estat francès
Bayrou guanya confiança per a mantenir-se en el govern francès
Els socialistes rebutjaran una primera moció de censura perquè s’aprovin els pressupostos, però presentaran una altra la setmana vinent per fer caure el govern, tot i que també podria fracassar
El primer ministre francès, el centrista François Bayrou, no ocultava la seva satisfacció aquest dimarts en vespres d’afrontar dues mocions de censura que sembla que superarà per no comptar amb el suport dels socialistes ni de l’extrema dreta.
Si es confirma la seva continuïtat, el cap de l’Executiu haurà aconseguit una aposta doble que fa unes setmanes semblava impossible. En primer lloc, la de la seva pròpia continuïtat al capdavant d’un Executiu sense majoria parlamentària.
A més, quedarà automàticament aprovat el pressupost per a 2025, la qual cosa li atorga oxigen per a seguir en el poder, almenys fins al pròxim estiu, quan el president, Emmanuel Macron, té la potestat de tornar a convocar eleccions legislatives davant el bloqueig polític en el qual està sumida l’Assemblea Nacional per falta de majories.
Bayrou haurà aconseguit el que no va aconseguir el seu antecessor, el conservador Michel Barnier, convertit en el primer ministre més breu des de la Segona Guerra Mundial, víctima d’una moció de censura secundada per l’esquerra en bloc i per l’extrema dreta.
El veterà polític centrista ha sabut trobar un terreny d’enteniment que ha apaivagat els partidaris de Marine Le Pen i ha trencat l’aliança electoral d’esquerres, en la qual els socialistes han preferit quedar-se amb les concessions rebudes del govern abans que mantenir-se en el maximalisme dels altres socis.
Els 66 diputats socialistes sustentaran a l’Executiu, la qual cosa pot ser suficient perquè fracassi la moció de censura presentada pels seus exsocis d’esquerres.
Per la seva banda, Le Pen espera al dimecres per a revelar la seva posició, però les declaracions dels responsables del seu partit apunten al fet que tampoc s’associaran a la moció de censura, la qual cosa priva de tot suspens a la votació que tindrà lloc en la tarda d’aquest dimecres. “Hem d’evitar la incertesa”, va assegurar l’eurodiputat Jordan Bardella, mà dreta de Le Pen.
Tots dos partits justifiquen la seva decisió per motius diferents i coincideixen a considerar il·legítim al govern i dolents els pressupostos per a 2025.
Per això, el Partit Socialista, no donarà suport a la moció perquè al seu judici el país necessita uns comptes públics que donin estabilitat al país, en un moment en el qual l’ombra de la crisi pesa sobre la seva economia i el context internacional necessita una França en marxa per a fer front als desafiaments, com els que sembla plantejar Donald Trump.
Però la necessitat d’uns pressupostos no implica per a ells la continuïtat de l’actual govern. D’aquesta manera, no donaran suport a la moció de censura que hauria anul·lat també els comptes públics, però presentaran una altra la setmana pròxima per a tombar a l’Executiu, tot i que aquesta també tindrà molt poques opcions de tirar-la endavant.
Per la seva banda, l’extrema dreta inverteix els arguments. Dos mesos després d’haver contribuït a enderrocar a Barnier, Le Pen no vol pagar el preu polític de la inestabilitat que suposaria fer caure a un nou govern, inclús si els pressupostos inclouen menys concessions que les fetes als socialistes.