barcelona
Barcelona impulsa un pla per agilitzar i digitalitzar els tràmits administratius
El pla preveu que el 95% dels tràmits ciutadans es puguin fer digitalment el 2027
L'Ajuntament vol unificar normativa urbanística perquè més obres puguin començar de forma immediata
L’Ajuntament de Barcelona ha impulsat un pla per facilitar l’accessibilitat a l’administració, simplificar i agilitzar els tràmits dels ciutadans i millorar-ne la digitalització, especialment en les comunicacions urbanístiques. L’objectiu del consistori és que el 95% dels tràmits ciutadans es puguin fer de forma digital el 2027 i unificar normatives i tramitacions de llicències d’obres i activitat. Segons la tinenta d’Urbanisme, Laia Bonet, es busca agilitzar les comunicacions d’obres perquè els treballs puguin començar de forma immediata i no calgui esperar després de comunicar-ho a l’administració. El pla se centre en tres eixos: urbanisme, normatives i administració i preveu 18 accions per, entre d’altres, actualitzar la normativa municipal obsoleta.
Entre les mesures del pla en l’àmbit d’urbanisme, la tinenta ha subratllat la creació de l’Oficina d’Atenció al Professional, que permetrà millorar la comunicació entre el consistori i els professionals que necessitin resoldre dubtes abans de presentar projectes que requereixin una llicència urbanística posterior. Segons el consistori es posarà en marxa el segon semestre del 2026. També es preveuen canvis en les ordenances per evitar dilacions en les obres, per exemple, que es puguin autoritzar per fases o prioritzar les comunicacions que permeten iniciar les obres immediatament, sense esperar 30 dies. Bonet ha afirmat que els canvis en els tràmits urbanístics busquen respondre a algunes de les principals reivindicacions del sector de la construcció.
“L’administració té l’obligació de fer-ho fàcil”, ha subratllat Bonet, que ha ressaltat que anualment es realitzen més de 50.000 tràmits vinculats a permisos, activitats, informes i llicències d’obres. D’aquests el 96% es realitzen de forma automatitzada i només un 4% requereixen la intervenció del personal municipal. Pel que fa a la totalitat de processos administratius de l’Ajuntament, més de 450, actualment només un 80% es poden fer virtualment.
En aquest sentit, el tinent d’alcalde Jordi Valls ha ressaltat la voluntat del pla de reduir la burocràcia i garantir la seguretat jurídica i ha posat èmfasi en la importància de la digitalització. La intenció del consistori és millorar l’Oficina Virtual de Tràmits, modificant la usabilitat, la localització de continguts i la comprensió dels tràmits. Pel que fa a la revisió normativa, Valls ha afirmat que es derogaran disposicions “obsoletes, inaplicables, innecessàries o que generen duplicitats” d’entre les 555 normes que té ara l’Ajuntament de Barcelona. El tinent ha explicat que quatre de cada deu normatives tenen més de quinze anys.
La mesura, batejada amb el nom de ’Barcelona fàcil’, recull 18 mesures dotades amb un pressupost de 7,8 milions d’euros que s’aplicaran al llarg dels tres propers anys.