Política

ELS ALTRES EXILIATS. L’exili del 1936-1939

La diàspora republicana

L’esclat i el desenllaç de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) van provocar l’exili més massiu de la nostra història, xifrat en unes 200.000 persones

Del total de republicans que van travessar la frontera, més d’un 60% van ser repatriats, un 25% es van quedar a França i poc més del 10% es van traslladar a altres països o es van allistar a la legió francesa

El dramadels refugiats no era només per les condicions que van haver de suportar, sinó per la incertesa del futur

Els exi­lis que hem res­se­guit fins avui no tenen res a veure amb el drama humà que es va des­fer­mar el 1936 i el 1939, per­fec­ta­ment com­pa­ra­ble al que expe­ri­men­ten els civils de Síria o altres països col­pe­jats per la guerra. En aque­lla ocasió, el nos­tre país va viure una autèntica tragèdia col·lec­tiva, tant per la mag­ni­tud de les xifres com pel buit insubs­tituïble que van dei­xar els exi­li­ats, entre els quals hi havia escrip­tors, músics i sin­di­ca­lis­tes que, a par­tir d’ales­ho­res, van haver d’explo­tar el seu poten­cial en altres països. Des de qual­se­vol pers­pec­tiva, doncs, l’exili repu­blicà ens deixa un balanç esfereïdor.

En teo­ria, els mili­tars havien orga­nit­zat el cop d’estat per tal de fre­nar una supo­sada revo­lució, però, para­do­xal­ment, va aca­bar gene­rant una espi­ral revo­lu­cionària sense pre­ce­dents. Les ins­ti­tu­ci­ons tra­di­ci­o­nals es van esfon­drar i el poder va pas­sar als comitès, sense que fos pos­si­ble atu­rar la violència des­fer­mada con­tra la bur­ge­sia, els pro­pi­e­ta­ris rurals, l’Església i, en defi­ni­tiva, con­tra tot allò que repre­sentés el vell sis­tema. Aquesta situ­ació va pro­vo­car un exili prou nombrós. Albert Manent ha xifrat en prop de 30.000 els cata­lans que van emi­grar durant la guerra, men­tre que Rafael Abe­lla situa en 40.000 els que es van pas­sar a l’ano­me­nada “zona naci­o­nal”. Davant la impos­si­bi­li­tat d’atu­rar la violència revo­lu­cionària, la Gene­ra­li­tat, amb el pre­si­dent Lluís Com­panys al cap­da­vant, es va esforçar per tal de faci­li­tar la sor­tida a aque­lles per­so­nes que cor­rien algun tipus de perill. Fins i tot el gene­ral Gon­zalo Queipo de Llano reco­nei­xia que el govern català “havia dei­xat sor­tir de Bar­ce­lona més de 5.000 homes de dre­tes, cosa que havia d’alleu­jar, sens dubte, la res­pon­sa­bi­li­tat que pesava sobre si”. Una de les colònies més impor­tants de cata­lans es va situar a Gènova. L’his­to­ri­a­dor Rubèn Doll-Petit ha ana­lit­zat amb detall aquest exili i ha remar­cat l’evo­lució d’aquesta colònia, que, a poc a poc, va començar a mos­trar el seu suport al gene­ral Franco, ja fos a través d’adhe­si­ons públi­ques, d’ofe­ri­ments per­so­nals, de mit­jans de comu­ni­cació –com és el cas del comte de Godó, que va posar al ser­vei dels naci­o­na­les el diari La Van­guar­dia– o, fins i tot, de dona­tius econòmics.

En tot cas, l’exili més nombrós el van pro­ta­go­nit­zar els repu­bli­cans que s’havien man­tin­gut fidels a la República. A prin­ci­pis del 1939, amb la cai­guda de Tar­ra­gona, les pos­si­bi­li­tats de la República es van esvair del tot i el prin­ci­pal objec­tiu, l’última espe­rança, era arri­bar a la fron­tera. L’èxode no només afec­tava els veïns dels pobles que ana­ven caient, sinó els més de 702.000 refu­gi­ats repu­bli­cans arri­bats al nos­tre país des de l’inici de la guerra pro­ce­dents d’altres ter­ri­to­ris de l’Estat. Amb la cai­guda de Bar­ce­lona, el 26 de gener del 1939, l’èxode encara es va acce­le­rar més i es va con­ver­tir en una cursa dramàtica per arri­bar a la fron­tera. Men­tres­tant, l’avi­ació Còndor i les tro­pes fran­quis­tes bom­bar­de­ja­ven sense com­passió i sense cap altre objec­tiu que no fos sem­brar el pànic. Només entre finals de gener i prin­ci­pis de febrer, la ciu­tat de Figue­res va rebre més de quinze atacs aeris, que van cau­sar 200 morts, entre veïns i refu­gi­ats. El dra­ma­tisme d’aquesta per­se­cució maca­bra queda per­fec­ta­ment resu­mit amb l’arri­bada de les tro­pes fei­xis­tes al pas del Pertús a les dues de la tarda del 9 de febrer, només un quart d’hora després que hi hagues­sin pas­sat els últims sol­dats repu­bli­cans.

Les imat­ges i les cròniques d’aquells dies ens des­cri­uen una pro­cessó inter­mi­na­ble de per­so­nes que envaïen les car­re­te­res i que es des­plaçaven majo­ritària­ment a peu, car­re­ga­des amb les seves escas­ses per­ti­nen­ces. Car­les Pi i Sunyer va dei­xar escrita una crònica col­pi­dora d’aque­lla tragèdia: “Ja les havia vist abans, les cor­rues de gent que se n’ana­ven, fugint amb dolo­rosa angoixa; les inter­mi­na­bles cara­va­nes de car­ros, cot­xes i cami­ons; dones i cri­a­tu­res, api­lats damunt de l’amun­te­ga­ment de bagat­ges, cai­xes i far­cells [...]. Eren mas­ses de gent, grups que s’havien ajun­tat, alguns cops de tot un poble i que, en anar-se’n, pro­cu­ra­ven endur-se amb ells tot el que podien. Famílies page­ses que ho havien api­lat tot al carro: mata­las­sos, baguls, cris­talls, gàbies amb avi­ram i pot­ser un xai o una cabra que els seguien lli­gats a una corda [...]. Quina era la causa que fos­sin tants i tants els que se n’anes­sin? La pri­mera era natu­ral­ment la por [...]. [La segona] era una reacció ins­tin­tiva de la nos­tra gent, libe­ral d’idees, democràtica de caràcter, cata­lana de sen­ti­ment.” A l’asset­ja­ment indis­cri­mi­nat dels fran­quis­tes, s’hi afe­gien la duresa de les con­di­ci­ons mete­o­rològiques i el fla­gell de la fam, que es van con­ver­tir en un obs­ta­cle insal­va­ble per a cen­te­nars de per­so­nes. Quan s’arri­bava a la fron­tera, encara calia superar una altra adver­si­tat: la nega­tiva de les auto­ri­tats fran­ce­ses a obrir-la, un blo­queig que no es va aixe­car par­ci­al­ment fins la nit del 27 al 28 de gener. La rea­li­tat amb què es van tro­bar els gai­rebé 500.000 refu­gi­ats que van tra­ves­sar la fron­tera era el resul­tat d’una abso­luta impre­visió des d’un punt de vista sani­tari i assis­ten­cial. Sem­blava que hi havia molta més obsessió per con­tro­lar mili­tar­ment i poli­ci­al­ment els refu­gi­ats que no pas per aten­dre’ls. Els refu­gi­ats van ser tras­lla­dats a cen­tres d’aco­llida situ­ats a l’inte­rior del país i a camps de con­cen­tració com el d’Arge­lers, el pri­mer que es va obrir. Les con­di­ci­ons en aquests camps eren deplo­ra­bles, la qual cosa va afa­vo­rir la pro­li­fe­ració de malal­ties com ara la disen­te­ria i la tuber­cu­losi, que van pro­vo­car cen­te­nars de morts. Els refu­gi­ats cata­lans no només havien de supor­tar aques­tes con­di­ci­ons lamen­ta­bles, sinó també les vexa­ci­ons i les humi­li­a­ci­ons dels sol­dats fran­ce­sos. Amb aquests con­di­ci­o­nants i amb el pes­si­misme ins­tal·lat per la der­rota repu­bli­cana, no resulta gens estrany que un dels pre­so­ners del camp d’Arge­lers, l’escrip­tor Agustí Bar­tra, es referís a aquell espai com “la ciu­tat de la der­rota”.

El pro­blema no eren només les con­di­ci­ons tran­sitòries que van haver de supor­tar, sinó també la incer­tesa del futur. Els refu­gi­ats només tenien tres opci­ons: tor­nar a l’Espa­nya de Franco, emi­grar als països lla­ti­no­a­me­ri­cans o que­dar-se a França, que ben aviat, amb la invasió de l’Ale­ma­nya nazi, es va con­ver­tir en una immensa ratera per als matei­xos fran­ce­sos. Segons algu­nes esti­ma­ci­ons, dels gai­rebé 500.000 repu­bli­cans que van tra­ves­sar la fron­tera, més d’un 60% van ser repa­tri­ats, un 25% es van que­dar a França i poc més del 10% es van tras­lla­dar a altres països o bé es van allis­tar a la legió fran­cesa. El drama de molts d’aquests refu­gi­ats no es va atu­rar el 1939, sinó que es va per­llon­gar durant força anys. L’inici de la Segona Guerra Mun­dial i l’ocu­pació de França per part de l’exèrcit ale­many van supo­sar un tomb radi­cal en la situ­ació dels exi­li­ats cata­lans. Els prin­ci­pals diri­gents polítics i sin­di­cals van ser vícti­mes d’una per­se­cució impla­ca­ble i les comu­ni­ca­ci­ons entre els nuclis de refu­gi­ats es van tallar en sec, una per­se­cució que, en molts casos, els va con­duir als camps de con­cen­tració i direc­ta­ment a la mort.

“Malament com els nazis”
En el seu clàssic estudi ‘Els catalans als camps nazis’, l’escriptora Montserrat Roig recollia un munt de testimonis esfereïdors de la tragèdia de milers de catalans, sobretot d’aquells que van anar a parar a Mauthausen. Alguns d’aquests no conservaven un record gens agradable del seu pas per França. Francesc Teix, per exemple, remarcava: “Els francesos ens van tractar gairebé tan malament com els nazis. Només hi havia una diferència: els francesos et mataven de fam i els nazis ho feien directament.”
El rostre de l’exili

Carrasco i Formiguera i la teranyina de l’exili

Alguns catalanses van haver d’exiliar el 36, però tampoc van poder tornar el 39

Poques trajectòries són tan il·lustratives sobre la complexitat dels exilis que es van derivar de l’esclat i el desenllaç de la Guerra Civil com la de Manuel Carrasco i Formiguera (Barcelona, 1980 - Burgos, 1938). La seva trajectòria expressa una coherència difícil de rebatre. El 1932, quan encara no havia fundat Unió Democràtica de Catalunya, es va convertir en l’únic diputat que va gosar alçar la veu contra les retallades infligides a l’Estatut de Núria. El seu compromís en el terreny social també era inqüestionable, fins al punt de defensar sense dubtes la llei social més important que va aprovar el Parlament, la de contractes de conreu. També ho era el seu compromís amb la legalitat republicana. Dos dies després del 18 de juliol del 1936, els dirigents del seu partit es van presentar davant del president Companys per expressar-li el rebuig al cop d’estat, l’adhesió a les autoritats legítimes i la protesta pels excessos que s’havien començat a cometre.

Malgrat tot, el dirigent d’UDC es va convertir ben aviat en l’objectiu dels anarcosindicalistes. Per posar-ne algun exemple, val la pena citar un escrit aparegut en l’òrgan de premsa de la CNT, Solidaridad Obrera, en què es parlava obertament de la necessitat que la revolució fos “dura”. “I gairebé ens atreviríem a dir brutal, amb els individus que, tot i la seva actuació netament contrària a les essències revolucionàries que presideixen el moment actual, no es resignen a desaparèixer”, continuava. La nit següent, Carrasco i Formiguera ja no va dormir a casa seva, sinó al Palau de la Generalitat. Poques hores després, uns milicians es van presentar a casa seva. Carrasco va optar per anar d’enviat de la Generalitat al País Basc, tot i la insistència de Josep Tarradellas perquè no hi anés. Pocs dies després, el mateix Carrasco es va adonar que s’havia ficat en “una ratera”. Quan els franquistes van conquerir Guipúscoa, va tornar a Barcelona, tot i que ben aviat es va haver d’exiliar de nou, aquest cop amb tota la família. Però la marina franquista va interceptar el seu vaixell i el van acabar conduint a Burgos. El judici sumaríssim al qual va ser sotmès, com tots els de la justícia franquista, va ser una autèntica pantomima. Malgrat el seu compromís catòlic, un periodista del règim, Maximiano García Venero, escrivia un mes després de la seva detenció: “La Falange no es limita a assenyalar els enemics amb la denominació de rojos. Per nosaltres, és indispensable recalcar que estem lluitant contra els rojos separatistes. Separatistes de dreta i separatistes d’esquerra. Un Carrasco i Formiguera i un Aguirre. Un Companys i un Leizaola.” La sentència, doncs, ja estava dictada, i Carrasco va ser condemnat a la pena de mort “com a autor d’un delicte d’adhesió a la rebel·lió”. Un dels agreujants feia referència a “la perseverança i transcendència de la seva ideologia antiespanyola, que accentua el grau de la seva perversitat”. Carrasco va ser afusellat el 9 d’abril del 1938, amb un crucifix a les mans i, paradoxalment, pels trets d’aquells que van acabar disfressant de “croada” el seu cop d’estat. Una bona prova del laberint en què es van trobar atrapats alguns catalans, que es van veure obligats a exiliar-se el 1936, però que no van poder tornar el 1939.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia