Política

Solucions dels alcaldables als preus desorbitats dels habitatges a la Costa Brava

Blocs cooperatius, cohabitatge i pisos protegits són algunes de les propostes

L’accés a l’habi­tatge s’ha con­ver­tit en un dels eixos de cam­pa­nya del 28-M. Al lito­ral del Baix Empordà, amb muni­ci­pis on els preus són desor­bi­tats, els alcal­da­bles por­ten als pro­gra­mes dife­rents pro­pos­tes per afron­tar el repte. Entre les fórmu­les hi ha impul­sar blocs coo­pe­ra­tius, fomen­tar el coha­bi­tatge i ampliar el parc públic de pisos per faci­li­tar l’eman­ci­pació dels joves o garan­tir un sos­tre a col·lec­tius vul­ne­ra­bles, segons l’ACN. Aquí no es va a cegues; ja hi ha hagut experiències prèvies durant aquest man­dat a llocs com Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Tor­ro­e­lla, Calonge o Santa Cris­tina d’Aro. La limi­tació dels Habi­tat­ges d’Ús Turístics (HUT), però, no és una de les solu­ci­ons per a la majo­ria de par­tits en una comarca que viu molt del sec­tor.

Habi­tatge coo­pe­ra­tiu

A Palamós (Baix Empordà), hi ha pro­jec­tada la cons­trucció d’un edi­fici plu­ri­fa­mi­liar coo­pe­ra­tiu en cessió d’ús a l’avin­guda de Cata­lu­nya. L’Ajun­ta­ment va cedir a finals del 2020 el dret de superfície durant 75 anys de la par­cel·la (de mil metres qua­drats) a la coo­pe­ra­tiva Sos­tre Cívic, que és qui s’ocupa de reu­nir el nucli impul­sor que per­metrà començar l’obra.

El cap de llista d’ERC a Palamós i alcalde durant aquest man­dat, Lluís Puig, explica que aquesta cessió d’ús s’ha fet per “com­ba­tre l’aug­ment de preus del llo­guer”. A més, segons deta­lla, durant aquesta legis­la­tura “s’han posat les bases perquè es puguin esta­blir pro­mo­ci­ons immo­biliàries de llo­guer asse­qui­ble”. I és que el seu par­tit pro­posa “injec­tar prop de 150 pisos entre coo­pe­ra­tius i de llo­guer social” a Palamós, també amb aquesta fina­li­tat de fer abai­xar el preu dels llo­guers. “Volem pro­mo­ci­o­nar els habi­tat­ges de llo­guers soci­als enfront del par­ti­cu­lar”, afirma.

Pel que fa als HUT, ERC de Palamós és par­tidària de “bus­car fórmu­les per limi­tar-los”. Una posició que con­fronta amb la de l’equip muni­ci­pal de Junts per Palamós i Sant Joan. El seu can­di­dat a l’alcal­dia, Rai­mon Tru­ji­llo, explica que no veuen amb bons ulls la nova llei d’habi­tatge que limi­tarà el preu dels llo­guers, ni tam­poc són par­ti­da­ris de limi­tar els pisos turístics. “No som par­ti­da­ris de limi­tar una acti­vi­tat pri­vada que els pro­pi­e­ta­ris tenen dret a fer”, diu Tru­ji­llo, que afe­geix que “l’admi­nis­tració pri­mer ha de fer la seva feina i garan­tir un habi­tatge digne als ciu­ta­dans”.

Des de Junts per Palamós i Sant Joan el que pro­po­sen és cons­truir habi­tat­ges de pro­tecció ofi­cial a la per­llon­gació del car­rer Enric Vincke, en uns ter­renys que s’han urba­nit­zat i pas­sa­ran a ser públics. Pro­po­sen fer “una pro­moció publi­co­pri­vada des­ti­nada a gent jove, gran i vul­ne­ra­ble, que com­par­teixi mer­cat amb l’habi­tual del muni­cipi”. Segons cal­cu­len, “en una sola legis­la­tura” es poden cons­truir “almenys 50 habi­tat­ges (dels 117 que hi podrien anar)” que es llo­ga­rien, asse­gu­ren, per uns 360 euros al mes.

Per la seva banda, l’Ajun­ta­ment de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà) ha sub­ven­ci­o­nat la com­pra del pri­mer habi­tatge coo­pe­ra­tiu al muni­cipi (La Sala), que ha adqui­rit la mateixa coo­pe­ra­tiva Sos­tre Cívic. En aquest cas no és un edi­fici nou, sinó un bloc de 14 pisos que estava en desús i que s’ha reha­bi­li­tat per ofe­rir-lo com a habi­tatge de llo­guer asse­qui­ble des­ti­nat pre­fe­rent­ment a joves menors de 36 anys. “Hem recu­pe­rat un edi­fici en desús per ofe­rir accés a l’habi­tatge digne a la loca­li­tat”, explica el can­di­dat del PSC a Calonge i Sant Antoni, Arturo Pra­des, que durant aquest man­dat ha estat el regi­dor de l’àrea.

Coo­pe­ra­ti­vis­tes per a La Sala

Des de fa mesos, en aquest edi­fici ubi­cat al cen­tre de Calonge, ja hi ha gent que hi viu. I, tot i que en un inici s’ha donat pre­ferència als empa­dro­nats al muni­cipi, ara es busca gent de fora per com­ple­tar-lo. El model garan­teix dis­po­sar d’un habi­tatge coo­pe­ra­tiu per a tota la vida, sense que n’aug­menti l’apor­tació men­sual.

A més, l’edi­fici dis­posa de ser­veis comu­ni­ta­ris com un vehi­cle elèctric de la coo­pe­ra­tiva Som Mobi­li­tat, que es guarda a la finca. I també s’han ins­tal·lat una cal­dera de bio­massa i pla­ques foto­vol­tai­ques perquè l’edi­fici s’auto­pro­du­eixi ener­gia reno­va­ble i dis­mi­nu­eixi la des­pesa indi­vi­dual d’elec­tri­ci­tat, cale­facció i aigua calenta dels habi­tat­ges.

El coo­pe­ra­tiu és un model d’habi­tatge molt estès al nord d’Europa, a països com Ale­ma­nya, Noru­ega o Dina­marca que garan­teix un dret d’ús vita­lici d’aquests pisos. “Això ofe­reix tran­quil·litat als joves que s’incor­po­ren als pisos perquè saben que no tin­dran pro­ble­mes de pujada de preu”, asse­gura Pra­des que alhora reco­neix que “és un model que fun­ci­ona molt bé, però que costa d’enten­dre” perquè no és ni de com­pra no de llo­guer. L’alcal­da­ble està con­vençut que “a poc a poc, s’anirà incor­po­rant a la nos­tra soci­e­tat”.

Des de Sos­tre Cívic expli­quen que el model engloba els avan­tat­ges del llo­guer i de la com­pra. “És per tota la vida com la com­pra, però és asse­qui­ble com el llo­guer”, deta­lla Jose Téllez, tècnic de comu­ni­cació de la coo­pe­ra­tiva. A més, com el de Calonge, tots els seus habi­tat­ges són “pas­sius i de baixa dema­nada energètica” amb ser­veis com­par­tits. Tot i això, i en la mateixa línia de Pra­des, Téllez admet que “de moment, costa molt que la gent enten­gui el model, però de seguida en veuen els bene­fi­cis i agrada”.

Un bloc per a llo­guer asse­qui­ble

En paral·lel, l’Ajun­ta­ment de Calonge i Sant Antoni està en procés d’adqui­rir un bloc de 28 pisos en aquest mateix car­rer de La Sala. La pre­visió és reha­bi­li­tar-lo per ofe­rir llo­guers asse­qui­bles al muni­cipi. L’Ajun­ta­ment també vol adqui­rir un segon edi­fici ubi­cat a Sant Antoni, que actu­al­ment és pro­pi­e­tat de la Sareb i que es des­ti­na­ria igual­ment a fer-hi habi­tat­ges de pro­tecció ofi­cial.

Segons deta­lla Pra­des, actu­al­ment el preu mitjà de llo­guer a la loca­li­tat és de 670 euros al mes. A més, hi ha al vol­tant de 2.500 llicències d’HUT que el par­tit que encapçala no és par­ti­dari de limi­tar perquè “el 85% de l’eco­no­mia de Calonge està basada en això”. “Penso que aquesta és la política l’ade­quada”, afirma l’alcal­da­ble pel PSC al muni­cipi, que deta­lla que “cal pro­te­gir l’eco­no­mia turística i incor­po­rar habi­tatge nou de pro­tecció ofi­cial”. Pra­des deta­lla que la intenció és “desen­vo­lu­par en el pròxim any i mig 107 pisos nous de llo­guer asse­qui­ble amb un petit per­cen­tatge de pisos tute­lats per a gent gran”.

Habi­tatge sènior

A pocs quilòmetres, a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), la coo­pe­ra­tiva Sos­tre Cívic ha adqui­rit un antic hotel situat a la car­re­tera de Girona. Ho ha fet per reha­bi­li­tar-lo i con­ver­tir-lo en un habi­tatge coo­pe­ra­tiu sènior, que han ano­me­nat Wal­den XXI. La intenció és cons­truir-hi dife­rents ser­veis a la planta baixa des­ti­nats a les per­so­nes de la ter­cera edat que aca­bin tras­lla­dant-s’hi, com una per­ru­que­ria o un bar.

El número 2 de la llista de Tots per Sant Feliu, Josep Saballs, que ha tin­gut les res­pon­sa­bi­li­tats de l’àrea en aquest man­dat, deta­lla que l’Ajun­ta­ment ha aju­dat la coo­pe­ra­tiva a tra­mi­tar el pro­jecte. A part dels tràmits burocràtics que han lide­rat i que Saballs asse­gura que “han estat pio­ners per per­me­tre que aquest model s’esten­gui a Cata­lu­nya”, fa un parell d’anys es va fer una modi­fi­cació al Pla d’Orde­nació Urbanística Muni­ci­pal (POUM) per per­me­tre que els edi­fi­cis de volum dis­con­forme (com és el cas de l’hotel) puguin man­te­nir-se dem­peus si es des­ti­nen a coha­bi­tatge coo­pe­ra­tiu (igual que ja pas­sava amb els des­ti­nats a usos hote­lers).

Ara per ara, Sant Feliu de Guíxols no dis­posa d’habi­tatge públic, però l’Ajun­ta­ment està en procés de com­prar un ter­reny, on està pre­vist cons­truir (amb un con­veni publi­co­pri­vat) uns 30 habi­tat­ges de pro­tecció ofi­cial des­ti­nats a famílies vul­ne­ra­bles, mono­pa­ren­tals, jubi­lats amb pocs ingres­sos, joves o per­so­nes en situ­ació d’emergència. En paral·lel, l’Ajun­ta­ment ha habi­li­tat una ofi­cina local d’habi­tatge per donar suport a la ciu­ta­da­nia en tots els tràmits que hi esti­guin rela­ci­o­nats, així com dema­nar aju­des per faci­li­tar-ne l’accés.

Des del Par­tit Popu­lar (PP) apos­ten per ofe­rir els ter­renys públics a un preu molt baix a pro­mo­to­res pri­va­des a canvi que el llo­guer sigui econòmic i amb opció de com­pra. A més, el seu can­di­dat, Cristóbal Parra, demana can­viar la nor­ma­tiva muni­ci­pal que impe­deix que els edi­fi­cis no puguin superar una certa alçada i així poder fer més habi­tatge en el mateix espai. En relació als HUTs, Parra està en con­tra de limi­tar-los i con­si­dera que l’admi­nis­tració hau­ria de donar “més lli­ber­tat” als pro­pi­e­ta­ris per fer amb el seu pis “el que con­si­de­rin”.

Pro­tecció ofi­cial als hotels dels Anlló

A Sant Feliu de Guíxols hi ha diver­sos edi­fi­cis en desús des de fa anys, que for­men part del patri­moni dels ger­mans Anlló. Fa un parell de dècades van morir sense desig­nar hereus i el seu patri­moni va pas­sar a mans de la Gene­ra­li­tat. Alguns edi­fi­cis s’han sub­has­tat i venut, però l’Ajun­ta­ment vol des­ti­nar dos dels antics hotels a llo­guer social: el Regente (car­rer de la Creu) i el Medi­ter­ra­neo (car­rer Penitència). El pri­mer s’habi­li­tarà i es ges­ti­o­narà des de l’Agència de l’Habi­tatge de Cata­lu­nya i del segon se’n farà càrrec l’Ajun­ta­ment a través de la Fun­dació de l’Asil Surís.

Des de la for­mació muni­ci­pal de la qual forma part Saballs (Tots per Sant Feliu), con­si­de­ren que ampliar el parc d’habi­tat­ges de pro­tecció ofi­cial és “la millor opció per abai­xar el preu dels llo­guers i no pas limi­tar els habi­tat­ges d’ús turístic”. El número 2 explica que a Sant Feliu “fal­ten pla­ces hote­le­res” i asse­gura que, tot i que s’han estu­diat for­mes de regu­lació, “no es fàcil” perquè cal gene­rar equi­li­bri entre els habi­tat­ges per als habi­tants amb aquells des­ti­nats al turisme que arriba al muni­cipi.

Un altre muni­cipi amb pro­ble­mes d’accés a l’habi­tatge, espe­ci­al­ment per als joves, és Santa Cris­tina d’Aro. La can­di­data de Ciu­ta­dans (Cs) a l’alcal­dia, Cris­tina Rosell, pro­posa que s’avan­cin els diners de la jubi­lació als joves de la loca­li­tat perquè els des­ti­nin a com­prar un pis o una casa al poble. A més, Rosell aposta per fer de Santa Cris­tina “seu de con­gres­sos inter­na­ci­o­nals” i així atraure tei­xit econòmic i evi­tar la fugida de joves.

Coha­bi­tatge a Tor­ro­e­lla de Montgrí

Per últim, a Tor­ro­e­lla de Montgrí (Baix Empordà), una empresa social sense ànim de lucre (Con­vi­va­lis) està en procés d’adqui­rir un parell d’edi­fi­cis per con­ver­tir-los en habi­tat­ges com­par­tits amb espais comuns. L’objec­tiu és reha­bi­li­tar el casc antic ofe­rint habi­tat­ges asse­qui­bles que no con­tri­bu­ei­xin ten­sar el preu dels llo­guers a la loca­li­tat.

El CEO de Con­vi­va­lis, Manel Pre­tel, deta­lla que aquest “són coha­bi­tat­ges pen­sats per a comu­ni­tats” amb una petita vari­ació al model coo­pe­ra­tiu que s’ha impul­sat a les altres pobla­ci­ons veïnes. I és que en aquest cas sí que es poden llo­gar i, fins i tot, com­prar i ven­dre. Tan­ma­teix, asse­gura que “s’ha fixat un preu de venda” que aug­men­tarà de valor de “forma rao­na­ble” amb el pas del temps, però no hi haurà espe­cu­lació. “En un futur es podrà pagar una mica més, però no massa més”, deta­lla el CEO d’aquesta empresa sense ànim de lucre, que acla­reix que el que es vol amb aquest model és “evi­tar l’abús de preus i no con­tri­buir en la bom­bo­lla immo­biliària”.

A Tor­ro­e­lla, l’empresa ha iden­ti­fi­cat una desena de cases que encai­xen amb aquest model. “Han de tenir uns 450 metres qua­drats perquè s’hi puguin fer els apar­ta­ments amb les zones comu­nes”. I, per tant, no des­carta fer més pro­jec­tes que els dos que, de moment, té entre mans. Per començar les obres, la volun­tat de Con­vi­va­lis és “tro­bar pri­mer les per­so­nes que hi viu­ran perquè es facin seu l’habi­tatge”, afirma Pre­tel.

Pel que fa als habi­tat­ges d’ús turístic al muni­cipi, l’actual alcalde de Tor­ro­e­lla i cap de llista per Uni­tat i Progrés Muni­ci­pal, Jordi Colomí, con­si­dera que “el llo­guer asse­qui­ble ha de con­viure amb el llo­guer turístic”. Segons deta­lla, el que convé és “posar habi­tatge públic al mer­cat” i està con­vençut que és l’admi­nis­tració qui ho ha de fer. Actu­al­ment, diu, la loca­li­tat “té 200 habi­tat­ges ina­ca­bats, que si es poses­sin al mer­cat, ges­ti­o­nats públi­ca­ment, aju­da­rien a rever­tir les difi­cul­tats d’accés a l’habi­tatge”. Colomí cele­bra la nova Llei de l’Habi­tatge i con­fia en el fet que sigui el meca­nisme que ho afa­vo­reixi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia