Política

Enric Prat de la Riba

I DEMÀ: FRANCESC MACIÀ (1)

La veu empresonada

El 2 d’abril de 1902, Enric Prat de la Riba, aleshores director de ‘La Veu de Catalunya’, és detingut arran de la reproducció d’un article del diari ‘L’Independent’ sobre els vinyataires rossellonesos

El futur president de la Mancomunitat romandrà a la presó pocs dies, però la seva detenció desfermarà una onada de solidaritat notable

La detenciód’Enric Prat de la Riba desfermarà una onada de solidaritat espectacular arreu del país

El 17 de març de 1902, el diari La Veu de Cata­lu­nya publica un arti­cle apa­rent­ment anecdòtic. De fet, la nota apa­reix per­duda entre les sis colum­nes del diari. I ni tan sols es tracta d’una pro­ducció ori­gi­nal, escrita per algun dels seus redac­tors; sinó de la repro­ducció d’una crònica publi­cada pocs dies abans en un diari de la Cata­lu­nya del Nord, con­cre­ta­ment a L’Inde­pen­dent de Per­pinyà. La temàtica de l’arti­cle és, a més a més, apa­rent­ment inno­cent, atès que s’hi exposa una pro­blemàtica llu­nyana, la situ­ació dels vinya­ters ros­se­llo­ne­sos i les seves pro­tes­tes davant el Minis­teri d’Hisenda francès per la pujada d’impos­tos.

La repro­ducció, doncs, podia haver pas­sat per­fec­ta­ment des­a­per­ce­buda, sense aixe­car la mínima pol­se­guera. Però el con­text no és pre­ci­sa­ment nor­mal. Pocs dies abans, arran d’una vaga gene­ral, ha estat pro­cla­mat l’estat de guerra; i, d’acord amb allò que es pre­veu, la juris­dicció ordinària ha estat subs­tituïda per la mili­tar. El pro­blema no és només la manca de garan­ties democràtiques, sinó el fet que l’exèrcit, que és el que passa a tenir el con­trol de la situ­ació, està ama­rat d’un fòbia incon­te­ni­ble a tot allò que faci flaire de cata­la­nisme. Només cal lle­gir la premsa mili­tar d’aquells anys, reproduïda pun­tu­al­ment des de les pàgines de La Veu de Cata­lu­nya, per ado­nar-se que hom bar­reja sense manies cata­la­nisme amb inde­pen­den­tisme i que es mos­tra sus­cep­ti­ble davant de qual­se­vol mínima insi­nu­ació. La reacció d’un grup de mili­tars de la caserna de Bar­ce­lona con­tra un acu­dit publi­cat pel set­ma­nari Cu-Cut!, que es pro­duirà tres anys després, n’és una bona mos­tra.

La qüestió és que l’arti­cle reproduït al por­ta­veu oficiós de la Lliga Regi­o­na­lista apa­reix amb el títol de “Sepa­ra­tisme al Ros­selló” i inclou una frase en què es diu, lite­ral­ment: “Vist l’interès que ens temem hi ha un únic remei: enten­dre’ns amb els nos­tres veïns de Bar­ce­lona per acon­se­guir la Cata­lu­nya lliure.” Mal­grat tot, el text fa referència a una insi­nu­ació que no par­teix de la redacció de La Veu, sinó del cro­nista de L’Inde­pen­dent. I, d’altra banda, ni tan sols apa­reix comen­tada, amb la qual cosa hom pot inter­pre­tar per­fec­ta­ment que es tracta d’un sim­ple recull periodístic com el que acos­tu­men a publi­car molts mit­jans de comu­ni­cació i no pas d’una presa de posició del diari que el repro­du­eix.

Però l’auto­ri­tat mili­tar no ho veu així i apro­fita l’avi­nen­tesa per cas­ti­gar La Veu de Cata­lu­nya i, més con­cre­ta­ment, el seu direc­tor, Enric Prat de la Riba. El procés, ini­ciat pel capità gene­ral de Cata­lu­nya, és impla­ca­ble. El lli­gall, que va donar a conèixer fa alguns anys l’his­to­ri­a­dor Josep M. Figue­res, recull un munt de docu­men­tació que deixa constància de la duresa des­pro­por­ci­o­nada. En l’ofici en què es nomena el jutge ins­truc­tor, per donar-ne exem­ple, es reclama que “se secu­es­tren los ejem­pla­res y se des­truyan los mol­des”; i se cita explícita­ment l’arti­cle 248 del Codi Penal, que fa referència al “delicte de rebel·lió” i que es cas­tiga amb presó major. El mateix dia que Prat de la Riba ingressa a la presó ini­cia els tràmits per sor­tir-ne, però el jutge mili­tar deixa ben clars els motius pels quals ha de seguir a la presó: “En el fondo son otros los ide­a­les que se per­si­guen por la Redacción de ins­pi­ra­do­res de La Veu y esto lo com­prende el menos ver­sado en política y para que se con­fir­mara bas­tara dejar­les en liber­tad para que escri­bi­e­ran sobre el pro­grama de Man­resa (es refe­reix a les Bases apro­va­des el 1892) cuyas bases son las de la cons­ti­tución de un estado inde­pen­di­ente y por tanto a la des­in­te­gración de parte del ter­ri­to­rio español”. La reflexió ante­rior, de fet, no fa referència a l’escrit en si, sinó a la supo­sada línia ideològica del diari, val a dir que sense posar de mani­fest en cap moment que el mili­tar en qüestió sigui exces­si­va­ment “ver­sado en política”.

La detenció d’Enric Prat de la Riba pro­voca una pro­testa gene­ra­lit­zada. En aquells moments, el direc­tor de La Veu de Cata­lu­nya ja és una per­sona amb un nota­ble pres­tigi polític i, ben aviat, rep el suport d’amplis sec­tors de la ciu­ta­da­nia, des dels dipu­tats regi­o­na­lis­tes fins als direc­tors d’altres dia­ris. El ritme de visi­tes és altíssim, fins al punt que el pre­si­dent de l’audiència deci­deix limi­tar els hora­ris. Les mos­tres de soli­da­ri­tat també arri­ben a través de tele­gra­mes o, fins i tot, de tar­ge­tes de visita com les que van dei­xar l’arqui­tecte Antoni Gaudí o l’exmi­nis­tre de Justícia Manuel Duran i Bas.

Pro­ba­ble­ment per efecte d’aques­tes pres­si­ons, el dia 7 d’abril el capità gene­ral de Cata­lu­nya, E. Bergés Pombo, emet un ofici en què deci­deix que Prat de la Riba, “preso en la cárcel de esta ciu­dad, se tras­lade en igual con­cepto a su domi­ci­lio”. Mal­grat tot, el procés judi­cial segueix i el dia 6 de maig el fis­cal mili­tar acusa Enric Prat de la Riba d’un delicte de rebel·lió. Pocs dies després, però, es pro­du­eix un fet tan des­con­cer­tant com inex­pli­ca­ble. El jutge que ins­tru­eix el cas anota la neces­si­tat de donar una “atención pre­fe­rente” a un altres procés, sor­pre­nent­ment per un ultratge “a la ban­dera de la Patria” que s’ha produït a la Llotja de Bar­ce­lona; i, per aquest motiu, “deja en sus­penso” la causa con­tra Prat de la Riba. Tot i això, les des­ven­tu­res peni­tenciàries del direc­tor de La Veu no s’aca­ba­ran fins al 22 de maig, quan, increïble­ment, el polític cata­la­nista es bene­fi­ciarà de l’indult gene­ral que es decreta amb motiu de la coro­nació del rei Alfons XIII.

L’estada a la presó d’Enric Prat de la Riba serà molt breu, de només cinc dies. Prat es man­tindrà dos anys allu­nyat de la vida pública, però hi retor­narà amb nova empenta el 1904; i, a par­tir d’ales­ho­res, obrirà una etapa extra­or­dinària­ment fructífera, tant des d’un punt de vista ideològic com també ins­ti­tu­ci­o­nal. Mal­grat tot, aque­lla curta estada a la presó mar­carà per sem­pre més la seva vida. A banda dels per­ju­di­cis psi­cològics, Prat de la Riba en sor­tirà greu­ment malalt, amb una afecció de Base­dow que, alguns anys després, li pro­vo­carà la mort.

1

L’homònim basc
El pare del nacionalisme basc, Sabino Arana, va passar pel mateix tràngol que Enric Prat de la Riba. En aquest cas, però, no va ser per haver-se fet ressò d’una protesta, sinó per haver felicitat el president nord-americà Roosevelt per haver concedit la independència a Cuba. La sensibilitat sobre aquesta qüestió estava a flor de pell; i Arana va pagar els plats trencats. La coincidència entre ambdós casos no es dona només per la simultaneïtat de les detencions, sinó pel fet que durant el presidi tots dos van contraure la malaltia de Basedow, una afectació suprarenal que, anys després, els provocaria la mort.

Per saber-ne més

En la vida d’Enric Prat de la Riba (Castellterçol, 1870-1917) hi ha un abans i un després del seu pas per la presó el 1902. A banda de la seva trajectòria com a jurista, Prat de la Riba es va significar quan el catalanisme polític estava a les beceroles. El 1887 va ingressar al Centre Escolar Catalanista, del qual va ser president entre el 1890 i el 1891; i aquell mateix any van escollir-lo secretari de la junta de la Unió Catalanista i també va intervenir en la preparació i els debats de l’assemblea de Manresa que va aprovar les Bases de Manresa l’any següent. El 1901 va ser un dels fundadors de la Lliga Regionalista. Durant aquesta etapa també va destacar com a pensador i divulgador del pensament catalanista. En aquest sentit, juntament amb Pere Muntanyola i Carner, va escriure el Compendi de la doctrina catalanista i el Compendi de la Història de Catalunya. En l’àmbit periodístic, va impulsar el diari La Renaixença.

Després de sortir de la presó, es veurà obligat a fer estada en un sanatori francès i es mantindrà apartat de la vida pública fins al 1904. El seu retorn, però, serà intens, sobretot des d’un punt de vista institucional. Primer de tot, però, publicarà La nacionalitat catalana (1906), un dels llibres de capçalera del catalanisme polític. Ja en l’etapa de la Solidaritat Catalana, Prat de la Riba va ser president de la Diputació de Barcelona (1907-1914), i com a tal, va impulsar la creació de la Mancomunitat de Catalunya, de la qual va ser el primer president, el 6 d’abril del 1914, fins a la seva mort. Aquesta fita es va aconseguir, en bona part, pel seu pragmatisme i per la capacitat d’unir esforços i sensibilitats diverses, des del catalanisme republicà d’esquerra i fins als partits dinàstics. Des de la Diputació de Barcelona i, més endavant, de la Mancomunitat, va impulsar algunes iniciatives que encara es mantenen, com ara l’Institut d’Estudis Catalans o la Biblioteca de Catalunya.

Dues obres de referència

Hi ha una extensa bibliografia sobre Prat de la Riba, ja sigui dedicada al seu pensament o a l’acció de govern. Entre aquesta, destaca el llibre de Josep M. Figueres, amb abundant informació sobre el seu pas per La Veu de Catalunya.

El director de ‘La Veu de Catalunya’

Prat de la Riba té un vessant remarcable com a periodista; i no només per la profusió d’articles que va escriure, més de dos-cents, sinó per haver esdevingut director de La Veu de Catalunya des del 1899 fins a la seva mort. La seva etapa es va caracteritzar per la projecció de la cultura i la doctrina catalanistes a través de la premsa.

Seguint el rastre de Prat de la Riba

A banda dels estudis que s’han centrat en la figura d’Enric Prat de la Riba, hi ha altres formes d’aproximar-se directament a la seva biografia. Una d’aquestes consisteix a visitar la seva casa natal a Castellterçol, reconvertida en casa museu. El recorregut es divideix en tres àmbits: els seus orígens d’ascendència pagesa i la seva família, la feina que va fer com a pensador i comunicador, i la seva obra de govern. Una altra forma de conèixer el primer president de la Mancomunitat és capbussar-ne entre la documentació personal que es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Entre aquesta, hi ha un munt de llibres, correspondència i documents referents a la seva estada a la presó, des de cartes de suport fins a escrits del director de La Veu de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia