Política

El Parlament dóna llum verda a la primera institució estatal per recuperar la memòria històrica

El par­la­ment català ha apro­vat avui la llei de cre­ació del Memo­rial Democràtic, que serà la pri­mera ins­ti­tució de l'Estat dedi­cada a recu­pe­rar la memòria democràtica i que ha comp­tat amb els vots a favor de PSC, ERC i ICV-EUiA, en con­tra de PPC i Ciu­ta­dans, i l'abs­tenció de CiU.

La fede­ració naci­o­na­lista ha donat suport als arti­cles que incloïen referències històriques a la Guerra Civil i a la dic­ta­dura, però s'ha abs­tin­gut a la resta de la llei en no estar d'acord en el fet que aquest orga­nisme depen­gui del govern català en lloc del par­la­ment català.

El text que s'ha apro­vat avui reco­neix "la memòria i la dig­ni­tat de totes les vícti­mes del fran­quisme i també les de la violència política incon­tro­lada a la rere­guarda repu­bli­cana", amb la qual cosa per pri­mera vegada el Par­la­ment admet en una llei els exces­sos del bàndol repu­blicà.

El text de la llei diu que entre les fun­ci­ons de la ins­ti­tució està la de retre home­natge a les per­so­nes que van patir per­se­cució "per motius ideològics, de consciència, reli­gi­o­sos o soci­als", i asse­gura que la dic­ta­dura de Franco "va per­pe­trar la des­trucció de totes les ins­ti­tu­ci­ons democràtiques i la sis­temàtica volun­tat d'ani­qui­lació de la llen­gua i cul­tura cata­la­nes".
El Memo­rial Democràtic se cen­trarà en el període 1931-1980, tindrà una seu i tindrà com a objec­tiu ser un cen­tre de com­me­mo­ració i difusió per recu­pe­rar la memòria democràtica i donar a conèixer a les joves gene­ra­ci­ons els fona­ments de la democràcia.

La llei afirma que el direc­tor del Memo­rial Democràtic serà nome­nat pel govern català, i que la Junta de Govern de la ins­ti­tució cons­tarà de 23 mem­bres. Deu esco­llits pel govern català, altres deu pel Par­la­ment (sis nome­nats per cadas­cun dels grups de la cam­bra i qua­tre ele­gits per una majo­ria de dos terços de dipu­tats), i tres més a pro­posta d'his­to­ri­a­dors i enti­tats vin­cu­la­des a la memòria històrica.

En nom de CiU, el dipu­tat Santi Vila ha asse­gu­rat que el seu grup s'havia incli­nat per l'abs­tenció perquè "per a un dipu­tat libe­ral genera des­con­fiança que el govern digui què ha de ser digne de record". Vila ha expli­cat que si s'hagués accep­tat que la ins­ti­tució depengués del Par­la­ment, CiU hau­ria votat a favor, però que el govern català no ha estat dis­po­sat a això i ara pot caure en el "risc d'impo­sar visi­ons diri­gis­tes, més pròpies de tota­li­ta­ris­mes del segle XX" que del segle XXI, i en el risc de "donar una versió anacrònica" dels fets de la Guerra Civil.

El dipu­tat del PPC Jordi Mon­ta­nya ha afir­mat que el seu grup "con­demna sense pal·lia­tius règims tota­li­ta­ris i dic­ta­to­ri­als" i que ha estat "sem­pre favo­ra­ble a la justa repa­ració de les vícti­mes" dels dos bàndols de la Guerra Civil. No obs­tant això, ha jus­ti­fi­cat el seu vot en con­tra després de comen­tar que la llei pre­te­nia "acon­ten­tar deter­mi­na­des enti­tats i asso­ci­a­ci­ons més mogu­des pel ran­cor i l'afany de ven­jança que per la seva pre­o­cu­pació per la memòria històrica", i "adoc­tri­nar les ments de les futu­res gene­ra­ci­ons de cata­lans".

De la seva banda, el pre­si­dent de Ciu­ta­dans, Albert Rivera, el grup del qual dema­nava que la llei fes referència a les vícti­mes d'ETA i Terra Lliure, ha asse­ve­rat que Cata­lu­nya no ha cons­truït els seus valors democràtics en l'anti­fran­quisme, i ha des­qua­li­fi­cat la llei.

Quant als grups de la majo­ria, el dipu­tat Josep Maria Bal­cells (PSC) ha lamen­tat l'abs­tenció de CiU i les "excu­ses" del PPC per no con­dem­nar el fran­quisme, i ha con­fiat que la llei s'estudiï en l'assig­na­tura d'Edu­cació per a la Ciu­ta­da­nia.

La dipu­tada d'ERC Maria Mercè Roca ha des­ta­cat que és una "llàstima" que la llei del Memo­rial Democràtic no hagi anat acom­pa­nyada d'una llei espa­nyola que anul·lés judi­cis sumaríssims com els de Lluís Com­panys.

De la seva banda, el dipu­tat Jaume Bosch (ICV-EUiA) ha dit que és la pri­mera llei del Par­la­ment que con­demna explícita­ment el fran­quisme, i ha dema­nat res­pecte a les enti­tats de la memòria.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.