Opinió

LA COLUMNA

La lliçó del Brasil

Ana­lit­zada amb calma, la JMJ cele­brada a Rio de Janeiro i pre­si­dida pel papa Fran­cesc resulta molt alliçona­dora. D'entrada, va que­dar clar (suposo) que els “banys de mul­ti­tud” no són (ni eren) una prer­ro­ga­tiva del carismàtic Wojtyla. El papa Fran­cesc va obte­nir la mateixa mul­ti­tu­dinària aco­llida que Wojtyla, sense neces­si­tat de recórrer al zel voci­fe­rant dels grups neo­ca­te­cu­me­nals de torn. Els aplau­di­ments espon­ta­nis són molt més gra­ti­fi­cants que els de qual­se­vol claca. Les coses com siguin.

Per altra part, queda igual­ment clar que les sub­ven­ci­ons obtin­gu­des pel car­de­nal Rouco, amb motiu de la JMJ cele­brada a Madrid, foren cri­ti­ca­des amb raó. En pri­mer lloc, per inne­cessàries (hi havia altres coses més impor­tants que recla­ma­ven ajuda) i, en segon lloc, perquè els dona­tius no eren anònims, la qual cosa per­met par­lar de publi­ci­tat enco­berta. I final­ment perquè, sabent que la trama Gürtel es va untar els dits amb l'oli de la visita a València, els diners esmerçats en la JMJ de Madrid es pres­ta­ven a tota mena d'inter­pre­ta­ci­ons malèvoles.

Però hi ha més coses. L'estada del papa Fran­cesc al Bra­sil va ser estric­ta­ment pas­to­ral, men­tre que les ante­ri­ors visi­tes, tant de Wojtyla com de Rat­zin­ger, foren més polítiques que pas­to­rals. Ambdós per­se­guien l'objec­tiu de sig­nar pac­tes bila­te­rals amb el govern de l'Estat, de caràcter acon­fes­si­o­nal. Cap d'ells no els obtingué. Però el fracàs més estre­pitós se l'endugué Benet XVI. Jo era al Bra­sil quan ell hi anà. La premsa d'allí informà d'una visita pri­vada de Benet XVI al pre­si­dent Lula da Silva, que el rebé a casa seva, en mànigues de camisa, sense pro­to­cols ofi­ci­als. Benet XVI, en canvi, ves­tia de gala, per impres­si­o­nar Lula. Tan­ma­teix, el docu­ment con­cor­da­tari que duia al maletí quedà sense sig­nar. Lula da Silva no va picar l'esquer. Sig­nar el docu­ment hau­ria sigut pre­va­ri­car de la laïcitat de l'Estat, no menys sagrada que una con­fessió reli­gi­osa. La con­vivència comença pel res­pecte recíproc. Seria bo que tant els bis­bes com els polítics pren­gues­sin bona nota de la lliçó del Bra­sil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.