Política

ANNA SIMÓ I CASTELLÓ

EXCONSELLERA I EXMEMBRE DE LA MESA DEL PARLAMENT

“El primer intent d’emancipació nacional és mort, no ha reeixit”

El que és plenament viu és l’objectiu, i renaixerà un segon intent amb un segon camí, ja que continua tenint suport popular
L’independentisme té un valor: és com l’ecologisme, no hi ha partits ecologistes ja perquè l’han incorporat tots... Això és guanyar
Pragmàtics a ERC? Depèn de com, el més pragmàtic seria no ser independentista, com va passar durant molts anys...

E

l TSJC la va con­dem­nar a 18 mesos d’inha­bi­li­tació i 30.000 euros de multa per haver tra­mi­tat les lleis de l’1-O quan era a la Mesa del Par­la­ment. Es plan­teja tor­nar a la política ins­ti­tu­ci­o­nal un cop com­plerta la sanció?
No, està aca­badíssima! A més, la inha­bi­li­tació encara no ha començat, tots vam recórrer con­tra la sentència del TJSC perquè, a diferència de la Carme, tenim una segona instància, i cada vegada que nome­na­ven un ponent per resol­dre el recurs he pre­sen­tat escrit de recu­sació. N’he recu­sat fins a tres, perquè claríssi­ma­ment eren del PP i anti­procés, però ara ja paro, no vull recu­sar més perquè cada ponent és igual o pit­jor que l’ante­rior. A par­tir del moment que hi hagi sentència defi­ni­tiva comp­tarà la multa i la inha­bi­li­tació.
Així ja pot fer balanç de la seva car­rera... Com va entrar vostè en política?
A l’ins­ti­tut ja es va començar a gene­rar una certa inqui­e­tud política, bàsica­ment social, i poc després de començar la uni­ver­si­tat vaig anar a Prada, a la Uni­ver­si­tat Cata­lana d’Estiu, i vaig entrar en con­tacte amb un sin­di­cat. Després encara van pas­sar dos anys, però als 19 ja tenia ganes d’apun­tar-me a un par­tit polític i vaig infor­mar-me a Ini­ci­a­tiva. I eren d’esquer­res, com jo em sen­tia, però el tema dels Països Cata­lans em gri­nyo­lava molt, no em va convèncer no veure-hi una volun­tat explícita de la nació com­pleta, tot i que la pri­mera vegada que vaig votar ho vaig fer pel Rafel Ribó. Als 22 anys em vaig afi­liar a CCOO i a les JERC i ERC alhora, per una moti­vació social i política.
Vostè va ser la pri­mera regi­dora d’ERC a l’Hos­pi­ta­let des de la República. Devia ser tot un ‘boom’ per al par­tit…
Exacte. Allò va ser pos­si­ble gràcies a la feina d’un equipàs de l’Hos­pi­ta­let que trèiem hores d’on podíem per un pro­jecte d’esquerra, i a una feina prèvia dels ante­ri­ors can­di­dats. I allò va ser el que va impul­sar, sense voler-ho, la meva car­rera política. Si no arribo a sor­tir regi­dora el 2003 a l’Hos­pi­ta­let, que era la ciu­tat més gran on ERC va asso­lir repre­sen­tació, no hau­ria estat con­se­llera de Benes­tar, ni dipu­tada ni res. Allò va ser un revul­siu. Recordo la nit elec­to­ral en un hotel a la Gran Via, quan Carod-Rovira va esmen­tar-me en el seu dis­curs al car­rer… Aquell dia vaig sor­tir man­te­jada pels com­panys.
Per a l’inde­pen­den­tisme era posar una pica a l’ano­me­nat cin­turó ver­mell…
Bé, en Joan Tardà ja era regi­dor a Cor­nellà: en ciu­tats mit­ja­nes de l’àrea metro­po­li­tana ell va ser el pri­mer. En ciu­tats grans, fora de Bar­ce­lona, els pri­mers vam ser l’Hos­pi­ta­let i Bada­lona.
Avui la presència d’ERC a l’àrea metro­po­li­tana està total­ment nor­ma­lit­zada… Hi veu marge de millora encara?
