Política

Patsy Widakuswara

Periodista de Voice of America (VOA)

“Europeus, no doneu la democràcia per descomptada”

“Si un líder polític arriba al poder amb un suposat mandat per desmantellar les normes, tot es pot desfer en qüestió de dies”

“La demanda presentada contra l’administració de Trump per la suspensió de VOA ens dona una oportunitat per lluitar”

Van intentar tancar-nos perquè no ens veien alineats amb la seva agenda política
L’administració de Trump va excedir la seva autoritat; només el Congrés té el poder per dissoldre’ns
El 2021, em van retirar la cobertura de la Casa Blanca després de fer una pregunta a Pompeo
La Xina, Rússia i l’Iran ja omplen el buit que ha deixat VOA. Els EUA han perdut poder suau

Quan Donald Trump va tornar al poder, una de les seves primeres dianes van ser els mitjans públics nord-americans. L’intent de desmantellar Voice of America (VOA) i d’imposar-hi control polític va encendre totes les alarmes sobre la llibertat de premsa als EUA. Enmig d’aquesta ofensiva, la periodista Patsy Widakuswara va decidir no callar. Juntament amb cinc companys, ha interposat una demanda històrica per frenar el que consideren una vulneració flagrant de la primera esmena de la Constitució dels EUA i un atac directe a la independència editorial. En aquesta entrevista, Widakuswara relata com s’ha gestat aquesta batalla legal i explica per què el que està en joc va molt més enllà d’un mitjà: és una lluita pel dret a informar i a ser informat en una democràcia que, segons ella, es troba en una cruïlla crítica.

Pot descriure l’ambient actual dins de Voice of America, especialment després dels recents canvis en la direcció i la incertesa legal en curs?
Molta gent està angoixada. En general, veig que hi ha persones que se senten molt desesperançades i d’altres –potser una mica il·lusòriament– que encara creuen que tot tornarà a ser com abans. Definitivament, hi ha molta ansietat, i cadascú ho gestiona a la seva manera. Algunes persones se senten desesperades o deprimides. D’altres simplement esperen el millor. I després hi ha un altre grup, els que estem organitzant la demanda i impulsant el moviment, que intentem treure el millor d’aquesta situació i ajudar tanta gent com puguem.
Què la va portar personalment a prendre mesures legals? Expliqui’ns una mica què va passar en el seu cas i què espera aconseguir.
Jo ja havia establert una relació amb David Seide, el nostre advocat, l’any 2021, durant el període en què Michael Pack liderava la U.S. Agency for Global Media. Pack, nomenat per Trump, intentava exercir un control polític sobre VOA i altres emissores públiques, cosa que va generar una gran preocupació sobre la llibertat de premsa. En aquell moment, vaig fer una pregunta al secretari d’Estat, Mike Pompeo, durant la seva visita a VOA. Només unes hores després, em van retirar de la cobertura de la Casa Blanca. Preocupada per represàlies, vaig contactar amb en David, que treballava com a defensor dels alertadors, i ell em va ajudar a gestionar la situació. Vam mantenir el contacte. Després de les eleccions del 2024, li vaig dir: “Si torna a passar alguna cosa a VOA, estaries disposat a ajudar?” I em va dir que sí. A mitjan març –entre el dia 14 i el 16– tot es va accelerar ràpidament: l’ordre executiva, els canvis sobtats en l’administració i l’acomiadament de més de 1.000 treballadors. En David i jo vam coincidir que havíem d’actuar, tot i que encara no sabíem exactament com. Honestament, va ser instint. Vaig veure clarament que s’estava cometent una injustícia flagrant per part de l’administració de Trump i no podia quedar de braços plegats. Sabia que havíem d’organitzar-nos. En David es va convertir en la força impulsora darrere l’esforç legal. Vam contactar amb advocats, de manera voluntària i gratuïta, i vam involucrar el Media Freedom and Information Access Clinic de la Universitat de Yale. També estava en contacte constant amb Jessica Jerreat, la nostra editora de llibertat de premsa, perquè tots estàvem profundament alarmats pel que tot això significava per al futur del periodisme.
Quins són els principals arguments legals i constitucionals darrere de la vostra demanda?
Hi ha un enfocament legal amb dues branques. La primera gira a l’entorn de la primera esmena de la Constitució, concretament, del que s’anomena “discriminació per punt de vista”. Creiem que l’administració de Trump va violar la primera esmena intentant tancar les nostres operacions simplement perquè estava en desacord amb el nostre periodisme independent. Va veure els nostres reportatges com a no alineats amb la seva agenda política. Assenyalem proves específiques: l’ordre executiva emesa el 14 de març, i l’endemà, una declaració pública de Kari Lake, que va acusar els periodistes de VOA de ser “simpatitzants del terrorisme”, “espies” i “radicals d’esquerra”. Aquest tipus de llenguatge confirma la intenció del govern d’aniquilar les veus dissidents o independents dins dels mitjans de comunicació.
I el segon argument?
Fa referència a la separació de poders i es basa en la llei de procediment administratiu (APA). La nostra posició és que l’administració de Trump va excedir la seva autoritat executiva. VOA i la U.S. Agency for Global Media van ser creades pel Congrés mitjançant llei, i només el Congrés té el poder per modificar-ne l’estructura, retirar-los els fons o dissoldre-les. El poder executiu no té l’autoritat per desmantellar aquestes institucions públiques de manera unilateral. Per tant, aquest és el fonament legal: un argument basat en la llibertat de premsa i les proteccions constitucionals, i l’altre, en la prevenció de l’excés de poder executiu segons la legislació federal vigent.
Molts mitjans a Europa reben part del seu finançament de fons públics. Quines lliçons poden aprendre aquests mitjans del que està passant a VOA? Hi ha vulnerabilitats compartides entre democràcies?
En termes generals, les democràcies són vulnerables quan la gent no està informada. Per això la radiodifusió pública és tan important. És esfereïdor veure com de ràpid es poden desfer les normes democràtiques que hem donat per fetes durant dècades. En el cas de VOA, parlem de VOA Charter, que durant dècades ha estat respectada tant per administracions republicanes com demòcrates. Ha estat tractada com una norma sagrada. I ara, de sobte, és ignorada o erosionada. Així que, pel que fa a les lliçons per als mitjans públics europeus: no doneu la democràcia ni la llibertat de premsa per descomptades. Si un líder polític arriba al poder amb la voluntat i un suposat mandat per desmantellar aquestes normes –algú que no respecta l’estat de dret ni la llibertat de premsa– tot pot desfer-se molt ràpidament. El que ha costat dècades de construir es pot destruir en qüestió de dies.
Quin paper té VOA, tant a escala interior com global, enmig de les creixents preocupacions sobre la desinformació i l’autoritarisme?
Bé, estem parlant de Voice of America mentre encara operàvem, perquè ara mateix, tècnicament, VOA tal com la coneixíem ja no funciona plenament. Però el mandat de VOA sempre ha estat clar: explicar la història dels EUA al món. I això no vol dir la història de l’administració. No és la història republicana ni la demòcrata. És la història de com funcionen els EUA, com es fan les polítiques, com es debaten, com són criticades. Es tracta de reflectir la diversitat de pensament i la complexitat de la presa de decisions dins una democràcia funcional. També tenim el mandat de proporcionar notícies que siguin factuals, objectives, equilibrades i completes. I això és clau per a la democràcia. Això també és part del que exportem. No només exportem valors i cultura nord-americana; exportem la mateixa idea de llibertat de premsa, de periodisme que busca la veritat. I ara mateix, amb tota la desinformació que hi ha, aquesta funció és més important que mai. Malauradament, ja no estem en condicions de combatre això. Segurament n’has sentit a parlar: la Xina, Rússia i l’Iran ja estan omplint el buit que ha deixat VOA. En el nostre punt àlgid, arribàvem a 360 milions de persones a la setmana. Això s’ha perdut. I és una gran pèrdua, no només per al periodisme, sinó també per al “poder suau” dels EUA.
Com ha afectat aquest període la seva feina com a periodista i com a defensora de la llibertat de premsa?
Per començar, ara mateix no tinc feina. Així que tot el que té a veure amb la demanda, el moviment, assegurar-nos que la gent estigui informada, organitzar trucades, portar la campanya a les xarxes socials, coordinar el finançament col·lectiu..., tot això s’ha convertit en una feina a temps complet. Sincerament, ara estic més ocupada que quan era cap de corresponsalia a la Casa Blanca. Treballo entre dotze i catorze hores al dia només per mantenir-ho tot organitzat.
I personalment?
És esgotador. Mai vaig pensar que lideraria cap mena de moviment de resistència. Però vaig sentir molt clarament que ho havia de fer. Estava en una posició en què hi podia fer alguna cosa, i ho vaig fer. I malgrat tot, em sento bé de fer alguna cosa alineada amb la meva convicció moral. No ho vaig dubtar gens. Per a mi, va ser una crida clara, com si l’Univers em digués: “Has de fer-ho.” I així ho estic fent.
Tot i la incertesa i els desafiaments personals, hi ha esperança per al futur del periodisme independent als EUA i potser també en l’àmbit global?
Sempre hi ha esperança. Quan no n’hi ha, no hi ha moviment, ni progrés. Sense esperança, especialment a VOA, retrocediríem enormement. Així que aquesta demanda ens dona una oportunitat per lluitar.
I la idea que tot tornarà a ser com abans?
És gairebé impossible. Fins i tot si guanyem la demanda, si el Tribunal Suprem dictamina a favor nostre, si l’administració es veu obligada a complir..., el dany ja està fet. Aquesta ha estat una experiència profundament traumàtica per als periodistes. No em puc imaginar tornar a fer el tipus de periodisme valent que fèiem abans sense tenir això constantment present. Hi haurà pressió, autocensura. De fet, ja en vèiem indicis abans que tot això passés. VOA ha canviat i passarà molt de temps abans no es pugui reconstruir –si és que algun dia les condicions tornen a ser les d’abans–. Quant al periodisme independent en general, és una batalla constant. S’ha de lluitar no només per activistes i periodistes, sinó per tothom. Si la gent no veu com és de crucial una premsa lliure per a la democràcia, quan els afecti personalment, potser ja serà massa tard... Així que, si hi ha un missatge, és aquest: doneu suport al periodisme independent i protegiu-lo amb fermesa si en teniu al vostre país. I si no en teniu, lluiteu per establir-lo. És la manera més segura de tenir una democràcia que funcioni per a la majoria, no només per a uns quants.

Perfil

Una veu a favor de la premsa independent

Patsy Widakuswara (Jakarta, 1974) és una de les periodistes internacionals més respectades que treballen a la ciutat de Washington. Amb una trajectòria sòlida com a cap de corresponsalia a la Casa Blanca per a Voice of America (VOA), ha combinat el rigor periodístic amb una defensa valenta de la llibertat d’expressió. La seva tasca ha anat més enllà de cobrir l’actualitat política dels EUA; s’ha convertit en una veu indispensable en la lluita contra la politització dels mitjans públics i l’erosió de la democràcia. El 2025, en resposta als intents de l’administració de Trump de desmantellar la independència editorial de VOA, va ser una de les sis periodistes que van presentar una demanda històrica contra el govern federal. Amb una determinació que ha inspirat companys i observadors arreu del món, no només denuncia la censura i les represàlies, sinó que també lidera una batalla legal per garantir que els mitjans públics continuïn servint l’interès públic, i no les agendes polítiques. Malgrat haver estat apartada del seu càrrec, continua treballant incansablement per defensar els valors del periodisme lliure. La seva història és un testimoni del coratge, la integritat i la responsabilitat que exigeix la professió periodística en temps d’incertesa democràtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia