Opinió

Foc amic

Pagar per llegir

Alguns països fan pagar a llurs biblioteques públiques

Con­su­mir cul­tura és com con­su­mir qual­se­vol altra cosa: s'ha de pagar prèvia­ment, com anar al gimnàs, anar en autobús o anar a fer copes. Per això cal fer de paga­ment un dels dar­rers reduc­tes cul­tu­rals del gra­tis total: les bibli­o­te­ques públi­ques. Les bibli­o­te­ques gratuïtes d'accés lliure tenien tot el sen­tit fa un segle, quan la cul­tura era un vedat dels grups domi­nants i calia faci­li­tar l'accés als lli­bres a les clas­ses popu­lars, que no tenien lli­bres a casa. Un segle després, amb tota la població alfa­be­tit­zada i edu­cada, i amb un fàcil accés a tota la lite­ra­tura uni­ver­sal, és un debat que caldrà afron­tar abans o després. Tocar aquest tema, però, és tocar l'os de la música. Crec sin­ce­ra­ment que els par­ti­da­ris de la gratuïtat abso­luta es guien per con­sig­nes ideològiques cadu­ca­des i sovint no són capaços d'ana­lit­zar la qüestió amb una certa pers­pec­tiva. Per exem­ple, no he sen­tit mai ningú que faci esca­ra­falls quan ha de pagar una entrada per anar al cinema, a un museu, a un con­cert o al tea­tre.

Pagar per aga­far un lli­bre en préstec té una doble jus­ti­fi­cació. D'una banda, es paga­ria a canvi de rebre un ser­vei, la qual cosa ja hau­ria de ser motiu sufi­ci­ent. En segon lloc, pagar una petita quan­ti­tat tin­dria un efecte dis­su­a­siu sobre aquells usu­a­ris de les bibli­o­te­ques que s'enduen en préstec el màxim nom­bre de lli­bres o DVD permès, i a casa fan un tas­tet de cada cosa a veure quina con­su­mei­xen i quina no. L'abús que molts usu­a­ris fan de les bibli­o­te­ques públi­ques per­ju­dica la resta d'usu­a­ris que en fan un ús raci­o­nal.

No estic par­lant de fer pagar cap dine­ral i podríem excloure'n els nens i els atu­rats. Pagar una quan­ti­tat cada any, com ara 20 euros, per poder lle­gir tots els lli­bres que es vul­guin, em sem­bla un autèntic regal. Altra­ment, es podrien abo­nar 25 cèntims cada vegada que algú s'endú un lli­bre en préstec. Amb aquests diners les bibli­o­te­ques podrien com­prar més lli­bres i pagar drets a les edi­to­ri­als i als autors dels quals es nodrei­xen. Quin sen­tit té, per a la indústria edi­to­rial del nos­tre país, que cen­te­nars de milers de lli­bres siguin lle­gits cada any de franc? No en té cap, i per això alguns països euro­peus ja fan pagar a llurs bibli­o­te­ques públi­ques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.