Opinió

Persecució

I a l'Europa “cristiana” (o excristiana), com és habitual, ningú no s'escandalitza, ningú protesta, ningú diu res, ningú eixirà al carrer

Si vostès seguei­xen amb una mica d'atenció les notícies de les últi­mes set­ma­nes i mesos, o fins i tot dels dar­rers pocs anys, segu­ra­ment han obser­vat uns fets recur­rents i ter­ri­bles: gai­rebé en tots els països islàmics on s'ins­tal·la la ines­ta­bi­li­tat, el con­flicte civil o vio­lent, la guerra interna i tota forma d'enfron­ta­ment, i un resul­tat cons­tant, sem­pre pre­sent: la per­se­cució dels cris­ti­ans locals, la crema d'esglésies (sovint quan són ple­nes, com al nord de Nigèria), les agres­si­ons bru­tals i l'expulsió. Com si, per als isla­mis­tes més durs, els cris­ti­ans foren un cos estrany en terra de l'islam, que cal expul­sar o extir­par amb violència. Però els cris­ti­ans han estat una presència impor­tant i vital a tot l'Ori­ent Mitjà des dels segles dels segles. Des d'abans de l'expansió de l'islam per aque­lles ter­res i mol­tes d'altres, però també després, amb mino­ries exten­ses que van con­ser­var la pròpia religió, a Egipte, a Síria, a Tur­quia, a l'Iran i més lluny, al Pakis­tan i en la major part del món que solem defi­nir com a islàmic. I en temps recents, els cris­ti­ans de l'Ori­ent Mitjà han estat una força vital i activa: pro­ta­go­nis­tes (per bé i per mal) en l'eco­no­mia i la política del Líban, diri­gents des­ta­cats dins del movi­ment naci­o­nal de Pales­tina, pre­sents en gran nom­bre a les uni­ver­si­tats i a les pro­fes­si­ons libe­rals de l'Iraq, influ­ents en les esfe­res diri­gents d'Egipte. Però sem­bla que aquesta con­vivència antiga, pot aca­bar-se en poc de temps. En el con­junt de la regió, fa un segle la població cris­ti­ana era el 20% del total: ara és a penes el 5%, i bai­xant. Bai­xant pot­ser, en alguns llocs, fins a l'extinció: allò que no havia pas­sat en prop de quinze segles, pot pas­sar en el pri­mer terç del segle XXI. A l'Iraq, posem per cas, on la por, els atacs i les bom­bes han reduït en pocs anys a la mei­tat la població cris­ti­ana. Cris­ti­ans cal­deus, catòlics, des­cen­dents dels assi­ris, cris­ti­ans des de fa prop de 2.000 anys, ara veuen els fidels ata­cats, les esglésies cre­ma­des: ara, per pri­mera vegada en tants segles, molts es veuen forçats a fugir del país on han vis­cut segles i segles: jus­ta­ment ara, en aquests temps tan supo­sa­da­ment civils, moderns i tole­rants. Només perquè hi ha qui no tolera (ara, després de 1.400 anys!) la presència de cap altra religió que no siga la seua: i no ho tolera no única­ment de paraula o amb lleis, sinó a la força, amb bom­bes, assas­si­nats, esglésies cre­ma­des.

Com en aquell poble del Pujant, fa poc temps, quan en una festa de casa­ment entre cris­ti­ans, els con­vi­dats, tal com és cos­tum, llançaren arròs als novençans, mone­des per augu­rar pros­pe­ri­tat, i pape­rets amb fra­ses de salu­tació o amb ver­sos de psalms. Però alguns veïns van fer córrer la veu que no eren psalms, sinó ver­sets de l'Alcorà, arran­cats del lli­bre sagrat, una ofensa que cal cas­ti­gar dura­ment. Arri­ba­ren els insults, les pedres i la violència, les pri­me­res cases cre­ma­des. I l'endemà, arri­ba­ren auto­bu­sos amb gent armada, i la massa plena de còlera santa: els cris­ti­ans són de la mateixa religió que els ame­ri­cans, són ene­mics, cal des­truir-los, cri­da­ven, i començà la ben­zina, els incen­dis, les metra­lla­do­res, les bom­bes i els assas­si­nats. Hau­ria estat molt pit­jor, si gran part de la població cris­ti­ana no haguera fugit prèvia­ment. La poli­cia, evi­dent­ment, mirava i no inter­ve­nia. El pro­blema, asse­gu­rava després el bisbe de la regió, no són ja els atacs esporàdics, els atemp­tats, les bom­bes a les esglésies, cosa a la qual ja fa deu anys que estan acos­tu­mats. El pro­blema és la par­ti­ci­pació crei­xent de mas­ses exal­ta­des que dema­nen foc i mort als cris­ti­ans.

A Tur­quia, país tan euro­peu, fa un segle hi havia mili­ons de cris­ti­ans (la major part grecs, expul­sats en el drama dels anys vint), i ara n'hi ha a penes 150.000, i amb el cap baix, dis­si­mu­lant. El naci­o­na­lisme (àrab, palestí, ira­quià, egipci...) ha dei­xat pas veloçment a l'islam com a font i substància d'iden­ti­tat, militància i defi­nició de l'ene­mic. Si no hi ha un gir cap al secu­la­risme al món àrab, no crec que els cris­ti­ans hi tin­guen cap futur, però aquest gir no es veu enlloc, ans al con­trari. Pales­tina, i sobre­tot Gaza, en són un exem­ple ben clar: la religió defi­neix la iden­ti­tat, i els mem­bres de Hamàs són ben explícits. A Bet­lem, on durant segles els cris­ti­ans eren el 80%, ara en que­den a penes una ter­cera part. I a Egipte, on el 10% són cris­ti­ans cop­tes, la con­vivència recula, el “nou islam” radi­cal pro­gressa (paguen els dòlars d'Aràbia, o de Qatar...), i els atacs als infi­dels són una rea­li­tat també nova i crei­xent. Com a Síria, on els cris­ti­ans comen­cen a patir agres­si­ons del sec­tor isla­mista de la rebel·lió, que amenaça no dei­xar-ne ni un. Com­prenc que això són fets incòmodes (si la llista fóra més com­pleta, serien més incòmodes encara), que expli­car aques­tes coses pot ser fins i tot lleig i sos­pitós, i que cal repe­tir sem­pre que la religió és una cosa i la violència sectària és una altra, a pesar que alguns, o molts, afir­men cada dia el con­trari, de paraula i d'obra. Allò que no com­prenc és que siguen fets que no pro­du­ei­xen escàndol ni pro­testa, ni entre el gruix dels ciu­ta­dans dels països islàmics (ni entre la major part dels seus diri­gents, cler­gues, intel·lec­tu­als o peri­o­dis­tes...), ni entre el gruix dels ciu­ta­dans, diri­gents, cler­gues, peri­o­dis­tes o intel·lec­tu­als dels països que solem dir cris­ti­ans. És un feno­men molt estrany. Molt estrany.

I la pre­di­cació de l'odi con­ti­nua, al Pakis­tan, a l'Afga­nis­tan, a l'Iraq, a Egipte, on els segui­dors dels “pacífics” Ger­mans Musul­mans cre­men esglésies secu­lars, a Indonèsia, a Nigèria, on l'orga­nit­zació Boko Haram assalta, arrasa i mata bru­tal­ment els cris­ti­ans, i la premsa inter­na­ci­o­nal ho explica amb cir­cums­pecció, i la premsa espa­nyola gene­ral­ment no en diu res, o només unes rat­lles efímeres en un racó ama­gat. I men­tres­tant al Pakis­tan (com en altres països islàmics, amb dis­po­si­ci­ons legals equi­va­lents) con­ti­nuen vigents els arti­cles legals, que en nom de la xaria, la llei islàmica, pre­ve­uen fins i tot la pena de mort per a qual­se­vol que ofenga l'Alcorà i la figura de Mahoma, i és prou la paraula d'un ciu­tadà musulmà per enviar un cristià a la presó per supo­sada ofensa reli­gi­osa. És prou un rumor inven­tat, perquè una massa de gent creme cases cris­ti­a­nes, amb els habi­tants dins. I a l'Europa “cris­ti­ana” (o excris­ti­ana), com és habi­tual, ningú no s'escan­da­litza, ningú pro­testa, ningú diu res, ningú eixirà al car­rer. Cap orga­nit­zació con­tra la into­lerància o de defensa dels drets humans no reco­llirà fir­mes per con­dem­nar una per­se­cució hor­ri­ble i extensa, ni es mani­fes­tarà al car­rer. O jo encara no ho he vist. I és, en efecte, un feno­men molt estrany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.