la crònica
Som vius
1. Divendres 9 de març. Estadi de Montilivi: feia 44 anys de l’última vegada. Hi vaig anar amb mossèn Josep Iglesias, rector del Carme de Girona; mossèn Pere Font, rector de Sant Feliu, i mossèn Modest Prats, rector de Vistalegre. Avui, amb les meves netes, els seus pares i els seus amics i les seves filles recordo els meus amics morts. En el meu pensament i en el meu record, avui són vius. El primer gol del Girona fa saltar aquests records i ens adonem que som vius. I molt vius, i que ells viuen en nosaltres.
De les paraules d’en Quico Sallés, em vull fer ressò d’una reflexió que vaig trobar molt interessant. Sembla, diu Quico Sallés, que després de l’ 1-O i del 3 d’ octubre (la gran parada de país), tant l’Estat espanyol com la Unió Europea pensaven que allò era l’inici d’una revolta ciutadana i que difícilment es podia parar amb repressió policial, no sabien com aturar-ho i això suposava un greu problema per a Espanya i per a Europa. Però tot va canviar quan el 10 d’octubre el president Puigdemont proclama la República i segons després la suspèn. Allò va ser mortal. Des d’aleshores, el govern espanyol va aprofitar aquell espai per ordir el pla d’empresonaments i de suspensió del Parlament i el govern. Va agafar el timó, la força i va esclafar Catalunya. Ara som en temps de recuperació.
El matí d’aquell mateix dia, una actriu ben reconeguda, Sílvia Bel, va dirigir l’itinerari poètic pel parc de Sant Salvador. Sílvia Bel, una actriu, una rapsoda i una independentista convençuda. Estem vius i esperançats. Felicitats als organitzadors del festival poètic.
Avui també som vius per estar al costat del nostre govern, encarcerat en pes, i dels nostres exiliats.