Oh, i tant! La gent d’ERC a l’Hos­pi­ta­let aspira a l’alcal­dia, com suposo que qual­se­vol que es pre­senta a unes elec­ci­ons. Avui ERC és el pri­mer par­tit de Cata­lu­nya en alcal­dies, i ara l’ambició és ser alter­na­tiva també a l’àrea metro­po­li­tana.
Això vol dir que l’inde­pen­den­tisme ha dei­xat de veure’s com a resi­dual, fins i tot hos­til, en aquests entorns?
Més que haver-s’hi dei­xat de veure, hi ha dei­xat de ser resi­dual! Sobre els motius, cadascú en tenim múlti­ples per votar una opció política; la majo­ria ideològics, però altres també pràctics. Hi ha gent que diu ‘jo voto aquests perquè em resol­dran els meus pro­ble­mes’, pot­ser gent d’esquer­res que vota Vox perquè així ho creu… Les coses no són tan unívoques, tot i que és cert que hi havia una certa por, no fa tants anys havia sen­tit “Si gua­nyeu ens posa­reu en trens i ens tor­na­reu al poble”… I ho expres­sen d’una manera molt mino­ritària, sí, però amb això et pre­gun­tes “D’on has bai­xat, fill meu, per fer aquest tipus d’apre­ci­a­ci­ons?”. Però l’inde­pen­den­tisme és una pro­posta política més que és objecte de votació, una opció que vol un estat propi en forma de república com a model d’estat i que alhora, en el men­tres­tant, advoca per un model de soci­e­tat. Per tant, con­tras­tem pro­pos­tes.
En tot cas avui ja ha con­que­rit una certa nor­ma­li­tat a l’àrea metro­po­li­tana…
Em resis­teixo a com­prar-te l’expressió; sim­ple­ment l’inde­pen­den­tisme està ocu­pant un espai cen­tral en la política.
El mateix 2003 va ser la con­se­llera més jove al govern. Avui la presència de joves i dones sí que s’hi ha nor­ma­lit­zat més…
I tant, això sí. Al govern de Mara­gall érem poques dones, d’ERC només jo fins que va entrar la Marta Cid, i tot era gent de certa edat, perquè el PSC va por­tar Quim Nadal, Montse Tura, el mateix Pas­qual…
Hi havia les matei­xes dis­crepàncies que hi ha avui, o la con­vivència era dife­rent?
Ho defen­sava en aquell moment, i en això la pers­pec­tiva del temps no m’ha can­viat: per interès i per la bata­lla política, d’una banda es va mag­ni­fi­car el dra­gon khan, sobre­tot per part de CiU, que no va pair l’alter­nança, però d’altra banda hi havia una falta de cos­tum de governs de coa­lició poste­lec­to­ral, que des del res­ta­bli­ment de la democràcia es van ence­tar amb els tri­par­tits, perquè CiU era una coa­lició pre­e­lec­to­ral. Ja s’ha vist ara que una coa­lició poste­lec­to­ral com­porta ais i uis, i això ho hem de nor­ma­lit­zar, no ens hem de posar ner­vi­o­sos. Que a vega­des com a votant agrai­ries que la roba bruta es rentés a casa i una mica de tran­quil·litat per fer feina, també t’ho he de dir, però no ho mag­ni­fi­cava ales­ho­res ni ara.
Es va cri­ti­car molt ERC arran del segon tri­par­tit per haver fet pre­si­dent Mon­ti­lla. Vist amb pers­pec­tiva, va fer bé?
De fet va ser dir: “Què passa, on és el pro­blema? Per què Mon­ti­lla no pot ser pre­si­dent? Per raons de carisma, o perquè és nas­cut a fora? Perquè si és per això últim, sou tots una colla de xenòfobs!” El PSC l’havia triat cap de llista i tenia dret a la pre­sidència. I pot­ser com­pa­rat amb Jordi Pujol o Pas­qual Mara­gall qual­se­vol té poc carisma, sí, però els com­panys con­se­llers no em par­la­ven mala­ment de la seva capa­ci­tat de gestió, deien que era un gust tre­ba­llar-hi perquè feia mol­tes reu­ni­ons, s’interes­sava, ho seguia... Una altra cosa és que patis­sin més o menys a les ses­si­ons de con­trol del Par­la­ment, igual que patíem amb el Pas­qual però per raons dife­rents, perquè et podia sor­tir per qual­se­vol banda i pen­sa­ves: “Ai avui, quina t’embo­li­carà?” En el cas de Mon­ti­lla et pre­gun­ta­ves: “Dirà res que no sigui el que sol dir sem­pre?”
Després va ser dipu­tada i va tenir res­pon­sa­bi­li­tats a ERC, i va tor­nar al pri­mer pla a la mesa amb Carme For­ca­dell, ja en la legis­la­tura del procés. Vist avui, hau­ria fet res dife­rent al vol­tant de l’1-O?
Pro­ba­ble­ment hau­ria fet alguna cosa dife­rent, sobre­tot pel que fa a l’acti­tud.
En quin sen­tit?
M’ho quedo per mi, però no em refe­reixo a una acti­tud de clau­di­cació: no hau­ria actuat dife­rent res­pecte a les que­re­lles i als reque­ri­ments del TC, i con­ti­nuo defen­sant que al Par­la­ment s’ha de poder par­lar de tot, i més aquesta set­mana que s’ha sabut que els com­panys de la mesa de Roger Tor­rent ani­ran a judici per haver permès que es votés una reso­lució política sobre la monar­quia. En tot això em refermo abso­lu­ta­ment. Però en aquell procés entre el 2015 i el 2017 hi ha algu­nes coses més de dins les màqui­nes del par­tit on segu­ra­ment la meva acti­tud hau­ria estat dife­rent, més pro­po­si­tiva i par­ti­ci­pa­tiva en la presa de deci­si­ons.
També hau­ria actuat dife­rent amb els rivals polítics? Perquè For­ca­dell ha estat autocrítica per la falta de certa empa­tia.
Res­pecto moltíssim tot el que diu i ha fet la Carme, però això en con­cret no ho veig com ella, tot i que des de la pers­pec­tiva penso que està bé com enfoca la qüestió.
Avui està mort el procés?
El que està mort és un camí, una via que es va ini­ciar legis­la­ti­va­ment el 2015 i que va coin­ci­dir amb l’etapa de Junts pel Sí. Junts pel Sí va tenir un prin­cipi i un final, igual que hi ha un prin­cipi i un final del pri­mer intent d’eman­ci­pació naci­o­nal del Prin­ci­pat des del res­ta­bli­ment de la democràcia. És un pri­mer intent, i el pri­mer intent és mort, sí, s’ha aca­bat i no ha reei­xit. El que és ple­na­ment viu és l’objec­tiu, i renai­xerà un segon intent amb un segon camí, ja que con­ti­nua tenint suport popu­lar, i jo aspiro que s’incre­menti. La via pacífica de la volun­tat majo­ritària per mitjà d’un referèndum per mi és l’única via pos­si­ble, després d’haver assa­jat la via ante­rior.
En tot cas, què fa tan difícil una estratègia unitària com es va asso­lir lla­vors?
No va ser fàcil acon­se­guir-ho del 2015 al 2017, es va estar refent i recons­truint cons­tant­ment. No n’era pro­ta­go­nista prin­ci­pal, però t’ho podrien expli­car els que ho eren i inten­ta­ven cosir i reco­sir, com la Marta Rovira, el Jordi Turull, el Lluís Llach, la Mireia Boya... Ara costa perquè no hem gua­nyat, hem per­dut el pri­mer embat, però alhora con­ti­nues tenint una majo­ria que manté l’objec­tiu i estàs encara tro­bant l’estratègia millor, perquè no la sap ningú… En política és molt com­pli­cat l’assaig i error. Quan fas polítiques públi­ques has d’anar sobre dades empíriques i fets segurs. En el cas de la inde­pendència de Cata­lu­nya no és així, i duem un error a mit­ges, perquè penso que l’1-O va ser mera­vellós a tots els nivells: popu­lar, polític, democràtic… Però no ens en vam sor­tir: per inca­pa­ci­tat pròpia, per manca de força… per tot el que ja s’ha dit, no hi tor­naré a entrar i no vull mat­xu­car-me. Has de ser cons­ci­ent de qui­nes són les teves for­ces i qui­nes eines pots adop­tar per inten­tar tom­bar una força que és supe­rior. El pro­blema d’ara és tro­bar l’estratègia per fer la trans­lació de la pèrdua cap a l’empenta i el guany final. Això hi ha for­ma­ci­ons polítiques que han deci­dit fer-ho d’una manera i altres d’una altra. I aquest cap de set­mana veu­rem com ho ha deci­dit fer ERC a la con­ferència naci­o­nal.
ERC va fer la seva anàlisi i el 2018 va fixar un gir estratègic que ara rati­fi­carà. Però encara sorprèn que siguin els pragmàtics i mode­rats de l’inde­pen­den­tisme.
És que par­lar de mode­ració… Com que hi ha tanta infor­mació, cada vegada hi ha més opci­ons de deba­tre i opi­nar, i lla­vors ten­dei­xes a la sim­pli­fi­cació. Pragmàtics, segons per a què! Quan gover­nes, les polítiques que han de ser pragmàtiques, i si a més has de tei­xir la fita de la inde­pendència de Cata­lu­nya, t’has de fixar objec­tius que a pri­ori no són fàcils. Depèn de com, el més pragmàtic seria no ser-ho, d’inde­pen­den­tista. Com va ser el més pragmàtic durant molts anys! Ara ser pragmàtic és voler fer el teu camí, perquè l’Estat no té cap alter­na­tiva al que dema­nem una part molt impor­tant de la soci­e­tat cata­lana. És que no n’he sen­tit cap: una és la judi­ci­a­lit­zació i dir no a tot, i l’altra és dir “Modi­fi­queu la Cons­ti­tució”, que és una manera de dir “Et fots”, perquè sem­pre serem mino­ria ni que suméssim el 100% de cata­lans, bas­cos i gallecs. Això no du enlloc, per tant el que és pragmàtic és repren­dre el camí. O sigui que jo no en diria mode­rat o pragmàtic, en diria reco­nei­xe­dor del punt en què s’està, que no està gua­nyant. Tenim un valor bru­tal, que és la feina feta de la gent que ho veu i és inde­pen­den­tista, d’esquer­res o dre­tes, de par­tits dife­rents que el repre­sen­ten. Això és un gran guany, perquè és com l’eco­lo­gisme: ja no hi ha par­tits eco­lo­gis­tes amb força, perquè tots els par­tits han incor­po­rat l’eco­lo­gisme. Això és gua­nyar. ERC advoca per aquesta reflexió, i jo m’hi sento còmoda.
Una part de l’inde­pen­den­tisme us acusa de boti­flers pel fet de defen­sar això…
Ja fa anys, a tot arreu… No s’hi pot fer res, forma part de la demo­cra­tit­zació de l’opinió i de com creu cadascú que ha d’exor­cit­zar els seus dimo­nis. També una part dels insults em ve pel fet de ser dona i sense un físic estan­dar­dit­zat… i altres ani­ran perquè soc una covarda, una venuda, una boti­flera, però és que ja fa tants anys que ho sents… A mi m’agrada deba­tre sobre argu­ments i no sobre insults. A vega­des són monòlegs, són caga­ra­des, esco­pi­na­des sense afany de debat real. L’insult per l’insult no m’aporta res, però amb els anys has après a res­si­tuar-ho, perquè, si no, no dor­mi­ries.
És clar que l’estratègia d’ERC passa pel diàleg, però no dona fruits fins ara…
No. Si algú es pen­sava que seria fàcil recon­duir una situ­ació judi­ci­a­lit­zada sense cap res­pecte per allò que es diu, es pensa i pel que es mani­fes­ten milers i milers de per­so­nes a Cata­lu­nya, doncs no és fàcil. Al PSOE li falta valen­tia, perquè sap els cos­tos que pot tenir elec­to­ral­ment qual­se­vol altra cosa. Per a ells, man­te­nir la petició d’indult fins al final ha estat un esforç tan bèstia que no pen­sen per­dre gai­res llençols més. Per això una cosa que, per a un govern que es diu que res­pecta les mino­ries naci­o­nals, hau­ria de ser tan fàcil com fer una llei de l’audi­o­vi­sual res­pec­tu­osa amb les llengües coo­fi­ci­als, en canvi és com treure-li els quei­xals. I igual passa amb tot... Ara, això també et dona legi­ti­mi­tat, si és que algú al món t’està mirant, que crec que ara no perquè evi­dent­ment hi ha altres pri­o­ri­tats. No es pot dei­xar per verd cap esce­nari fins que no et diguin clara­ment a la cara que s’ha aca­bat. I com que això no ha pas­sat, cal con­ti­nuar. Si t’aixe­ques de la taula és molt difícil tor­nar-t’hi a asseure. Per tant, que te’n facin fora. Tu, asse­gut allà.
Junts i la CUP qüesti­o­nen molt la taula…
Crec que Junts no hi és perquè per a ells no és còmode i s’han aga­fat a l’excusa que volen que sigui de par­tit i no de govern, així tenen més fàcil expli­car per què no hi són. Si és entre governs, que hi vagin els teus con­se­llers encapçalats pel vice­pre­si­dent, no passa res! Forma part sim­ple­ment d’una estratègia dife­rent i de no voler donar per bo el diàleg, tot i que era al seu pro­grama elec­to­ral. Dir que se’ls expulsa és una posició que es fa fàcil d’expli­car per bé que no ho com­par­teixo, però la política és això.
Ha tor­nat al Con­sorci per a la Nor­ma­lit­zació Lingüística en un moment crític, ja que tots els indi­ca­dors diuen que l’ús del català cau. Què es pot fer per rever­tir-ho?
Es poden fer mol­tes coses, començant per donar més pres­su­post al Con­sorci [riu]… Ara estic molt espe­rançada amb el Pacte Naci­o­nal per la Llen­gua, té volun­tat que hi par­ti­cipi tot­hom, fins i tot nosal­tres hi podrem ser i fer-hi pro­pos­tes. El que s’hi pot fer és el que es deci­dirà aquí per esten­dre l’ús, pres­ti­giar la llen­gua, gua­nyar espais d’ús que ara no hi són, fer com­plir la legis­lació vigent que no es com­pleixi i fer can­vis. L’objec­tiu és garan­tir els drets lingüístics de tots els ciu­ta­dans, tenint en compte qui­nes són les llengües ofi­ci­als i la llen­gua pròpia.
Heu notat que baixi l’interès en el conei­xe­ment de la llen­gua entre nou­vin­guts?
No, no… Depèn d’on ets, però en el cas del dis­tricte de Bar­ce­lona, que és on soc, el 80% de l’oferta de cur­sos és per a per­so­nes que aca­ben d’arri­bar o que encara han de començar amb la llen­gua. Des del 2019 es nota una revi­fada en l’arri­bada de per­so­nes d’arreu del món, la meva per­cepció és que és igua­la­ble a la que hi va haver els pri­mers anys del segle. El que passa és que en situ­ació pandèmica això no s’ha aca­bat de per­ce­bre, estem par­lant de molta gent nou­vin­guda que no ha après el català a l’escola i no hi ha les eines sufi­ci­ents perquè l’apren­gui.
És opti­mista?
Ho soc si hi ha política lingüística, perquè si no n’hi ha les llengües es moren.
No depèn dels par­lants sobre­tot?
Abso­lu­ta­ment, però també de la política lingüística que es fa, i ara estic molt espe­rançada amb un pacte on es pren­dran deci­si­ons de manera molt àmplia, i tot­hom que ho vul­gui hi podrà par­ti­ci­par. Estic moti­vada per deci­dir entre tots qui­nes són les millors mesu­res per rever­tir la situ­ació d’una llen­gua mino­rit­zada, amb un conei­xe­ment més que millo­ra­ble i sobre­tot un ús que cal recu­pe­rar a mar­xes forçades.
Una trava gran són els atacs judi­ci­als a la immersió, i el 25% de cas­tellà dic­tat a l’escola. Com s’hi ha de fer front? Amb la deso­bediència dels pro­fes­sors?
No, amb la bona política del depar­ta­ment i de tots els agents de l’àmbit edu­ca­tiu, perquè si hi ha un con­sens ampli en la soci­e­tat cata­lana des dels 80 és que per asso­lir un conei­xe­ment equi­li­brat del català i el cas­tellà, i per tant un ús poste­rior, has de poder com­pen­sar la falta d’entorn d’ús. Jo visc en un barri de l’Hos­pi­ta­let on sé que el meu fill sor­tirà de l’escola pública par­lant les dues llengües per­fectíssi­ma­ment, però la majo­ria dels seus com­panys no, perquè no tenen un entorn d’ús del català. I la immersió és la manera, perquè si no, fora de l’escola, aquells nens i nenes no tenen l’opció d’apren­dre’l. I el cas­tellà ja el saben…
L’oferta audi­o­vi­sual i a les xar­xes en català és molt baixa també…
Això és una qüestió de legis­lació: ens arriba cinema euro­peu a les pla­ta­for­mes perquè és obli­gat per llei, doncs s’ha de fer el mateix! I no només això: lla­vors hem d’apren­dre a fer pro­duc­tes audi­o­vi­su­als de qua­li­tat en català. Perquè si el pro­ducte no val res, què caram estàs rei­vin­di­cant? Mira els core­ans a Net­flix, tenen una pila de bones pel·lícules i sèries, i la gent les veu. Si et poden com­prar mate­rial de pri­mera qua­li­tat en català, ho faran si veuen que és una cosa moderna i hi poden gua­nyar con­su­mi­dors... S’ha de fer amb qua­li­tat, auto­e­xigència i regu­lació.
Vostè va dei­xar al juny la pre­sidència del Con­sell Esco­lar de Cata­lu­nya. Ara hi ha una vaga de mes­tres con­vo­cada, què en pensa?
El Con­sell ho ha estat deba­tent, i no em posaré amb el que deci­deixi fer, perquè és molt plu­ral i li tinc molt res­pecte. Només et dic, com a mare d’una cri­a­tura, que si en una ter­cera part dels dies lec­tius a final de tri­mes­tre no es dona cap tipus de con­tin­gut, a fi de dema­nar espe­ci­al­ment que no comenci l’escola cinc dies abans, no ho com­par­teixo de cap manera. Com a mare estic d’acord amb el plan­te­ja­ment de començar una set­mana abans si ningú es queda sense les extra­es­co­lars, que de moment han dit que sí. De fet fa dècades que se’n parla...
Pot­ser les for­mes del govern són el que han pro­vo­cat aquest posi­ci­o­na­ment…
En teo­ria hi havia temps per poder-ho dis­cu­tir, veu­rem com acaba. Però que el Con­sell Esco­lar parli per ell, no vull posar-me on no em dema­nen. S’han d’asseure i nego­ciar les con­di­ci­ons com això es pro­duirà i acor­dar-les pel bé de tots, sobre­tot dels alum­nes.

k

L’entre­vista sen­cera, a www.​elpuntavui.​cat

De política i llengua

Aquest cap de setmana presideix simbòlicament la conferència nacional que ERC fa a l’Hospitalet, casa seva, però Anna Simó (els Alamús, 1968) ja és una militant de base més i, de grat o per força, fa quatre anys que va deixar la política institucional, quan havia d’afrontar un judici per la seva feina a la mesa del Parlament que al final la sentenciaria a 18 mesos d’inhabilitació. Simó, que el 2003 va obrir doblement camí, com a regidora republicana a l’àrea metropolitana i com la dona més jove (i la segona persona més jove) d’entrar al govern, parla avui sense cotilles i amb un feix d’experiència acumulada. Ho fa com a dinamitzadora i coordinadora de districte a Barcelona del Consorci per a la Normalització Lingüística, la seva altra gran passió, on té plaça des del 1990, si bé va estar en excedència del 2003 al 2018. Ara confia que el Pacte per la Llengua farà repuntar l’ús del català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia