Política

ELS PRESIDENTS REPRESALIATS

Lluís Companys (1)

La trampa de l’exili

El 5 de febrer de 1939, el president Lluís Companys, juntament amb el seu homòleg basc, José Antonio de Aguirre, travessa la frontera a través del coll de Lli, al terme de la Vajol

A partir d’aleshores, el president de la Generalitat intentarà organitzar el suport als refugiats catalans, fins que la invasió nazi sentenciarà el seu destí

Segons el testimonidel president basc, Lluís Companys estava “profundament abatut”

Fa dies que la República s’enfonsa de forma irre­ver­si­ble. El 15 de gener, les tro­pes fran­quis­tes entren a Tar­ra­gona i Reus, el 26 a Bar­ce­lona, el 31 a Gra­no­llers, el 4 de febrer a Girona i l’endemà a la Bis­bal. Aquell dia, el pre­si­dent Com­panys tra­vessa la fron­tera a través del coll de Lli, acom­pa­nyat del seu homòleg basc, José Anto­nio de Aguirre. És un matí fred i la tra­mun­tana bufa amb força; però el cel de l’Empordà es pre­senta nítid, tal­ment com si volgués dedi­car un dar­rer home­natge als homes i dones que tra­ves­sen la fron­tera fugint de la barbàrie fei­xista. A l’home­natge ines­pe­rat de la mete­o­ro­lo­gia s’afe­geix el dels set-cents mos­sos d’esqua­dra que els acom­pa­nyen, que no s’estal­vien d’ofe­rir als dos pre­si­dents un pro­to­col gai­rebé litúrgic en un dia en què hom se sent acla­pa­rat per la tris­tesa.

Els pre­si­dents autonòmics havien d’anar acom­pa­nyats dels de la República i el govern espa­nyol, Manuel Azaña i Juan Negrín, però aquests han mar­xat dues hores abans sense ni tan sols espe­rar-los. La decisió ha estat presa per Azaña, però Negrín hi ha con­sen­tit ràpida­ment. Segons el tes­ti­moni de Cipri­ano Rivas, el pre­si­dent de la República “estava dis­po­sat a sor­tir acom­pa­nyat del pre­si­dent de les Corts, però mai al mateix temps que cap altre cap de govern que pogués inter­pre­tar-se, fins i tot en aque­lla situ­ació extrema en la qual ens trobàvem, com la pari­tat de repre­sen­tació i cate­go­ria amb la seva”. Es tracta de la dar­rera atza­ga­iada de l’honra espa­nyola; però també una mos­tra d’una ani­mad­versió incon­te­ni­ble. Pocs dies abans, el mateix Azaña s’ha espla­iat a gust con­tra el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, a qui ha qua­li­fi­cat de “mez­quino, torpe, ilu­mi­nado, engreído, carente de gran­deza y ayuno de capa­ci­tat”. Al deves­sall d’impro­pe­ris d’Azaña s’afe­geix el lamen­ta­ble comen­tari que ha dei­xat anar Juan Negrín el 22 de juliol de 1937, poc després de l’entrada de les tro­pes fran­quis­tes a Bil­bao: “Aguirre no puede resis­tir que se hable de España. En Bar­ce­lona afec­tan no pro­nun­ciar siqui­era su nom­bre. Yo no he sido nunca lo que lla­man españolista ni patri­o­tero. Pero si estas gen­tes van a des­cu­ar­ti­zar a España, pre­fi­ero a Franco. Con Franco ya nos enten­deríamos noso­tros, o nues­tros hijos, o quien fuere. Pero estos hom­bres son ina­guan­ta­bles. Aca­barán por dar la razón a Franco. Y mien­tras tanto, venga a pedir dinero.”

Mal­grat la dar­rera des­con­si­de­ració dels pre­si­dents espa­nyols, el sen­ti­ment que pre­do­mina no és la ràbia, sinó la nostàlgia. La des­feta que els envolta és acla­pa­ra­dora: alguns sol­dats opten per tor­nar a casa seva, orfes de coman­da­ments i direc­trius; altres mar­xen cap al nord cap a un destí incert. Un mem­bre de l’exèrcit repu­blicà que va seguir el mateix camí que Com­panys dei­xarà escrit: “Del 26 de gener al 6 de febrer van impe­rar entre nosal­tres el desànim, la con­fusió, el des­con­cert, la por, i també, i sobre­tot, les ganes de mar­xar allà on fos, a tot risc; tot menys que­dar-se aquí (a Cata­lu­nya) sense la més remota pos­si­bi­li­tat de resistència i, per alguns, per a molts, sense cap espe­rança de super­vivència.” En poques set­ma­nes, mig milió de per­so­nes tra­ves­sen els Piri­neus a través de car­re­te­res, camins i colls de mun­ta­nya. La major part con­cen­tren en unes poques male­tes les seves escas­ses per­ti­nen­ces; alguns ani­ran a raure als camps d’inter­na­ment d’Arge­lers, Bar­carès, Ver­net i tants d’altres, on pati­ran de valent el fred i la fam.

Lluís Com­panys segueix el camí del coll de Lli fins al poble de les Illes, ja en ter­ri­tori de l’Estat francès. Allà es tro­ba­ran amb Negrín, que torna després d’acom­pa­nyar Azaña a França. El pre­si­dent del govern espa­nyol encara té una dar­rera des­con­si­de­ració. Julián Zuga­za­goi­tia dei­xarà trans­crita la con­versa que va tenir ins­tants després de la topada, en la qual Negrín li va con­fes­sar: “Lo que no podía espe­rar es que a mi regreso fuese a tro­pe­zar con Aguirre y Com­panys. Los más sor­pren­di­dos han sido, natu­ral­mente, ellos, que han debido sos­pec­har que yo aban­do­naba el ter­ri­to­rio naci­o­nal sin noti­fi­car­les mi decisión. El juego de pala­bras ha sido pre­ci­oso. Se han ofre­cido a regre­sar con­migo, pero me he negado. Ausen­tes de Cataluña, tengo una pre­o­cu­pación menos.” Aliè a les fat­xen­de­ries absur­des de Negrín, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat i els seus acom­pa­nyants s’atu­ren a des­can­sar a l’hos­tal dels Tra­bu­cai­res i esmor­zen una sen­zi­lla truita; una metàfora cruel de la misèria que per­se­gueix el govern de la Gene­ra­li­tat. A les seves memòries, el pre­si­dent Aguirre va dei­xar escrit un retrat incom­pa­ra­ble del seu com­pany de viatge, Lluís Com­panys: “Poques per­so­nes han cone­gut com jo moments de la inti­mi­tat de Com­panys, que és quan es des­co­brei­xen els homes tal com són. Quan vam aban­do­nar el ter­ri­tori català i vam tra­ves­sar la fron­tera seguits per les tro­pes de Franco, aquell home estava sotmès a un pro­fund aba­ti­ment. Sem­blava que per ell tot hagués aca­bat. Jo l’ani­mava dient-li que els pobles no moren com els homes i que arri­ba­ria l’hora del nos­tre tri­omf. «No és això, Anto­nio (...). La meva pre­o­cu­pació en aquests moments està con­cen­trada en tots aquests com­pa­tri­o­tes meus que fugen sense empara i en el meu fill malalt».” En aquell moment, Com­panys va lliu­rar-li tots els seus estal­vis i va dir-li: “«Aquests diners no són per mi. Els tenia fora per aten­dre la curació del meu pobre fill, que està en un sana­tori de Bèlgica...» Com­panys plo­rava. I em va dir: «Moriré de fam si és neces­sari, però el meu fill no, no.» Em vaig que­dar molt impres­si­o­nat.” Mal­grat tot, Com­panys té molt clar quin és el paper que ha de jugar a par­tir d’ales­ho­res. En unes decla­ra­ci­ons a la poli­cia fran­cesa por­ques set­ma­nes després de tra­ves­sar la fron­tera dirà que encara era jurídica­ment pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, i que ho con­ti­nu­a­ria essent moral­ment fins que els esde­ve­ni­ments no hagues­sin deci­dit altra­ment.

El pre­si­dent i la resta de mem­bres del govern s’ins­tal·len a París, i, amb els escas­sos recur­sos de què dis­po­sen, inten­ten aten­dre l’allau de refu­gi­ats. Han de fer-ho mal­grat l’escas­se­dat de recur­sos i dels incom­pli­ments dels com­pro­mi­sos econòmics per part del pre­si­dent Juan Negrín. El govern francès auto­rit­zarà el govern de la Gene­ra­li­tat a obrir una petita ofi­cina a París, des d’on es coor­dina l’ajut als refu­gi­ats. El matri­moni Com­panys can­viarà diver­ses vega­des de domi­cili, pri­me­ra­ment al barri de La Muette i, més enda­vant, a Neuilly-sur-Seine, a les roda­lies de París. L’ocu­pació ale­ma­nya, que es comença a pro­duir el 13 de maig de 1940, can­viarà radi­cal­ment la situ­ació. En aquells moments, Com­panys encara té con­fiança en la victòria con­tra el nazisme, tal com posa de mani­fest en una carta adreçada a Jaume Mira­vit­lles: “Tinc una fe abso­luta en la victòria (...). No és pos­si­ble que els valors morals de la huma­ni­tat siguin tre­pit­jats (...) Importa una sola cosa: la victòria. I França l’obtindrà, i, amb França, el món civi­lit­zat.” Però, mal­grat la fe del pre­si­dent, l’exèrcit ale­many va liqui­dar de manera ful­mi­nant la resistència fran­cesa; i, d’aquesta manera, es va començar a escriure la seva dar­rera pàgina.

Entre presó i presó
Lluís Companys va estar empresonat en diverses ocasions abans del 1940. La primera, amb motiu de la repressió de la Setmana Tràgica, el 1909. La segona detenció es va produir el 1920, arran de la repressió exercida pel governador civil Severiano Martínez Anido contra l’obrerisme. Entre 1928 i 1929, s’implicà en la conspiració per derrocar la dictadura, cosa que li representà un nou empresonament. L’octubre del 1930 va tornar a ser empresonat, en aquest cas per haver denunciat el maltractament a Francesc Macià, exiliat per la dictadura. Ja durant la República va ser empresonat arran dels fets d’octubre.

Per saber-ne més

El 16 de maig de 1936, durant una visita a Castellar del Vallès, el president Lluís Companys (el Tarròs, 1882-Barcelona, 1940) va saludar efusivament un vell republicà i rabassaire del poble i va exclamar: “Aquest és el més antic republicà de Castellar i un dels millors amics que jo he tingut.” La imatge de la dreta correspon a aquell instant i resumeix perfectament la trajectòria d’una persona compromesa amb els valors del republicanisme i la justícia social. Tot i estudiar la carrera de dret, ben aviat es va sentir atret per la política i va militar en diversos partits republicans. La seva primera incursió en la política institucional es va produir el novembre de 1907, quan va ser l’únic candidat del Partit Republicà Català que va aconseguir l’acta de regidor de l’Ajuntament de Barcelona pel districte del Raval, amb el Partit Republicà Radical al capdavant del govern municipal. El 1920 va aconseguir l’acta de diputat al Congrés pel Partit Republicà Català; un càrrec que va revalidar tres anys després. L’any 1922 va participar en la fundació de la Unió de Rabassaires i passà a dirigir el seu portaveu, La Terra.

A partir del 1931 comença una etapa de plenitud, primerament amb la fundació d’ERC, després amb la proclamació de la República i, posteriorment, amb alguns càrrecs que segellaven el seu pes en el nou partit, des de les institucions locals i espanyoles. El 1932 va ser el primer president del Parlament i amb la mort de Francesc Macià va passar a ocupar la presidència de la Generalitat, que no abandonarà fins a la seva mort.

Una selecció

La bibliografia sobre Companys és enorme, des dels clàssics de Josep M. Poblet (Pòrtic, 1976) o Enric Jardí (Consell Comarcal, 1991) fins als més recents d’Enric Vila (Esfera dels Llibres, 2006) o Montserrat Coberó (Pagès Editors, 2015). Les obres col·lectives dirigides per Josep M. Solé (2006) i Jordi Palou (2015) i editades per la Generalitat són molt recomanables.

Dues aproximacions audiovisuals

Hi ha diverses filmacions que recorden la trajectòria del president Lluís Companys i que es poden consultar fàcilment. Una d’aquestes és la que va estrenar TV3 el 1990, amb motiu de l’aniversari de la seva mort, i que duia el títol de Lluís Companys, memòria d’un president. Aquell mateix any, TVE també va oferir el documental Lluís Companys 1882-1940. Si ens cenyim a l’episodi de la proclamació de la República, disposem de la recreació 14 d’abril, Macià contra Companys, en la qual s’explica el paper de Francesc Macià i Lluís Companys en aquell episodi.

Lluís Companys des de la seva vila natal

A la vila del Tarròs, on va néixer, hi trobem el Centre d’Interpretació Lluís Companys. A través de 353 m² i més de 12 hores de vídeos interactius, el visitant pot conèixer la vida i l’obra del president de la Generalitat, des dels seus discursos i viatges fins a les intervencions parlamentàries. També hi ha una exposició amb més de 1.000 fotografies comentades i una biblioteca amb obres dedicades al president. La visita a aquest equipament, estrenat fa només tres anys, es pot complementar amb la de la casa on va néixer i el monument de l’artista Antoni Boleda, situat a peu de la carretera C-53.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia