Política

ISIDRE PINEDA I MONCUSÍ

ALCALDE DE CALDES DE MONTBUI (ERC)

“Aquest mandat s’està fent una aposta necessària per l’energia verda”

Pineda assegura que la inversió en habitatge era fonamental per poder ampliar el parc d’habitatge públic

“De tota la vida hem sabut que les aigües termals són bones per la recuperació de malalties i posar-les a disposició de la comunitat científica és positiu”

Caldes de Montbui té una economia ben diversificada amb un sector no només turístic
S’està reduint la factura de la llum dels veïns i veïnes de Caldes entre 40 i 50 euros al mes
Ha estat un mandat molt complex per a les polítiques educatives

Isi­dre Pineda Mon­cusí (Saba­dell, 1987) com­ple­tarà aviat el seu pri­mer man­dat com a alcalde. Quan va aga­far el relleu de Jordi Solé al cap­da­vant d’ERC i de l’alcal­dia ja es conei­xia bé l’Ajun­ta­ment. Des del 2011 havia estat regi­dor de Turisme i Ter­ma­lisme, Patri­moni, Cul­tura, Par­ti­ci­pació Ciu­ta­dana, Coo­pe­ració i Acció Social. Té clar que repe­tirà com a can­di­dat per reva­li­dar el càrrec i l’objec­tiu és fer-ho nova­ment amb majo­ria abso­luta.

Com es viu a Cal­des?
S’hi viu bé. És un poble del qual ens sen­tim orgu­llo­sos i amb carisma, per la seva història i per ser una vila ter­mal. És un muni­cipi on la vida cul­tu­ral es viu molt inten­sa­ment i amb una bona qua­li­tat de vida.
‘El poble que bull’ és la seva marca. El turisme és la prin­ci­pal font d’ingres­sos de la vila?
L’acti­vi­tat econòmica de Cal­des ha cres­cut moltíssim. Té una eco­no­mia ben diver­si­fi­cada amb un sec­tor no només turístic. Sem­pre ha estat un pol d’atracció sub­co­mar­cal. Tenim un comerç de pro­xi­mi­tat, un sec­tor ser­veis i de res­tau­ració molt atrac­tius per ofe­rir als pobles del vol­tant. Alhora també hi ha una indústria relle­vant i necessària per donar sor­ti­des labo­rals als cal­de­rins i cal­de­ri­nes. Sense obli­dar el sec­tor pri­mari, perquè Cal­des històrica­ment havia estat un muni­cipi on l’agri­cul­tura i la rama­de­ria havien tin­gut un pes impor­tant.
Les aigües ter­mals també poden ser bene­fi­ci­o­ses per a les per­so­nes amb la covid per­sis­tent? Què em pot dir de l’estudi que s’està fent sobre el tema?
Des de Cal­des de Mont­bui hem impul­sat un estudi de recerca amb la Fun­dació de l’Hos­pi­tal del Mar i amb els bal­ne­a­ris del muni­cipi per explo­rar quina uti­li­tat poden tenir les aigües ter­mals en la recu­pe­ració de cer­tes pato­lo­gies. De tota la vida hem sabut que les aigües ter­mals han estat bones per la recu­pe­ració d’algu­nes malal­ties –a Cal­des hi ha un safa­reig que és el safa­reig dels cal­ci­ners, on històrica­ment ja es ren­tava la roba de les per­so­nes que tenien malal­ties infec­ci­o­ses– i el fet de posar a dis­po­sició de la ciència aquesta rea­li­tat tan nos­tra és molt posi­tiu. Actu­al­ment, estem en l’última fase de l’estudi, ja s’han fet els trac­ta­ments amb per­so­nes que tenien seqüeles de la covid per­sis­tent, i les valo­ra­ci­ons ini­ci­als són molt posi­ti­ves. Ben aviat tin­drem els resul­tats.
La vila surt reforçada amb l’orga­nit­zació d’acci­ons cul­tu­rals mul­ti­tu­dinàries o hi ha perill de morir d’èxit?
El fet de poder mos­trar un poble atrac­tiu, amb acti­vi­tats emblemàtiques com ara el Mer­cat de Nadal, el Mer­cat de l’Olla, la Via del Pintxo i l’Escaldàrium, no només genera un impacte econòmic molt gran, també genera una cohesió i un sen­tit de per­ti­nença per als veïns i veïnes.
Par­lem de la Comu­ni­tat Energètica Local, La CEL de Cal­des?
Aquest man­dat hem fet una aposta molt deci­dida per les polítiques de trans­for­mació energètica. A finals del 2019 vam decla­rar l’emergència climàtica en el ple muni­ci­pal, per una­ni­mi­tat de totes les for­ces. A par­tir de lla­vors vam començar a tre­ba­llar. Vam crear l’Ofi­cina d’Acció Climàtica i vam desen­vo­lu­par un pla de tran­sició energètica. El fet de tenir avui dia una comu­ni­tat energètica de referència no és gratuït, és fruit d’aquesta aposta per les polítiques de trans­for­mació verda.
Exac­ta­ment com s’ha fet?
Vam fer una estesa de pla­ques foto­vol­tai­ques en sis ins­tal·laci­ons muni­ci­pals –bibli­o­teca, cen­tre cívic i pave­llons– que gene­ren 200 kWp d’auto­con­sum com­par­tit. Una part es des­tina a con­sums muni­ci­pals i l’altra es posa a dis­po­sició de la ciu­ta­da­nia per empo­de­rar-la cap a un nou model energètic i, alhora, com una eina per llui­tar con­tra la pobresa energètica. Estem par­lant del fet que s’està reduint la fac­tura de la llum dels veïns i veïnes de Cal­des entre 40 i 50 euros al mes.
La CEL con­ti­nuarà crei­xent?
Aquest man­dat s’està fent una aposta necessària per l’ener­gia verda i és impa­ra­ble. La CEL avui en dia té 100 famílies i pre­ve­iem –de fet ja tenim els fons Next Gene­ra­tion per fer-ho– ampliar-ho fins al 10% de la població el 2024, arri­bant a les 700 llars.
Ja té diver­sos reco­nei­xe­ments.
Hem estat reco­ne­guts com a ter­ri­tori sos­te­ni­ble del premi Tor­res & Earth 2022 i també ha estat con­si­de­rada una de les ini­ci­a­ti­ves més trans­for­ma­do­res en l’àmbit euro­peu. Però, més que ser un model, el que volem és expli­car que hi ha exem­ples con­crets com La CEL per con­tri­buir en la lluita con­tra el canvi climàtic. Des dels pobles i ciu­tats hem d’acon­se­guir fer molt més per la tran­sició verda i, en el cas de Cal­des, les polítiques d’acció climàtica seran impa­ra­bles i impres­cin­di­bles de cara al pròxim man­dat.
Dis­po­seu de pro­jec­tes d’habi­tatge jove, habi­tatge poli­va­lent i habi­tatge coo­pe­ra­tiu. Calia tal volum d’inversió en habi­tatge?
Una de les qüesti­ons estel·lars de les dar­re­res elec­ci­ons muni­ci­pals va ser el debat sobre les polítiques d’habi­tatge i la neces­si­tat d’ampliar l’habi­tatge públic. Cal­des és un poble on hi ha hagut poca espe­cu­lació, poc crei­xe­ment urbanístic en els dar­rers anys, això, per una banda, té un punt posi­tiu perquè genera una cohesió urbana, però, per con­tra, genera una manca de llo­guer i espe­ci­al­ment de llo­guer asse­qui­ble, i això deriva en el fet que molts joves hagin de mar­xar, per exem­ple. Des de l’Ajun­ta­ment vèiem la neces­si­tat d’ampliar el parc d’habi­tatge públic i per això hem impul­sat tres ini­ci­a­ti­ves: cinc nous habi­tat­ges poli­va­lents per a per­so­nes amb neces­si­tats d’inserció, que ja són una rea­li­tat; els habi­tat­ges per a joves, per fomen­tar l’eman­ci­pació de nois i noies de 16 a 30 anys, i els habi­tat­ges coo­pe­ra­tius que han estat adju­di­cats a una coo­pe­ra­tiva cal­de­rina per bus­car un nou model d’accés a l’habi­tatge fora de les tendències del mer­cat.
L’habi­tatge jove està fet amb con­te­ni­dors reci­clats, quina aco­llida ha tin­gut?
El tracta d’un model cons­truc­tiu molt inno­va­dor i cre­a­tiu. Va ser molt espec­ta­cu­lar tot el procés de col·locació dels con­te­ni­dors i va crear molta expec­tació entre els veïns. És cert que, en els tres casos d’ini­ci­a­ti­ves d’habi­tatge, hi ha hagut veïns que han mani­fes­tat la seva inqui­e­tud per saber quin per­fil d’usu­a­ris ani­rien a viure al cos­tat de casa seva. Espe­ci­al­ment en el d’habi­tatge jove va des­per­tar una mica més d’inqui­e­tud. Però ara com ara estic con­vençut del fet que els veïns ente­nen aquesta neces­si­tat.
Han impul­sat can­vis en la mobi­li­tat per afa­vo­rir els via­nants al nucli antic. Fun­ci­o­nen?
Les polítiques de mobi­li­tat també han estat molt pre­sents en aquest man­dat, des de la imple­men­tació de “ciclo­car­rers” fins a la intenció de paci­fi­car i con­ver­tir el màxim pos­si­ble espais cèntrics de Cal­des de Mont­bui en zones de via­nants, i això sem­pre genera una con­trovèrsia i un debat, però la tendència natu­ral de tots els pobles i ciu­tats és anar endreçant i anar posant el pro­ta­go­nisme espe­ci­al­ment en les per­so­nes enfront dels cot­xes. És cert que hi ha hagut can­vis impor­tants com ara el tras­llat del mer­cat muni­ci­pal al car­rer prin­ci­pal, a l’avin­guda Pi i Mar­gall. La covid ens hi ha por­tat per poder bus­car més espais diàfans i oberts i són acci­ons que ja es que­den.
Què suc­ce­eix amb Pi i Mar­gall?
Tenim un gran repte: resol­dre de cara al futur l’avin­guda Pi i Mar­gall perquè és un car­rer que ha que­dat obso­let, des d’un punt de vista urbanístic, i el que ens agra­da­ria es con­ver­tir-ho en un pas­seig. Ens vam com­pro­me­tre al llarg del man­dat al fet de gene­rar el con­sens neces­sari per posar les bases del futur car­rers Pi i Mar­gall. Hem fet un procés par­ti­ci­pa­tiu per gene­rar debat i aquest con­sens s’entre­garà al pròxim equip polític que sor­geixi el maig del 2023.
Per pri­mer cop es dis­posa d’una regi­do­ria de Femi­nisme. Què ha supo­sat això per al poble?
El fet de tenir una regi­do­ria de Femi­nisme, d’Igual­tat i de Polítiques LGT­BIQ+ ens ha permès tre­ba­llar d’una manera molt més trans­ver­sal. S’han femi­nit­zat espais públics al nos­tre poble que són des­ta­cats i que donen molta visi­bi­li­tat en aquesta causa, com ara el pas­satge de les Brui­xes, el mira­dor de l’Eli­sa­beth Eiden­benz, la plaça Neus Català i la futura plaça de les Buga­de­res. S’ha imple­men­tat el punt SAI, on s’ofe­reix acom­pa­nya­ment i atenció de pro­xi­mi­tat a les per­so­nes LGT­BIQ+. I hem fet una pro­posta de pla d’igual­tat muni­ci­pal al qual està con­vi­dat a par­ti­ci­par tota la ciu­ta­da­nia.
Dis­po­seu de nom­bro­sos espais públics, com ara Can Rius i l’Escola del Carme, exis­teix un pla estratègic d’equi­pa­ments?
Aquest man­dat hau­rem ampliat el nom­bre d’equi­pa­ments públics. Es va adqui­rir l’antiga Escola del Carme a través d’una per­muta d’uns ter­renys muni­ci­pals i, després d’un procés par­ti­ci­pa­tiu per deci­dir-ne els usos que hau­ria de tenir, tenim els fons Next Gene­ra­tion per desen­vo­lu­par-hi un cen­tre soci­o­cul­tu­ral que ens per­metrà dina­mit­zar i recu­pe­rar el nucli antic de Cal­des. En aquest man­dat també s’ha fet l’ampli­ació de Les Cases dels Mes­tres, amb el nou Casal per a la Gent Gran, i haurà estat l’obra més gran del man­dat en l’àmbit pres­su­pos­tari. També tenim espais pri­vats que estem aju­dant a reha­bi­li­tar. Perquè la cul­tura de Cal­des de Mont­bui també sor­geix molt de baix a dalt: Cen­tre Democràtic, Casino de Cal­des... La vida cul­tu­ral i asso­ci­a­tiva de Cal­des és molt intensa i aquest pla va en aquesta línia.
Si par­lem d’edu­cació, com ens tro­bem?
Aquest ha estat un man­dat molt com­plex per a les polítiques edu­ca­ti­ves. Amb la covid hem hagut de tan­car esco­les, tor­nar a obrir-les, con­tri­buir al fet que els alum­nes tin­gues­sin tots els dis­po­si­tius telemàtics per poder seguir els cur­sos. Tot i aquesta com­ple­xi­tat, s’han donat notícies impor­tants, com és la cre­ació –con­jun­ta­ment amb l’ins­ti­tut Manolo Hugué, l’Asso­ci­ació Balneària de Cata­lu­nya i la col·labo­ració del bal­ne­ari Ter­mes Victòria i Bro­que­tas– del cicle for­ma­tiu en ter­ma­lisme i benes­tar, que resulta estratègic per donar sor­ti­des pro­fes­si­o­nals de pro­xi­mi­tat. Un altre gran pro­jecte és l’ins­ti­tut escola cal­derí Pic del Vent. Quinze anys de bar­ra­cons són inac­cep­ta­bles i entre totes les admi­nis­tra­ci­ons havíem de fer tots els esforços per resol­dre aquest tema. Vam arri­bar a un con­veni en el qual l’Ajun­ta­ment avançava 2,2 mili­ons d’euros, però després ens vam tro­bar amb l’incre­ment dels preus de la cons­trucció de la inflació i ara hem hagut de nego­ciar una addenda que estem pen­dents de poder pre­sen­tar. Però ja puc anun­ciar que de ben segur anirà a bon port. I hi ha una ter­cera qüestió, que és el fet de reac­ti­var el pro­jecte edu­ca­tiu de Cal­des, el PEC, amb el qual es va fer un procés edu­ca­tiu que va gene­rar una gran cohesió entre cen­tres esco­lars.
L’any s’acaba i també la legis­la­tura, quin balanç en fa?
Aquest any hem reco­llit el fruit de molta feina feta. Ha entrat en fun­ci­o­na­ment La CEL, tot i que hi estàvem tre­ba­llant des de fa uns dos anys. L’ampli­ació de Les Cases dels Mes­tres i el Casal de la Gent Gran. Qua­tre anys a l’admi­nis­tració són molt jus­tos i, per tant, has de començar a tre­ba­llar des del pri­mer dia amb molta inten­si­tat per poder cul­mi­nar tot allò que vas pro­me­tre en cam­pa­nya.
Hi ha algun pro­jecte que quedi per a un pròxim man­dat?
Sem­pre hi ha coses que cal millo­rar. Per exem­ple, amb l’incre­ment de preus de la cons­trucció, no hem pogut imple­men­tar la nova pre­fec­tura de poli­cia. Ja tenim els diners i la lici­tació en marxa i el 2023 hau­rien de començar les obres. Això també ha pas­sat amb el parc de la Bolera i amb l’ins­ti­tut escola cal­derí Pic del Vent, amb aquest últim ens agra­da­ria començar les obres l’estiu del 2023. L’any que ve serà també l’inici d’obres de la reforma de l’espai emblemàtic de l’Escola del Carme. Hi ha mol­tes coses per con­ti­nuar fent a Cal­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia