Política

Putin condemna Stalin

Opositors i oenagés celebren el gest però el consideren insuficient

Vladímir Putin es va sumar ahir, per pri­mer cop en set anys de man­dat pre­si­den­cial, als actes d’home­natge a les vícti­mes de les pur­gues esta­li­nis­tes a l’antiga URSS, un gest salu­dat per l’opo­sició i orga­nit­za­ci­ons de defensa dels drets humans tot i que con­si­de­rat també insu­fi­ci­ent.

“Estem aquí per com­me­mo­rar les vícti­mes de les repres­si­ons polítiques dels anys 30-50”, va dir Putin a Bútovo, a la perifèria sud de Mos­cou i un dels esce­na­ris més sag­nants de les pur­gues, amb motiu de la diada anual en memòria dels repre­sa­li­ats, que se cele­bra des de la cai­guda de l’URSS, el 1991.

“Aques­tes tragèdies s’han repe­tit diver­ses vega­des durant la història. Pas­sa­ven quan ide­als que sem­bla­ven atrac­tius però que esta­ven buits de sen­tit es col·loca­ven per damunt de valors fona­men­tals: la vida humana, els drets i les lli­ber­tats humans”, va pro­cla­mar Putin.

“Que no ho obli­dem mai”
“Cal tre­ba­llar perquè això no s’oblidi mai”, va afe­gir, alhora que adver­tia con­tra “bata­lles polítiques des­truc­ti­ves” en vigílies de les elec­ci­ons legis­la­ti­ves del desem­bre i de les pre­si­den­ci­als del 2008. Fins ara el pre­si­dent rus, que va ser coro­nel dels ser­veis secrets soviètics (KGB), ha pres­tat poca atenció a les vícti­mes de la repressió esta­li­nista. El març del 2002 va visi­tar l’antic gulag de Norilsk, a Sibèria, però fins ahir no havia par­ti­ci­pat mai en la diada en memòria de les vícti­mes de la repressió.

Els defen­sors dels drets humans, en mino­ria davant una soci­e­tat russa gene­ral­ment indi­fe­rent a aquesta pàgina fosca de la seva història, es van aple­gar a la plaça Lubi­anka de Mos­cou, seu de l’FSB, els actu­als ser­veis secrets de Rússia.

En aquesta mani­fes­tació, Gri­gori Iav­linski, cap del par­tit opo­si­tor libe­ral Iàbloko, va afir­mar que Putin no havia fet prou tras­lla­dant-se a Bútovo i el va des­a­fiar a anar més lluny en la denúncia dels crims de l’esta­li­nisme. “Que vin­gui aquí a la Lubi­anka. Quan retiri Sta­lin de la plaça Roja, tin­drem temes de dis­cussió”, va dir en al·lusió a la tomba del dic­ta­dor soviètic, situ­ada al peu de les mura­lles del Krem­lin, dar­rere el mau­so­leu de Lenin.

Lev Pono­ma­riov, acti­vista pels drets humans, estima que el cap del Krem­lin va inten­tar atreure l’atenció pública el dia en què tra­di­ci­o­nal­ment les ONG reten home­natge als pre­sos polítics, inclo­sos els del règim actual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.