política
El govern desencallarà la setmana vinent la llei de memòria democràtica
Acorda amb ERC respectar el text que l’anterior executiu ja tenia gairebé tancat
La normativa preveurà l’eliminació definitiva de tota la simbologia franquista o la incorporació d’aquestes qüestions al currículum escolar
El consell executiu aprovarà dimarts vinent el projecte de llei de memòria democràtica, que respectarà íntegrament el text que l’anterior govern republicà estava a punt de tirar endavant quan va decaure la legislatura. Així ho han acabat de tancar aquest matí en una reunió al Parlament entre el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, i una delegació d’ERC. “La llei ja estava a poques setmanes de l’aprovació final, només quedava aclarir petits serrells”, ha explicat la diputada republicana Ester Capella, que ha exposat que la seva proposta ara passa per “aprofitar la feina feta, accelerar els tràmits al Parlament i situar-los en el tram final d’aprovació tan aviat com sigui possible”. De fet, Capella ha recordat que el text, que ja venia fins i tot del govern Torra quan ella era consellera de Justícia, ja està molt treballat, també amb altres grups com Junts i Comuns, per la qual cosa es confia que també pugui superar amb celeritat el tràmit parlamentari, a principi d’any.
La nova llei pretén refondre els diversos textos legals que ara ja estan vigents en matèria de memòria democràtica (la llei del memorial democràtic del 2007, la llei de fosses del 2009 i la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme del 2017), però també vol actualitzar-los i anar més enllà amb la incorporació de conceptes com la recerca de la veritat, fer justícia, reparar les víctimes, establir mecanismes de no-repetició i dignificar els espais de memòria. En aquest sentit, el text preveu la “retirada definitiva” de la simbologia franquista que encara perdura en alguns espais públics -amb el monument del riu Ebre a Tortosa com a principal icona-, i instaurar com a dates a commemorar el 14 d’abril amb motiu de la proclamació de la II República o el 5 de febrer per recordar l’exili. A més, tal com ha destacat Capella, la llei inclourà epígrafs per millorar la formació històrica dels joves, ja que es preveu que la memòria democràtica s’integri en els currículums educatius.
El desencallament de la llei forma part dels acords d’investidura entre el PSC i ERC, en què també s’han emmarcat en les últimes setmanes altres normatives que l’anterior executiu ja havia deixat a punt, com l’estatut dels municipis rurals o la llei de l’amiant. En aquest sentit, Capella ha recordat que en el pacte hi ha altres qüestions “que hauran d’anar desplegant”, com el mateix traspàs de rodalies. En aquest sentit, ha denunciat que en la junta de seguretat d’avui no s’hagi consumat un altre dels pactes a què ja havia arribat l’anterior govern, per tal que els Mossos es fessin càrrec de la seguretat en ports i aeroports. “Renunciar a competències és renunciar a defensar Catalunya”, ha reblat.