GIRONA
El consistori es fixa enfortir l’ús social del català
El pla presentat vol impulsar la llengua als comerços, a l’hostaleria i entre els joves
Destaca la campanya “Portem la llengua al carrer” coincidint amb Sant Jordi
L’Ajuntament de Girona ha presentat avui el Pla d’enfortiment de la llengua catalana, una eina estratègica per consolidar l’ús del català a la ciutat. Segons explica en una nota de premsa, el pla respon a la necessitat de reforçar la presència del català en diversos àmbits socials, comercials, educatius i culturals, després dels resultats dels estudis Ofercat 2022 i EULP 2023, que reflecteixen una davallada significativa en l’ús de la llengua tant a Girona com a Catalunya.
“El català forma part de la identitat pròpia de la ciutat i per això les institucions hem de fer el possible per consolidar-lo i fomentar-lo al carrer i arreu. Amb aquesta campanya refermem el nostre compromís amb la llengua pròpia”, ha destacat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar. Per la seva banda, la tinenta d’alcaldia i regidora de Servei a les Persones i de Llengua Catalana, Núria Riquelme i Zurita ha subratllat que “l’enfortiment, promoció i impuls de la llengua catalana és una missió de país en la qual tothom hi hem de contribuir”. En aquest sentit, hi ha afegit que l’Ajuntament de Girona, “com a institució”, te clar que “ha de contribuir a aquest fi amb un pla decidit i amb accions clares que tenen com a objectiu revertir la tendència a la baixa de l’ús social del català”.
Accions
El document, impulsat per la Regidoria de Llengua Catalana, té com a objectius específics la promoció del català en el comerç i la restauració, el suport a projectes culturals vinculats a la llengua, l’impuls de campanyes de sensibilització i reforçar els vincles amb entitats i institucions que fomenten la llengua. A més, també s’incrementaran les accions de sensibilització i formació lingüística entre el personal municipal i s’intensificaran les accions per evitar el canvi automàtic de llengua en les interaccions socials.
Per assolir aquests objectius, el Pla es desplegarà a partir de quatre grans àmbits estratègics: administració, empresa, aliances i ciutadania. A través d’aquests eixos, es busca garantir el català com a llengua habitual en l’activitat municipal, reforçar-ne la presència en l’economia i la cultura, teixir col·laboracions amb entitats i institucions, i fomentar-ne l’ús social entre la ciutadania, amb especial atenció als joves i a les persones nouvingudes. Entre les accions més destacades, s’impulsarà una campanya de promoció del català als establiments comercials, es desenvoluparan projectes lúdics i educatius per fomentar-ne l’ús entre els i les joves i es reforçarà la col·laboració amb entitats que treballen per la normalització lingüística. Avui també s’ha presentat la imatge gràfica del Servei de llengua catalana i la campanya de comunicació “Portem la llengua”, creada per l’estudi de disseny Safreig Creatiu. La primera fase de la campanya té per objectiu incentivar l’ús social del català en l’espai públic, coincidint amb la diada de Sant Jordi.