Política

Torna l'era soviètica

El 20 de juliol passat, l’exèrcit noruec va detectar la presència de bombarders russos al mar del Nord

Vladímir Putin ha anun­ciat que Rússia tor­narà a enviar avi­ons bom­bar­ders a patru­llar més enllà de les seves fron­te­res, una pràctica habi­tual durant la Guerra Freda que els rus­sos recu­pe­ren, ha dit el cap del Krem­lin, per fer front a les actu­als ame­na­ces a la seva segu­re­tat.

“Hem deci­dit res­tau­rar els vols estratègics de forma per­ma­nent”, ha dit Putin als peri­o­dis­tes, acom­pa­nyat dels pre­si­dents de la Xina i de qua­tre Estats de l’Àsia Cen­tral que van assis­tir ple­gats a unes mani­o­bres mili­tars en una base dels Urals. El pre­si­dent rus ha infor­mat també que, unes hores abans, catorze bom­bar­ders, avi­ons d’assistència i avi­ons cis­terna s’havien enlai­rat simultània­ment de diver­sos punts del país amb la missió de “patru­llar” els cels dels oce­ans Atlàntic i Pacífic, del mar Negre i del Pol Nord. “A par­tir d’avui aques­tes patru­lles es duran a terme de forma per­ma­nent”, ha repe­tit el líder rus.

“Exem­ple no imi­tat”
Rússia va supri­mir uni­la­te­ral­ment aquests vols estratègics el 1992, després de la cai­guda de l’URSS i en plena escas­se­dat pres­su­postària de les seves for­ces arma­des. “Malau­ra­da­ment –es va quei­xar Putin–, el nos­tre exem­ple no va ser imi­tat i altres Estats van seguir rea­lit­zant vols estratègics i això va crear certs pro­ble­mes per garan­tir la segu­re­tat de la Fede­ració Russa”. Segons el cap del Krem­lin, les patru­lles dels bom­bar­ders tin­dran lloc en “àrees d’intens tràfic marítim” i claus per a “l’acti­vi­tat econòmica de la Fede­ració Russa”.

Durant la Guerra Freda, els bom­bar­ders rus­sos de llarg abast, capaços de trans­por­tar armes nucle­ars estratègiques i de cobrir distàncies supe­ri­ors als 10.000 kilòmetres, van jugar al gat i a la rata amb avi­ons occi­den­tals, nord-ame­ri­cans i de l’OTAN. A prin­ci­pis d’agost, gene­rals de la força aèria russa van asse­gu­rar que la tri­pu­lació d’un dels seus bom­bar­ders havia arri­bat prop de l’illa de Guam (Pacífic occi­den­tal), on els EUA hi tenen una base, i van “inter­can­viar som­riu­res” amb pilots nord-ame­ri­cans que els van anar a tro­bar.

El 20 de juliol pas­sat, l’exèrcit noruec va detec­tar la presència de bom­bar­ders rus­sos al mar del Nord, volant a lati­tuds “poc habi­tu­als” entre Noru­ega i la Gran Bre­ta­nya. Els exèrcits d’aquests dos països van aca­bar envi­ant caces per per­se­guir-los.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.