Política

Aturada de país

3-O

Un país aturat per dignitat

Més d’un milió de ciutadans van secundar la jornada, la més nombrosa des del 1988

L’afectació als serveis de salut públics va ser del 75%, i al transport de viatgers la incidència va ser alta tot el dia

Amb car­tells com “Tan­cat per dig­ni­tat” o “Atu­rada con­tra la repressió” comerços i nego­cis d’arreu de Cata­lu­nya van voler con­dem­nar la cruel repressió amb la qual les for­ces i cos­sos de segu­re­tat espa­nyols van actuar diu­menge pas­sat arreu del ter­ri­tori. La vaga gene­ral con­vo­cada pels sin­di­cats d’esquer­res (CGT, Inter­sin­di­cal-CSC, IAC, Ustec i COS) i l’atu­rada de país a què van cri­dar la Taula per la Democràcia (amb unes qua­ranta enti­tats), van atu­rar el país de manera desi­gual, amb sec­tors i ter­ri­to­ris més o menys afec­tats. Més d’un milió de tre­ba­lla­dors van secun­dar la jor­nada, la més nom­brosa des del 1988.

Al trans­port públic de viat­gers, l’atu­rada va ser més que visi­ble i els pro­ble­mes per cir­cu­lar pel país, evi­dents. El tan­ca­ment gai­rebé total d’esco­les, ins­ti­tuts i uni­ver­si­tats i cen­tres de salut i acti­vi­tat ordinària als hos­pi­tals també van pro­pi­ciar gene­rar la imatge d’atu­rada total. Al port de Bar­ce­lona l’acti­vi­tat va ser ine­xis­tent, men­tre que als aero­ports cap vol se’n va veure afec­tat. Tam­poc es va inter­rom­pre la pro­ducció en grans empre­ses de l’àrea de Bar­ce­lona, com ara la SEAT, Nis­san o Grífols.

La con­se­llera de Tre­ball, Afers Soci­als i Famílies, Dolors Bassa, va asse­gu­rar al mig­dia que la coin­cidència de les dues con­vo­catòries gau­dia d’un “segui­ment mas­siu amb dife­rents afec­ta­ci­ons” i les patro­nals Cecot i Pimec asse­gu­ra­ven que el tan­ca­ment i l’atu­rada a les empre­ses va ser d’entre el 85% i el 88%. Els pac­tes entre empre­ses i tre­ba­lla­dors va elo­giar Bassa, van pro­pi­ciar l’abai­xada de per­si­a­nes. En molts casos, les matei­xes empre­ses van assu­mir els cos­tos de l’atu­rada. La patro­nal Cecot asse­gu­rava no haver tro­bat en el seu arxiu històric de segui­ment de mobi­lit­za­ci­ons “una atu­rada de l’acti­vi­tat empre­sa­rial tan mas­siva com la que s’ha vis­cut avui [per ahir]”.

La CGT, un dels con­vo­cants de la vaga gene­ral, xifrava en un 80% el segui­ment de la con­vo­catòria i qua­li­fi­cava de mas­siva la incidència “a l’ense­nya­ment, als trans­ports, a la page­sia i a mol­tes àrees de l’admi­nis­tració pública”, alhora que apun­tava que havia estat “molt estesa al petit comerç, a la neteja i a una bona part dels polígons de Cata­lu­nya”. Al sec­tor del metall, on el segui­ment va ser menor, el per­cen­tatge de tre­ba­lla­dors que s’hi van adhe­rir va ser “igual­ment con­si­de­ra­ble”, segons aquest sin­di­cat. El govern espa­nyol, segons una nota del Minis­teri de Foment, limi­tava el segui­ment a infra­es­truc­tu­res i ser­veis que en depe­nen a un pírric 8,85%. A més, ahir es va dedi­car a encen­dre els ànims després que el Minis­teri d’Hisenda anunciés que des­comp­ta­ria als fun­ci­o­na­ris la part pro­por­ci­o­nal del sou cor­res­po­nent a la jor­nada d’ahir, impro­duc­tiva.

El minis­teri, al cap­da­vant del qual hi ha Cristóbal Mon­toro, va adver­tir a la Gene­ra­li­tat que ha de reflec­tir en les nòmines dels fun­ci­o­na­ris cata­lans que li enviï la reducció de sou cor­res­po­nent a l’atu­rada de país que va tenir lloc ahir. Amb tot, la con­se­llera Dolors Bassa con­tra­deia Mon­toro i asse­gu­rava que només se’ls des­comp­tarà el sou als que van comu­ni­car que s’adhe­rien a la vaga de la CGT i altres de mino­ri­ta­ris i no pas als que van secun­dar l’atu­rada de país.

El secre­tari gene­ral de CCOO, Javier Pac­heco, recor­dava que la mobi­lit­zació d’ahir “ no és ni una vaga ni un tan­ca­ment patro­nal, sinó una res­posta a les agres­si­ons que s’han produït i que no es poden tole­rar”. De la seva banda, el secre­tari gene­ral de la UGT de Cata­lu­nya, Camil Ros, asse­gu­rava a pre­gun­tes dels peri­o­dis­tes que l’atu­rada havia estat un èxit i mati­sava que “en cap moment això era una vaga gene­ral tra­di­ci­o­nal, sinó una acció pac­tada per sin­di­cats, algu­nes patro­nals i enti­tats soci­als per donar una res­posta democràtica i cívica a la violència exer­cida per la poli­cia sota les ordres del govern del PP”.

Comerç

La res­posta del comerç va ser mas­siva i va ser un dels sec­tors on l’atu­rada va ser més visi­ble. La patro­nal Pimec xifrava en un 85% el segui­ment en aquest sec­tor, men­tre que la Cecot pujava la xifra al 93%. L’enti­tat Retail.cat, que aplega 32.000 boti­gues a Cata­lu­nya, asse­gu­rava que el 90% dels esta­bli­ments comer­ci­als (també inclou els res­tau­rants) s’hi van afe­gir i que el 80% dels eixos comer­ci­als de Bar­ce­lona havien secun­dat la con­vo­catòria. Als eixos més turístics, com el pas­seig de Gràcia i la ram­bla de Cata­lu­nya, van obrir les boti­gues de mar­ques comer­ci­als, que van tan­car a mesura que avançaven les mobi­lit­za­ci­ons, segons deien a quarts de qua­tre de la tarda. Alguns mer­cats muni­ci­pals van res­tar tan­cats i les cade­nes de super­mer­cats van tan­car, sobre­tot les de fora de Bar­ce­lona. Altres van tan­car algu­nes hores.

El comerç majo­rista a Mer­ca­barna va secun­dar mas­si­va­ment la con­vo­catòria, després que les 770 empre­ses de l’Asso­ci­ació de Con­ces­si­o­na­ris de Mer­ca­barna (Asso­come) deci­dis­sin no obrir.

Agri­cul­tura

Pimec xifrava en un 99% l’atu­rada al camp i la Unió de Page­sos ter­ri­to­ri­a­lit­zava les dades i apun­tava que el segui­ment havia estat del 85% a les comar­ques de Girona, del 90% a Lleida, 95% a les de Tar­ra­gona, 90% a les Ter­res de l’Ebre, 70% a Mun­ta­nya, 90% a la Cata­lu­nya Cen­tral i 80% a l’àrea metro­po­li­tana. Uns 5.000 trac­tors, a més, van sor­tir a les car­re­te­res, car­rers i pla­ces del país.

Indústria

Els asso­ci­ats a la Cecot van fer vaga en un 96% dels casos, gai­rebé a parts iguals, entre els quals s’hi havien afe­git per tan­ca­ment patro­nal, per acord o per exer­cir el dret de vaga. Algu­nes grans empre­ses de l’àrea de Bar­ce­lona no van inter­rom­pre la seva acti­vi­tat, com va pas­sar amb SEAT, Nis­san o Grífols, tot i que l’acti­vi­tat no va ser la mateixa que en un dia nor­mal. Una de les línies de pro­ducció a Nis­san es va veure afec­tada par­ci­al­ment. Les empre­ses del polígon químic de Tar­ra­gona van fun­ci­o­nar també amb ser­veis mínims i el segui­ment va ser del 75%, segons Tre­ball.

Cons­trucció

La Cecot apun­tava que s’havia secun­dat l’atu­rada en un del 95%. En el 83,5% dels casos, per tan­ca­ment patro­nal i en un 9,5% gràcies a un permís pac­tat entre empresa i tre­ba­lla­dors.

Ports comer­ci­als

Els ports de Bar­ce­lona i Tar­ra­gona no va regis­trar acti­vi­tat marítima ni ter­res­tre pel segui­ment mas­siu de la vaga per part d’ esti­ba­dors i trans­por­tis­tes.

Aero­ports

La incidència als aero­ports cata­lans va ser menor i el Minis­teri de Foment va infor­mar que no s’havia can­cel·lat cap vol a les ins­tal·laci­ons del Prat, Girona, Reus i Saba­dell.

Con­sum elèctric

A les 11 del matí, la demanda elèctrica a la xarxa de dis­tri­bució d’Endesa ja havia cai­gut un 11,5% en relació amb el dia ante­rior.

Trans­ports

Men­tre que el segui­ment de la vaga als Fer­ro­car­rils de la Gene­ra­li­tat va ser del 35%, a la Renfe es van sumar a la pro­testa el 45% dels tre­ba­lla­do­res. Per que fa al metro la incidència va ser del 62 per cent i al ser­vei d’auto­bu­sos el segui­ment dels emple­ats va ser del 45%. La incidència al Tram va ser del 20% i als auto­bu­sos interur­bans del 30%. L’afec­tació a les car­re­te­res va ser espe­ci­al­ment relle­vant. A les 12 del mig­dia hi havien una sei­xan­tena de car­re­te­res talla­des. Entre les vies afec­ta­des hi va haver l’AP-7, tant en sen­tit a Tar­ra­gona com a Girona, amb quilòmetres amb cir­cu­lació amb con­gestió. Els punts de més difi­cul­tat van ser la Roca del Vallès, el Pont de Molins i l’arri­bada a l’N-II, la C-35 o la C-37.

Salut

Fonts del Depar­ta­ment de Salut van asse­gu­rar que l’atu­rada gene­ral d’ahir va tenir un segui­ment del 75%. Tots els hos­pi­tals i els cen­tres de salut van garan­tir els ser­veis mínims essen­ci­als, els quals van per­me­tre el fun­ci­o­na­ment nor­mal de les urgències, l’acti­vi­tat quirúrgica ina­jor­na­ble, el trans­port sani­tari d’urgència, la coor­di­nació d’urgències i emergències i uni­tats espe­ci­als com és l’atenció oncològica.

L’Asso­ci­ació Cata­lana d’Enti­tats de Salut va afir­mar que el segui­ment de la vaga havia estat desi­gual, amb una mit­jana de només el 8,4%, que arriba a ser de fins a un 50% d’atu­rada en alguns cen­tres.

Justícia

L’afec­tació gene­ral en el con­junt de les dependències judi­ci­als va ser del 76%. A l’àmbit de la Ciu­tat de la Justícia, el segui­ment del per­so­nal de la Gene­ra­li­tat ha estat del 79%, i pel que fa al per­so­nal de l’admi­nis­tració de justícia va ser del 68%. A l’Audiència Pro­vin­cial i al TSJC el segui­ment a pri­mera hora del matí va ser del 63%. Al Regis­tre Civil de Bar­ce­lona el segui­ment a pri­mera hora del matí va ser del 76%. I pel que fa als cen­tres peni­ten­ci­a­ris, el Depar­ta­ment de Justícia va asse­gu­rar que es va garan­tir el ser­vei amb “el mínim per­so­nal de ser­vei inte­rior” però sense que es dugues­sin a terme gai­res acti­vi­tats pro­gra­ma­des.

Ense­nya­ment

Pel que fa a l’ense­nya­ment reglat, no hi va haver acti­vi­tat nor­mal en cap cen­tre. Es van com­plir els ser­veis mínims en els cen­tres que no han pac­tat amb les AMPA la sus­pensió de l’acti­vi­tat. Totes les uni­ver­si­tats públi­ques es van adhe­rir a l’atu­rada gene­ral.

La borsa s’ho mira amb calma

L’Ibex 35 va tancar ahir quasi planer després de la tímida caiguda de dilluns d’un 1,21%. Pel director general de Gaesco, Jaume Puig, la calma dels mercats s’explica perquè, si bé els inversors internacionals estan seguint amb atenció els esdeveniments, “aquests encara no preveuen un final immediat”. Això, però, no vol dir que els fets violents de diumenge no tinguin cap impacte: “Els informes dels analistes estan indicant que això pot fer créixer la base social favorable a la independència, i que l’opinió pública europea està més a prop ara dels seus posicionaments, amb la qual cosa la posició catalana guanya força en les negociacions”. Puig creu que la calma es mantindria en cas de DUI, si bé el context està fent que la borsa espanyola no estigui participant ara de la tendència alcista a Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia