“He llui­tat con­tra la domi­nació dels blancs i he llui­tat con­tra la domi­nació del negres. He esti­mat i defen­sat la idea d'una soci­e­tat democràtica i lliure on puguin viure totes les per­so­nes en har­mo­nia i amb igual­tat d'opor­tu­ni­tats. És un ideal pel qual espero viure i que espero acon­se­guir, però pel qual, si fos neces­sari, esta­ria dis­po­sat a morir.” Amb aques­tes parau­les es va defen­sar Nel­son Man­dela al judici de Rivo­nia, al 1964, que el va con­dem­nar a empre­so­na­ment per­petu com a cap de la branca mili­tar de l'Afri­can Naci­o­nal Con­gres (ANC). 

Al 1948 el Par­tit Naci­o­nal lide­rat per la mino­ria blanca, els afrika­ans, des­cen­dents dels colo­nit­za­dors holan­de­sos, ins­taurà un sis­tema social i polític, l'apart­heid, teòrica­ment de desen­vo­lu­pa­ment sepa­rat de las races i comu­ni­tats del país, però que a la pràctica va ser la ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zació dels pri­vi­le­gis polítics dels blancs i la repressió poli­cial de tota dis­crepància. La majo­ria negra s'hi revoltà i s'inicià un ter­ro­risme que és el que porta Man­dela a l'empre­so­na­ment de 1964 a 1990. Aquests 27 anys no el doble­guen, quan és alli­be­rat surt un dia més tard de la presó: “M'alli­be­ren no com ells volen, sinó com jo deci­deixo”, però  el por­ten a renun­ciar a la lluita armada com a mètode per com­ba­tre la tira­nia. Entén que només a través de la recon­ci­li­ació, el pene­di­ment dels bot­xins i el perdó de las vícti­mes és pos­si­ble paci­fi­car el país. La clau de la seva acció política és la recerca d'ide­als per ali­near el poble, blancs, negres, zulus, hindús..., en objec­tius con­junts i com­par­tits. Ho fa a través del diàleg, renun­ci­ant explícita­ment a qual­se­vol posició de força que podria exer­cir perquè dis­posa l'ANC d'una àmplia majo­ria social que li atorga un suport elec­to­ral per sobre del 60%. 

Al 1990 el Pre­si­dent de la República, De Klerk, posa fi a la pro­hi­bició de l'ANC com a par­tit polític i quan surt de la presó Man­dela declara for­mal­ment la renúncia a la lluita armada. L'entesa entre els dos líders havia començat anys abans, l'entorn inter­na­ci­o­nal feia del tot insos­te­ni­ble una situ­ació d'aïlla­ment comer­cial i polític que el país no podia supor­tar. Es donen les cir­cumstàncies perquè se cele­brin elec­ci­ons lliu­res que, si es fes­sin, gua­nya­ria escla­fa­do­ra­ment l'ANC. Man­dela és cons­ci­ent que no té un equip capaç de gover­nar i pacta amb De Klerk que en els pro­pers qua­tre anys el Par­tit Naci­o­nal governi, amb dues con­di­ci­ons. Un govern a l'ombra de l'ANC al qual es dóna accés a totes les actu­a­ci­ons polítiques i al qual se li demana l'apro­vació de totes les deci­si­ons impor­tants que el país hagi de pren­dre. Va ser una pru­dent i intel·ligent decisió. Quan el pri­mer govern de Man­dela es va for­mar, al 1994, conei­xia l'admi­nis­tració, i el que és més impor­tant, els pro­ble­mes del país. Va ser un excel·lent govern que va ser capaç de fer una tran­sició exem­plar i evi­tar un enfron­ta­ment inter­ra­cial que hau­ria estat devas­ta­dor. Man­dela va saber admi­nis­trar amb prudència i dis­creció la seva victòria per­so­nal i política i la va posar al ser­vei del seu poble. És més difícil saber gua­nyar que saber per­dre.

Vaig par­ti­ci­par en aquesta època en la venda de vai­xells a Sud-àfrica. Recordo les reu­ni­ons al Minis­teri d'Indústria i les reu­ni­ons a la seu de l'ANC on parlàvem del mateix però on teníem la cer­tesa, més que la sen­sació, que era allà on, apla­na­des i resol­tes les qüesti­ons tècni­ques i legals, es pre­nia la decisió. L'ANC, i per tant el govern a l'ombra,  estava lla­vors a Johan­nes­burg, en un modern edi­fici que havia estat la seu d'IBM i que el govern De Klerk havia posat a la seva dis­po­sició. Tenien l'edi­fici però res més. Era un con­trast el luxe dels des­pat­xos i la pobresa dels mobles apro­fi­tats de vés a saber on...

Vaig conèixer Man­dela, Tre­vor Manuel, Ciril Rama­posa, Thabo Mbeki, tots ells després minis­tres del pri­mer govern sor­git  de les pri­me­res elec­ci­ons lliu­res. L'elegància, la intel·ligència i la deli­ca­desa en el tracte de Man­dela cap­ti­va­ven. En una reunió llarga, van por­tar te. Me'n va ser­vir una tassa, em va pre­gun­tar quant sucre volia i em va dir que aquell te era excel·lent. L'atenció a un des­co­ne­gut, el dar­rer mem­bre d'una dele­gació que el visi­tava, és la demos­tració de la sen­si­bi­li­tat d'un dels polítics més impor­tants del segle XX. Per a ell tota per­sona comp­tava...

En un recent arti­cle de John Car­lin a El País,Si man­dase Man­dela, es fabula sobre què faria Man­dela si estigués en el lloc de Rajoy, Obama o Morsi. És una bella hipòtesi, però el que és cert és que l'espe­rit i l'exem­ple de Man­dela poden aju­dar pobles en difi­cul­tat, pro­ba­ble­ment més que el de Gandhi perquè entre un i l'altre hi ha la distància del prag­ma­tisme pro­per a les per­so­nes a l'ide­a­lisme extrem, com­par­tint ambdós el con­ven­ci­ment pro­fund que actuar fent con­fiança als altres resol pro­ble­mes d'altra manera inso­lu­bles.

Gandhi prac­ti­cava un extrem asce­tisme per­so­nal i tenia con­vic­ci­ons abso­lu­tes i line­als. Seguint a l'extrem els prin­ci­pis democràtics, no va voler posar el seu pes en con­tra de la par­tició de l'Índia i Pakis­tan quan s'arribà a la inde­pendència al 1947. Alguns polítics musul­mans, lide­rats per Moham­med Ali Jin­nah, volien la par­tició per con­tro­lar un estat propi, no era aquest un sen­ti­ment gene­ra­lit­zat. Es va oca­si­o­nar una catàstrofe migratòria, no es va resol­dre la con­vivència de les comu­ni­tats hindú i musul­mana a l'Índia, i es va crear un estat, Pakis­tan, essen­ci­al­ment ines­ta­ble.

Hi va haver errors a la vida política de Man­dela, com la denúncia tar­dana de la seva pri­mera dona, Winie, una autèntica màfia; no mobi­lit­zar recur­sos sufi­ci­ents con­tra la sida, pro­blema greu per a la població d'Africa del Sud que ha fet milers de morts; no denun­ciar la dic­ta­dura bru­tal a Zim­bawe de Robert Mugabe. Però estar 27 anys a la presó, sor­tir-ne i nego­ciar amb els teus pro­pis ene­mics i tor­tu­ra­dors, i inte­grar-los a la soci­e­tat i a la política en lloc d'escom­brar-los soci­al­ment i política­ment i per­se­guir-los legal­ment, és la màxima expressió de savi­esa política que només els grans esta­dis­tes tenen. Man­dela va saber resis­tir, va saber gua­nyar i va saber admi­nis­trar la victòria. El món té un deute amb ell per l'exem­ple que suposa demos­trar que és pos­si­ble fer política des de la gene­ro­si­tat i la intel·ligència. Els paral·lelis­mes són sem­pre sim­pli­fi­ca­dors i insu­fi­ci­ents, Gandhi va ser pro­per a l'ide­a­lisme abso­lut de Plató, i Man­dela, al prag­ma­tisme i pro­xi­mi­tat de Sòcra­tes. Tots dos van con­tri­buir de manera defi­ni­tiva a la con­so­li­dació i pro­jecció dels seus països, tots dos en cir­cumstàncies extre­mes i sin­gu­lar­ment difícils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.