Política

JOAN PLANA I SAGUÉ

ALCALDE DE ROSES (ERC)

“Roses és una societat poc cohesionada, massa deslligada encara”

Plana és l’alcalde més jove que ha tingut Roses des de la reinstauració dels ajuntaments democràtics

El pacte d’ERC, Junts per Roses i Gent del Poble l’ha situat a l’alcaldia en la segona meitat de mandat, després dels dos primers anys amb Montse Mindan (Junts)

Durant la pandèmia, a l’equip de govern ens vàrem deixar estar de punyetes
No sempre els projectes engrescadors van lligats a les infraestructures
Fer subterrània l’entrada per l’avinguda de Roses és una cosa que cal mirar a llarg termini

Joan Plana (Roses, 1990), els dos pri­mers anys d’aquesta legis­la­tura va ser el regi­dor de Segu­re­tat Ciu­ta­dana. Gràcies al pacte amb Junts per Roses i Gent del Poble, el maig de fa dos anys va ser ele­git alcalde.

El fet de ser alcalde els últims dos anys l’ha bene­fi­ciat?
Crec que sí i que ha estat posi­tiu. Ara, no puc negar que l’experiència com a regi­dor de Segu­re­tat els dos anys ante­ri­ors m’ha aju­dat, i molt, a conèixer i saber com fun­ci­ona la casa.
La coa­lició amb Junts ha estat còmoda tant en l’alcal­dia de Min­dan com ara en la seva?
Vàrem optar per aquest acord perquè vàrem creure que ens sen­tiríem més còmodes. Els dos anys de l’alcal­dia de la Montse Min­dan vàrem haver d’accep­tar un rol per al qual no ens havíem pre­sen­tat, com era el de ser el soci petit del govern. Això em va reque­rir a mi un temps d’adap­tació. Tots hi varen posar el que tocava i el nivell de con­vivència els dos pri­mers anys va ser bo. També hi va influir la pandèmia. Abans del març del 2020 hi havia cer­tes ten­si­ons, però va fer que ens deixéssim estar de punye­tes perquè la situ­ació era prou dura.
Ha estat fàcil per al muni­cipi recu­pe­rar-se de les con­seqüències de la pandèmia?
Depèn de com es miri. Per exem­ple, quant a les xifres turísti­ques, les d’aquest any han estat millors que les del 2019. Però hi havia mol­tes famílies que esta­ven just al llin­dar de la pobresa i, per tant, un cop tan sig­ni­fi­ca­tiu com la pandèmia, en què mol­tes famílies han estat molts mesos sense ingres­sar, o ingres­sant menys del que neces­si­ta­ven, ha dei­xat mol­tes seqüeles. Hi ha indi­ca­dors que ens diuen que estem millor, però les feri­des no han cica­trit­zat del tot. Des del punt de vista econòmic el prin­ci­pal motor segueix essent el turisme. I crec que aquest motor està en bon estat i pen­dent, segur, d’algu­nes reha­bi­li­ta­ci­ons i moder­nit­za­ci­ons. La situ­ació no és igual. Hi ha empre­ses o esta­bli­ments que varen abai­xar la per­si­ana i no han tor­nat a obrir. Però la recu­pe­ració del tei­xit social ha estat rela­ti­va­ment bona. Ara, a nivell social Roses segueix sent una soci­e­tat molt desi­gual. El motor fun­ci­ona però el repar­ti­ment d’aquesta riquesa encara és molt desi­gual..
Quins serien els motius?
Diver­sos. Un seria el model de turisme esta­ci­o­nal, que sovint, sense mesu­res molt con­cre­tes, acaba deri­vant en situ­a­ci­ons d’aquest tipus. I hi ha un altre feno­men que no podem obviar, el migra­tori, que durant mol­tes dècades va fer que vin­gues­sin famílies d’arreu del món, que arri­ba­ven amb una certa vul­ne­ra­bi­li­tat i, per tant, amb una capa­ci­tat econòmica rela­ti­va­ment baixa. El model els per­met anar aguan­tant, però sense reduir aques­tes desi­gual­tats.
I a nivell comu­ni­tari, de con­vivència, d’inte­gració?
Aquí hi ha molts deu­res per fer. És veri­tat que Roses, i ho hem de rei­vin­di­car, és una soci­e­tat en què no hi ha pro­ble­mes greus de con­vivència, però no està prou cohe­si­o­nada. És una soci­e­tat des­lli­gada. Falta esta­blir lli­gams per cons­ti­tuir un pro­jecte que ens engres­qui i ens iden­ti­fi­qui a tots.
En el sen­tit, per exem­ple, que al car­rer cada vegada és més difícil sen­tir-hi par­lar català?
Les eines que té l’Ajun­ta­ment són les que són. Les hem de posar al ser­vei de la causa, però no podem sobre­va­lo­rar la capa­ci­tat que té un Ajun­ta­ment de fer polítiques que se’n diu anticícli­ques, fer que la roda deixi de rodar cap a una banda i ho faci en sen­tit con­trari. Ara, hi ha una rea­li­tat que no podem obviar: men­tre la rea­li­tat social de Roses i de mol­tes famílies i molta gent sigui la que és, cons­truir aquest sen­ti­ment de per­ti­nença no serà fàcil. Al final si la soci­e­tat no et dona les eines per omplir la nevera, és difícil que te l’arri­bis a sen­tir com a teva. Hi ha molta feina a fer en l’àmbit ins­ti­tu­ci­o­nal, edu­ca­tiu, cul­tu­ral per anar desen­vo­lu­pant una política que pugui iden­ti­fi­car tot­hom, no pen­sada només per a un per­fil deter­mi­nat d’una manera de ser de Roses.
D’un temps ençà han fal­tat idees o un gran pro­jecte?
No ho nego. Segu­ra­ment és veri­tat que als anys noranta es va ser capaç de gene­rar una il·lusió col·lec­tiva amb una sèrie de pro­jec­tes que amb els anys s’ha anat diluint. El perill que cor­rem a vega­des quan es fa aquest dis­curs és enfo­car-ho tot només en les estruc­tu­res físiques. Poso l’exem­ple d’una cosa que va gene­rar una empenta i impli­cació col·lec­tiva, que van ser els ager­ma­na­ments amb Beas de Segura i Rho­des. És un cas clar de com, sense la neces­si­tat de caure a pen­sar només en els espais físics, es poden gene­rar pro­jec­tes soci­als amb què la gent se senti iden­ti­fi­cada.
Hi ha pobles de la costa que tenen una part del front de mar lliure de cir­cu­lació, amb una entrada sub­terrània i apar­ca­ment. A Roses se n’ha par­lat. Seria pos­si­ble?
Fer sub­terrània l’avin­guda de Roses, no crec que ara com ara es pugui plan­te­jar a curt ter­mini. No obs­tant, hi ha altres pro­jec­tes impor­tants com ara el del nou mer­cat, l’adap­tació de la casa Rahola per al nou arxiu muni­ci­pal... Els pro­jec­tes més grans s’han de tenir pre­sents, no es poden des­car­tar, però hem de tenir en compte que la rea­li­tat ha can­viat i que pot­ser als noranta aquest tipus de pro­jec­tes era més fàcil i esta­ven més a l’agenda. Avui dia les com­pli­ca­ci­ons admi­nis­tra­ti­ves són molt més grans, les econòmiques també. Fins i tot i l’exigència social no és tant de grans infra­es­truc­tu­res, cal selec­ci­o­nar, posar-hi més bis­turí per saber qui­nes són les neces­si­tats d’aquests tipus.
Quin és el prin­ci­pal pro­blema que té plan­te­jat el muni­cipi?
De pro­ble­mes n’hi ha diver­sos i de dife­rent dimensió. Que l’Ajun­ta­ment tin­gui capa­ci­tat d’inci­dir-hi de manera clara, en diria dos. Pri­mer, seguir avançant cap a un model de política social més fort, menys assis­ten­cial i que vagi més a l’arrel del pro­blema, a engres­car les per­so­nes perquè puguin desen­vo­lu­par un model de vida digne i que sigui el que real­ment neces­si­ten. En aquest sen­tit les inver­si­ons en ser­veis que hem fet avan­cen en aquesta línia. L’altre seria el gran deute que tenim amb l’adap­tació al Parc Natu­ral del Cap de Creus. Ha estat molts anys la joia de la corona turística i ho hem rela­ci­o­nat amb un model de cert caos i des­con­trol. Crec que aquí hem començat un camí per regu­lar-ho pri­mer i ade­quar física­ment aquests espais pot entrar en un dels grans pro­jec­tes que parlàvem. És un camí que hem començat amb les regu­la­ci­ons però estic segur que no s’atu­rarà. Hi ha no només els pàrquings a les cales, sinó també la regu­lació intel·ligent dels acces­sos, un cen­tre a punta Fal­co­nera com a cen­tre d’entrada i d’inter­pre­tació del parc natu­ral...
Es cri­tica que Roses es veu més bruta que abans. És així?
La pro­blemàtica de la neteja, aixe­cant una mica el focus, veiem que és de tota la costa, i també a Bar­ce­lona. Fins hi tot hem vist un govern muni­ci­pal, el d’Arenys de mar, que es va tren­car per un con­flicte amb la neteja. És cert que a Roses hi ha una demanda social crei­xent en aquest tema. I és veri­tat que la gestió en l’àmbit de la neteja és molt com­pli­cada. Fa temps Roses tenia un model, Roses­net, que crec que fun­ci­o­nava prou bé. Era una empresa mixta. Un dia l’empresa pública es va haver d’extin­gir i l’Ajun­ta­ment havia de pren­dre una decisió: o muni­ci­pa­lit­zar el ser­vei o exter­na­lit­zar-lo. Nosal­tres en aquell moment estàvem a l’opo­sició i optàvem per muni­ci­pa­lit­zar el ser­vei. No obs­tant, el govern va optar per l’exter­na­lit­zació i cal dir en honor a la veri­tat que no era una gestió gens fàcil, perquè el model de muni­ci­pa­lit­zació, no em fa res reconèixer-ho tot i estar-hi a favor, pre­sen­tava molts ris­cos. La gestió de les dei­xa­lles, no tant de la neteja, però sobre­tot de la reco­llida de resi­dus, en els llocs que ho tenen muni­ci­pa­lit­zat els ha gene­rat molts mal­de­caps. En canvi l’exter­na­lit­zació, tot i que hi vàrem estar dos anys per a l’adju­di­cació, són empre­ses grans, es denun­cien entre elles... tras­lla­des tot el mal­de­cap de la gestió a una empresa externa, però al mateix temps tota la rea­li­tat que et tro­bes és la que tenim ara. Els veïns, quan con­si­de­ren que el seu car­rer no està prou net, a qui venen a bus­car és a l’alcalde o el regi­dor de ser­vei, no a Fomento. Amb els qua­tre anys que que­den de con­tracte hem d’inten­tar recon­duir-ho.
Fa poc s’ha apro­vat el pro­jecte d’ade­quació de l’entorn del Cas­tell de la Tri­ni­tat i a sota mateix el ter­reny de l’antiga depu­ra­dora de mus­clos que ha por­tat algun estira-i-arronsa a la coa­lició de govern.
Des del punt de vista del govern de coa­lició el tema queda resolt en el moment que sig­nem l’acord. És un ter­reny on l’Estat volia desen­vo­lu­par un pro­jecte, el de les pis­ci­nes. Si l’esce­nari és aquest, que l’Estat vol fer una acció a casa seva, aquí l’Ajun­ta­ment no hi té gaire res a dir. Però què passa si l’Estat, per a l’exe­cució d’aquest pro­jecte, demana la inter­venció de l’Ajun­ta­ment? És evi­dent i lògic que, si et dema­nen que t’invo­lu­cris en un pro­jecte, el mínim és voler par­ti­ci­par en la decisió de com ha de ser. En aquest sen­tit, l’acord a què es va arri­bar a prin­cipi de man­dat és que si l’Estat demana una pro­posta a l’Ajun­ta­ment, aquesta pro­posta havia de ser con­sen­su­ada entre els tres par­tits fir­mants de l’acord. Arri­bem a prin­ci­pis d’aquest any, quan, efec­ti­va­ment, l’Estat espa­nyol, per exe­cu­tar aquest pro­jecte de pis­ci­nes d’aigua salada, ens dema­na­ven que s’aprovés per ple i després jo, com a alcalde, signés un con­veni que ens com­pro­me­tia, pri­mer, a finançar una part de l’obra i, segon, a assu­mir totes les res­pon­sa­bi­li­tats i des­pe­ses que es deri­ves­sin de la gestió d’aquest espai. Vam con­si­de­rar que això plan­te­java molts dub­tes sobre la seva gestió poste­rior, tant des del punt de vista de cost econòmic com de com­ple­xi­tat de gestió de les pis­ci­nes, socor­ris­tes, ves­ti­dors, aigua calenta...
No eren només unes pis­ci­nes d’aigua salada per fer bonic...
Al pro­jecte s’hi ha d’apli­car la nor­ma­tiva cata­lana de pis­ci­nes. No s’havia fet, i vaig plan­te­jar una sèrie de dub­tes sobre les coses a què ens hauríem de com­pro­me­tre. La infor­mació que em varen fer arri­bar quan vaig entrar a l’alcal­dia era de “lo tomas o lo dejas”. Si no accep­tem el pro­jecte en aques­tes con­di­ci­ons, cor­rem el risc de per­dre la inversió, d’un milió d’euros, i que no es faci mai res en aquest espai. Això ens posava en una situ­ació bas­tant con­tro­ver­tida. Per això vam fer una reunió amb Cos­tes de l’Estat per veure quin marge hi havia per replan­te­jar la qüestió. Ens varen dir que hi havia plena dis­po­sició a replan­te­jar el pro­jecte i que el ter­mini d’exe­cució no era cap pro­blema.
El tema dels man­ters és irre­so­lu­ble?
Amb les com­petències muni­ci­pals, un pro­blema d’aquesta mag­ni­tud ni el podem resol­dre nosal­tres ni l’ha resolt cap muni­cipi que com nosal­tres tin­gui més de tres-cents man­ters. En muni­ci­pis amb pocs man­ters amb actu­a­ci­ons pun­tu­als ho han resolt, és cert. Si mirem tota la costa cata­lana, veiem que els man­ters es con­cen­tren en punts con­crets de la zona turística, a Roses, Cam­brils, Sit­ges, Bar­ce­lona... i més al sud. a Peníscola, València...
Sem­bla que ho tenen ben estu­diat.
El 2020 vàrem fer una tro­bada de muni­ci­pis afec­tats pels man­ters a Peníscola. Hem de ser cons­ci­ents que és un pro­blema d’arrel social. Tenim bos­ses de població que viuen al marge del sis­tema. Si no s’ataca l’arrel del pro­blema difícil­ment podrem eli­mi­nar les con­seqüències d’aquesta rea­li­tat. Soc cons­ci­ent que és un feno­men que genera molt males­tar social, entre els veïns i els comer­ci­ants, espe­ci­al­ment a la zona de Santa Mar­ga­rita. L’Ajun­ta­ment es mos­tra soli­dari amb les seves rei­vin­di­ca­ci­ons perquè tenen raó. És una acti­vi­tat il·legal i que causa tota una sèrie de pro­ble­mes. El tre­ball de l’Ajun­ta­ment ges­ti­o­nant el tema jun­ta­ment amb els Mos­sos d’Esqua­dra i la Poli­cia Local, puc donar garan­ties que es fa i que s’hi dedi­quen mol­tes hores i molts recur­sos. No vull enga­nyar ningú, però amb les com­petències muni­ci­pals és un pro­blema que sobre­passa, i de molt, les nos­tres eines dis­po­ni­bles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia