Política

CARME VIÑAS I BENÍTEZ

CAP DE L’OPOSICIÓ A CALONGE I SANT ANTONI (ERC)

“La supèrbia i prepotència de l’alcalde és el que menys agrada al poble”

La republicana defensa un model transversal en què es tinguin en compte també els efectes del canvi climàtic

Considera que es va fer un “pacte de la vergonya” enmig de la pandèmia i quan al municipi encara es lluitava contra els efectes del temporal ‘Glòria’

Des de l’entrada al govern, l’oposició ho va bloquejar tot, però algunes coses van començar a canviar
Durant la pandèmia, l’esforç va ser enorme i vam perdre la noció del temps treballant a casa

La regi­dora repu­bli­cana Carme Viñas agafa el relleu de Miquel Bell-lloc, tom­bat per una moció de cen­sura l’1 d’octu­bre del 2020, com a cap de l’opo­sició i can­di­data a les elec­ci­ons del 2023. La seva idea és que els elec­tors que van votar per un canvi el 2019 ho puguin tor­nar a fer i aquesta vegada amb prou majo­ria per evi­tar que Jordi Soler repe­teixi una vegada més com a alcalde.

La legis­la­tura ha que­dat mar­cada per la moció de cen­sura que us va fer Jordi Soler amb altres par­tits. Com ho va viure?
Havíem estat la força més votada el 2019. Vam inten­tar pac­tar amb altres grups que pensàvem que eren prou d’esquer­res per ave­nir-nos-hi, com ara Avan­cem, la CUP i el regi­dor de Repu­bli­cans, amb el qual sem­pre vam tenir difi­cul­tats quan vam fer el pacte. A mitja pandèmia, ell mateix i els altres par­tits van fer el pacte de la ver­go­nya i la moció. Va ser un cop. Érem un equip que ens havíem pre­pa­rat i teníem molts pro­jec­tes enge­gats sobre la taula. Va ser una decepció per a nosal­tres, però més per als nos­tres votants, perquè ells havien votat per un canvi en les polítiques muni­ci­pals i es van tro­bar un cop més amb Soler d’alcalde gràcies a una altra moció, la segona d’ell.
Us devíeu que­dar amb la feina a mig fer...
En un any i mig ja havíem fet molta feina. Vam pro­me­tre que faríem l’ascen­sor del CAP i en poc temps el vam ins­tal·lar. Un tema que era relle­vant per a nosal­tres era el fun­ci­o­na­ment dels ser­veis soci­als. Vam acon­se­guir pas­sar dels 200.000 euros que ens cedia el Con­sell Comar­cal a tenir-ne 600.000 per millo­rar-los. Els par­tits de la moció van inten­tar blo­que­jar-ho, però no se’n van sor­tir, com en el tema de l’habi­tatge, i estem orgu­llo­sos que no ho acon­se­guis­sin. Vam ini­ciar el pla local d’habi­tatge tirant enda­vant la urba­nit­zació de Mas Pera, que feia molts anys que estava blo­que­jada. En la nos­tra última set­mana en l’equip de govern, vam reu­nir els veïns per expli­car-los el pro­jecte. Vam acon­se­guir una reducció d’un 20% del pres­su­post ini­cial del 2013 i vam dei­xar totes les pau­tes mar­ca­des, a punt per posar a lici­tació. També vam fer el parc de Sant Julià, que és un punt de referència. A més, vam dina­mit­zar el sec­tor espor­tiu i el casal d’avis, tot i el blo­queig dels altres par­tits. Quan ens vam que­dar en mino­ria, Nor­bert Bote­lla (regi­dor de Repu­bli­cans) va sor­tir del govern i això va limi­tar la nos­tra actu­ació.
El fet que la moció arribés pre­ci­sa­ment en plena pandèmia devia supo­sar un cop encara més dur...
El record que en tinc ara és que va arri­bar un dia en què tots estàvem con­fi­nats. Vam tenir sort dels tècnics que es van posar a tre­ba­llar des del minut zero. Vam obrir grups a les xar­xes soci­als i vam començar a por­tar l’Ajun­ta­ment des de les cases par­ti­cu­lars dels tècnics i els regi­dors. Hi havia dies que perdíem la noció del temps. Ja no teníem hora­ris. La gent es va bol­car en la crisi i la via pública va que­dar des­cui­dada durant un temps. Però molts no podien anar ni a tre­ba­llar-hi. Veníem, a més, del Glòria, i estàvem espe­rant els per­mi­sos de Cos­tes per arre­glar el camí de ronda un altre cop. Vam man­te­nir el tele­tre­ball i la gent es va anar incor­po­rant gra­du­al­ment a l’ajun­ta­ment. Tots vam fer tots els pos­si­bles, tenint en compte les cir­cumstàncies, tot i els pro­ble­mes que vam tenir als car­rers i a la via pública. Quan vam voler posar-hi remei, ens vam tro­bar altres pro­ble­mes. Era difícil fer con­trac­tes i lici­ta­ci­ons. És un dels pro­ble­mes de les admi­nis­tra­ci­ons. Va cos­tar, però vam posar el muni­cipi al dia tot i el Glòria i la pandèmia. Poca gent va que­dar desa­tesa. Vam estar a l’altura i estic orgu­llosa de tot el nos­tre equip.
Quins dèficits tro­beu en l’actual equip de govern?
Per exem­ple, alguns pro­jec­tes que nosal­tres vam enge­gar i que ara ells han vol­gut con­ti­nuar, però en rea­li­tat no se’ls cre­uen. Perquè un pro­jecte fun­ci­oni, te l’has de creure, hi has de tre­ba­llar i l’has d’acom­pa­nyar. Si no, no te’n surts. Ells amb diners com­pren mol­tes coses, però no la volun­tat i les ganes de fer bé les coses.
S’estan posant meda­lles gràcies a la vos­tra feina?
Han anat reco­llint el que nosal­tres ja vam anar tre­ba­llant. Es van posar en marxa els ser­veis soci­als gràcies a la feina de la nos­tra com­pa­nya Carla Rebull, que va enlles­tir el con­veni. Sal­va­dor Miquel, en esports, i Elena Serra, en joven­tut, van dina­mit­zar el muni­cipi. N’estem con­tents. Vam refer també el Sos­tre Cívic, un pro­jecte que inclou llo­guer social. No hi havíem estat d’acord perquè s’havien d’apor­tar 12.000 euros, que t’hau­rien tor­nat en mar­xar de la coo­pe­ra­tiva, a banda del llo­guer que paga­ves cada mes. Per nosal­tres, per a una per­sona que neces­sita un llo­guer social, 12.000 euros és massa. Ho van rebai­xar, però encara de manera insu­fi­ci­ent. Calonge apor­tava 300.000 euros, però no rebia res a canvi. En altres muni­ci­pis, això no pas­sava. Vam rees­truc­tu­rar el con­veni i vam acon­se­guir qua­tre habi­tat­ges que podíem admi­nis­trar direc­ta­ment des de l’Ajun­ta­ment, a banda de les cases dels mes­tres.
Quin ha de ser el model turístic del muni­cipi?
Ha de ser res­pon­sa­ble i trans­ver­sal. Hau­ria d’englo­bar aspec­tes com el cul­tu­ral, l’espor­tiu, allò que ano­me­nem “pro­ducte de pro­xi­mi­tat” i el comerç, entre altres coses. Volem un turisme que no sigui només d’estiu, sinó de tot l’any. Hi ha d’entrar tot­hom: els res­tau­rants, les lli­bre­ries, les plat­ges de Sant Antoni, les rutes turísti­ques, la page­sia i la cul­tura, per esmen­tar algu­nes àrees. No ens agrada sobre­tot la idea aquesta que a l’estiu tot el sec­tor vagi al límit i que a l’hivern costi molt de tenir feina. Sem­pre dic que al meu poble la gent sem­pre està enfa­dada, o perquè té molta feina o perquè no en té gens. Això és el que ens agra­da­ria can­viar.
Les plat­ges de Sant Antoni són un dels grans reclams, però cada vegada cos­ten més de man­te­nir.
Sí. Cada any tenim lle­van­ta­des i hem de tre­ba­llar a cor­re­cuita. Hem de deci­dir si seguim por­tant-hi sorra per tapar aquest pro­blema o comen­cem a estruc­tu­rar unes plat­ges com nosal­tres voldríem tenint en compte el canvi climàtic. Si cal, hem de fer una atu­rada per refle­xi­o­nar i, amb l’ajuda dels tècnics, veure cap on anem i el que hau­rem de fer. El que no podem fer és tre­ba­llar con­tra natura.
El govern parla molt de ‘smart city’. És només un eslògan o una rea­li­tat?
Estem a favor de qual­se­vol tec­no­lo­gia que ajudi a fer més fàcil la vida dels ciu­ta­dans, però en sabem poca cosa, de les actu­a­ci­ons que fa l’equip de govern. Sabem que hi ha unes càmeres, però no on estan col·loca­des exac­ta­ment. No tenim un govern trans­pa­rent que ens expli­qui com va tot. Ho anem esbri­nant pel nos­tre compte. Dit això, qual­se­vol canvi que bene­ficiï la gent pot ser posi­tiu.
Hi ha pro­ble­mes de neteja i segu­re­tat a les urba­nit­za­ci­ons?
El pro­blema de les escom­bra­ries l’hem tin­gut aquest estiu a tot arreu i el poble no s’acaba de veure net. Neces­si­tem can­viar el mètode o l’hem de millo­rar. Tenim un sis­tema des­fa­sat, amb un con­tracte que no és sufi­ci­ent, que s’ha de refer, i l’hau­rem de pen­sar molt. El pro­jecte actual es va fer cap al 2016, però tot ha evo­lu­ci­o­nat. El porta a porta ha estat una aposta molt forta, però quan s’ha dut a terme hem vist les man­can­ces que té. Entenc que hem de seure tots i deci­dir quin és el muni­cipi net que volem. La costa es des­borda a l’estiu, tots els ser­veis han de fun­ci­o­nar i és com­pli­cat posar-ne tants per a tanta gent en dos mesos. Pas­sem d’11.000 a 78.000 habi­tants, apro­xi­ma­da­ment.
Estan d’acord amb el pro­jecte de Soler per al nucli històric.
El nos­tre implica sobre­tot tenir el cas­tell obert. La idea no era que només hi hagués lli­bre­ries, sinó també arte­sans, i que quan la gent vin­gui hi trobi tots els ser­veis. Estem con­tents amb el pro­jecte de les lli­bre­ries, però mol­tes tar­des la gent pas­seja per aquí i n’hi ha d’ober­tes però també de tan­ca­des, igual que els bars. El pro­jecte no només ha d’incloure el cas­tell, sinó el comerç, i això no es fa en un mes ni en un any. Tenim un muni­cipi amb una gran riquesa i ho hem de fer qua­drar tot.
El turisme fami­liar és una aposta que es manté.
Sí, i el que convé és que vin­gui tot l’any.
La renúncia a les elec­ci­ons del 2023 de Miquel Bell-lloch té a veure amb la moció de cen­sura?
Ha fet un pas al cos­tat que res­pec­tem. Seré la cap de llista, però envol­tada per un equip de com­panys i com­pa­nyes amb els quals vam gua­nyar les elec­ci­ons. El muni­cipi ens demana un canvi. Fa 23 anys que mana Soler, amb dues moci­ons inclo­ses. L’única pre­o­cu­pació que tenia Soler amb la moció era recu­pe­rar el poder. Ens va fer fora, però tor­na­rem amb més força.
Quin és el canvi que arri­barà si tor­neu al govern?
Volem por­tar valors repu­bli­cans, ètica i trans­parència. Quan visu­a­lit­zem el futur del muni­cipi, ho fem amb un horitzó de deu anys. Què ve ara? Les ener­gies reno­va­bles, per exem­ple. S’ha d’orde­nar l’urba­nisme, deses­ta­ci­o­na­lit­zar el turisme i que totes i cadas­cuna de les àrees siguin impor­tantíssi­mes. S’ha de tren­car la bretxa sala­rial, fer un pla d’igual­tat –no en tenim–, una ofi­cina de trans­for­mació energètica, regu­lar el cens dels ani­mals i, sobre­tot, tre­ba­llar trans­ver­sal­ment.
Guar­den ran­cor a l’alcalde per la moció?
D’ell, en des­ta­ca­ria la supèrbia i la pre­potència davant del poble. Ha fet coses que poden agra­dar més o menys, però això d’entrar als plens i reti­rar punts de l’ordre del dia sense dir-ho a ningú, només “perquè ho dic jo i ja està”, costa d’assi­mi­lar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia