societat
L’Estat no cedirà noves competències als Mossos i acobla les policies espanyoles al 112
Just l’endemà que els governs català i espanyol —ambdós del mateix color polític— exhibissin una sintonia gairebé total per desencallar una bateria de mesures judicials per fer front a la multireincidència, avui aquesta complicitat mútua en les formes s’ha tornat a deixar veure en una altre matèria clau en l’agenda del Salvador Illa president com és la de la seguretat pública. I és que ambdós executius han acordat avui, durant una reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya, constituir un “espai de treball” on per abordar l’ampliació de la plantilla dels Mossos d’Esquadra dels 22.000 agents actuals a 25.000 de cara a l’any 2030. On no hi ha hagut entesa, per contra, és en la possibilitat que la policia catalana assumeix les competències de seguretat a ports i aeroports o que s’integrin directament a l’Europol ja que segons ha explicat la consellera d’Interior Núria Parlon a la sortida de la cimera, abans d’assumir noves tasques és més “prioritari” augmentar el número d’efectius per del cos poder-les exercir de forma “eficient”.
A banda del president Salvador Illa, en la reunió de la Junta també hi han participat el ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska i responsables policials de diferents cossos. Un dels acords segellats és que a partir d’aquesta mitjanit tant la Policia Nacional i la Guàrdia Civil s’integraran al sistema d’emergències CAT-112. “Suposarà que qualsevol trucada que arribi al 112 tingui una resposta més ràpida”, ha afirmat al respecte Grande-Marlaska que ha afegit que aquest és un pas molt important per a millorar la seguretat ciutadana a Catalunya i s’ha mostrat convençut d’estar construint “un dels països més segurs del món”. Parlon ha reblat que aquesta innovació permetrà donar “una resposta més àgil” perquè ara quan el 112 rebi una emergència s’alertarà el cos policial pertinent “en funció de la competència que calgui activar”. Des d’ERC i Junts ja s’ha criticat la iniciativa “d’espanyolitzar el 112 i sotmetre’l als interessos de l’Estat” .
Durant la cimera també s’ha pactat que els Agents Rurals assumeixin la investigació de delictes i il·lícits administratius relacionats amb el medi ambient que tinguin lloc a Catalunya en col·laboració a la policia catalana, sense perjudici dels que, en tenir una dimensió sobre o extracomunitària, corresponguin als cossos de seguretat de l’Estat. En aquest punt, Marlaska ha volgut ser taxatiu a l’ahora d’assegurar que el Seprona de la Guàrdia Civil no deixarà d’operar a Catalunya. També hi ha hagut entesa en que al llarg de l’any 2025, els Mossos s’incorporin al Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (SEPBLAC) i a l’Oficina de Recuperació i Gestió d’Actius. Així mateix, també s’ha establert la participació del cos en l’activitat i les comeses de l’Oficina Nacional de Garanties dels Drets Humans (ONGADH), de la Secretaria d’Estat de Seguretat, com a òrgan encarregat de vetllar pel compliment per les policies de les normes nacionals i internacionals contra la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants, en garantia del respecte als drets fonamentals de les persones. A més, a partir d’ara s’estableix un mecanisme de comunicació directa entre la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior i el Departament d’Interior i Seguretat Pública de la Generalitat per tal que efectius del cos de Mossos d’Esquadra es puguin incorporar a les missions i grups d’ajuda del govern de l’Estat en supòsits de catàstrofe a l’estranger, amb la finalitat de contribuir a dur a terme les funcions i tasques de cerca i de rescat.