Política

La reina del YouTube

Regne Unit

La reina Eli­sa­bet II és la pri­mera monarca que té un canal a You­Tube per ense­nyar imat­ges en movi­ment de la història de la ins­ti­tució. El mis­satge de Nadal de la sobi­rana, que ha pas­sat de tenir 40 mili­ons de tele­es­pec­ta­dors la dècada de 1970 a 8 mili­ons l'any pas­sat, es pre­sen­tarà també aquest any a les tres de la tarda del dia 25 pel Royal Chan­nel -The Offi­cial Chan­nel of the Bri­tish Monarchy- de You­Tube.
El palau de Bucking­ham ha fet saber que la reina "està sem­pre interes­sada en els nous mit­jans de comu­ni­cació per arri­bar a més per­so­nes". Segons l'expli­cació ofi­cial, el Royal Chan­nel "farà la ins­ti­tució monàrquica més acces­si­ble a la gent jove i a les per­so­nes dels altres països".

Quant a màrque­ting, la monar­quia britànica està al dia, tot i que Eli­sa­bet II va com­plir 81 anys l'abril pas­sat i la majo­ria de per­so­nes de la seva edat no estan gaire pen­dents de les noves tec­no­lo­gies.

Reno­var-se o morir
El canal ense­nyarà imat­ges inèdites de la boda dels pares de la reina l'any 1923 o frag­ments des­co­ne­guts de la coro­nació d'Eli­sa­bet II el 1953, l'any següent d'acce­dir al tron arran de la mort del seu pare, Jordi VI.

El llançament del canal a You­Tube coin­ci­deix amb el 50 ani­ver­sari del pri­mer mis­satge de Nadal de la reina tele­vis­tat, l'any 1957. Davant la dis­jun­tiva de reno­var-se o morir, la monarca ha optat per reno­var-se i posar-se al dia. Alguns fins i tot diuen que fa ser­vir un iPod.

El canal reial de vídeos és part d'una ofen­siva pro­pa­gandística que inclou la sèrie de tele­visió Royal Family at Work. Una hora a la set­mana, la BBC mos­tra com és la vida quo­ti­di­ana de la família reial. La sèrie va començar amb un capítol d'una hora i mitja dedi­cat al viatge d'Estat que va fer Eli­sa­bet II als EUA.

En la visita, el pre­si­dent George W. Bush va dir: "La reina no havia vin­gut des de 1756 [en lloc de 1976]". "No sóc tan vella!", va res­pon­dre la sobi­rana. A la sèrie de tele­visió, el príncep Andreu diu que la família mira cada any el mis­satge de Nadal de la seva mare a San­drig­ham i tots ple­gats el comen­ten.

El Royal Chan­nel és un altre pas en la pro­moció de la monar­quia, que va viure un sotrac quan el prínceps Car­les i Diana es van sepa­rar el 1992. Les càmeres de tele­visió van entrar per pri­mera vegada a casa dels Wind­sor al final de 1960 per fer un docu­men­tal sobre la família que per­so­ni­fica la ins­ti­tució.

Pri­me­res imat­ges
Eli­sa­bet i el príncep Felip, amb els fills asse­guts a taula, pas­se­jant pel jardí amb gos­sos i cri­a­tu­res o petant la xer­rada, van ser les pri­me­res imat­ges per acos­tar-los al poble. En aquell moment, a través de la tele­visió. El docu­men­tal va tren­car el mis­ti­cisme que els envol­tava des d'un altre sotrac, el famós 1936, l'any dels tres reis: aquell any comença amb Jordi V, avi d'Eli­sa­bet; con­ti­nua amb Edu­ard VIII, que abdica per casar-se amb una nord-ame­ri­cana divor­ci­ada dues vega­des, i s'acaba amb Jordi VI, pare de l'actual reina.

Amb el canal reial a You­Tube, Eli­sa­bet II afe­geix un altre rècord a la llista de rècords. Fa pocs dies s'ha con­ver­tit en el sobirà més lon­geu de la història moderna de la monar­quia anglesa, en haver superat la reina Victòria, que es va morir a 81 anys. El 20 de novem­bre pas­sat, Eli­sa­bet i el seu marit van ser els pri­mers al tron a cele­brar les noces de dia­mant, en com­plir 60 anys de casats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.