Política

Ibarretxe acusa Zapatero "d'estar a la defensiva" i afirma que no acceptarà "el no pel no"

Dues hores i mitja han estat reu­nits el pre­si­dent del govern espa­nyol, José Luis Rodríguez Zapa­tero, i el lehen­dakari, Juan José Ibar­retxe, a la Mon­cloa per inten­tar acos­tar les seves posi­ci­ons res­pecte al referèndum que el lehen­dakari vol con­vo­car de cara a l'any 2010.

Segons parau­les d'ell mateix, Ibar­retxe ha viat­jat a Madrid, "amb un afany cons­truc­tiu, amb la mà oberta" però ha tro­bat un Zapa­tero "a la defen­siva i en un esquema total­ment enro­cat" davant les ini­ci­a­ti­ves apor­ta­des. També ha insis­tit que la seva pro­posta per al futur d'Euskadi "no és una ocurrència de lehen­dakari, quan són qüesti­ons (iden­ti­tat dels pobles, naci­ons, etc.) que fa temps que s'estan deba­tent al cor d'Europa".

Ibar­retxe ha insis­tit que no accep­tarà "el no pel no" de Zapa­tero i desitja que es doni una opor­tu­ni­tat al diàleg, ja que "és una opor­tu­ni­tat que s'ha de jugar amb deter­mi­nació". També ha asse­gu­rat que ell "no té por".

Ibar­retxe ha mar­xat de la tro­bada "amb la sen­sació que el Par­tit Soci­a­lista (PSOE) només té un pro­jecte: el de cele­brar elec­ci­ons al País Basc", fet que li impe­deix pen­sar en "pos­si­bles solu­ci­ons". Ha afir­mat que "ha sen­tit pena" perquè des del par­tit soci­a­lista abans de cele­brar-se la reunió ja la dona­ven com a fra­cas­sada.

Quant a ETA, Ibar­retxe ha mani­fes­tat que "la banda ter­ro­rista és el més gran ene­mic perquè el poble basc faci el seu camí" i que s'ha de fer camí amb el diàleg entre els governs basc i espa­nyol, "per neces­si­tat ètica i moral del poble basc". Ha remar­cat que és neces­sari dife­ren­ciar la pau dels acords polítics i que la seva feina és arri­bar als acords polítics.
"El diàleg i l'espe­rança no poden estar a capritx de la banda", "ETA no m'ha de donar permís per par­lar, nego­ciar amb el govern espa­nyol", ha dit per rati­fi­car el seu rebuig a les acci­ons de la banda ter­ro­rista, i ha aca­bat dient que "ETA ha de des­a­parèixer". Ibar­retxe també troba "inac­cep­ta­ble" que en el seu moment es negociés amb ETA i en canvi ara "no es pugui fer amb el lehen­dakari".

Ibar­retxe també ha transmès al pre­si­dent del govern espa­nyol la seva queixa perquè després de 28 anys de l'apro­vació de l'Esta­tut de Ger­nika, en la legis­la­tura del govern Zapa­tero no s'ha trans­fe­rit cap com­petència a la soci­e­tat basca.

Per la seva banda, Zapa­tero, en la roda de premsa poste­rior a la tro­bada, ha mani­fes­tat la seva "rei­te­rada volun­tat de diàleg i entesa amb el govern basc".

Sobre la ini­ci­a­tiva d'Ibar­retxe ha estat una altra vegada molt clar: "El govern espa­nyol no recolza cap pro­posta que no res­pon­gui a un acord entre els bas­cos i que camini fora dels camins de la Cons­ti­tució i de l'Esta­tut de Ger­nika".

Mal­grat que no s'ha arri­bat a con­cre­tar cap aspecte, Ibar­retxe creu que l'acord amb el govern espa­nyol "encara és pos­si­ble, neces­sari i con­ve­ni­ent".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.