Economia
Clam per la reducció de la jornada laboral
Yolana Díaz confirma que el govern espanyol aprovarà la mesura dimarts vinent, després que l’apagada obligués a ajornar-la
Junts exigeix el traspàs de l’SMI i de la seguretat social catalana
Els sindicats han tornat a sortir al carrer aquest dijous per reclamar millores en les condicions laborals dels treballadors i, en especial, amb la mirada fixada en la reducció de la jornada laboral. De fet, la jornada del Primer de Maig arriba sense les 37,5 hores aprovades. Havia de tirar endavant al consell de ministres d’aquesta setmana, però l’apagada que va viure la península ibèrica dilluns va forçar el govern espanyol a ajornar l’aprovació de la mesura laboral impulsada per la ministra de Treball, Yolanda Díaz.
A Barcelona, els sindicats majoritaris CCOO i UGT han convocat una marxa rere el lema Protegir les conquestes, guanyar el futur. Segons els organitzadors, hi han participat cinc mil persones i, segons la Guàrdia Urbana, unes 2.200. La manifestació ha sortit al migdia de la plaça d’Urquinaona i ha baixat per la Via Laietana fins a la plaça d’Antoni Maura, davant la seu de Foment del Treball. Allà, la nova secretària general de Comissions a Catalunya, Belén López, i el líder d’UGT, Camil Ros, s’han adreçat als assistents. López ha assegurat que cal crear un “cercle virtuós” per avançar en més millores socials i posar les cures al centre, mentre que el secretari general de la UGT, Camil Ros, ha resumit la reivindicació: “Volem viure i compartir, conciliar.”
Els sindicats han instat els partits polítics a donar suport a la tramitació al Congrés de la llei per retallar la jornada laboral a 37,5 hores setmanals per poder-la començar a aplicar abans de finals d’any. “Fa quaranta anys que tenim la mateixa jornada i el nostre món ha canviat molt, principalment perquè les dones ens hem incorporat al mercat de treball i hem arribat a llocs impensables, com a aquest escenari”, ha declarat López, que a l’abril es va convertir en la primera dona al capdavant de CCOO a Catalunya.
La secretaria general de Comissions s’ha referit a l’ERO de Freixenet, que vol fer fora 180 treballadors, i ha demanat “canvis” en l’acomiadament. “Ha de ser l’últim recurs i no una alternativa, els treballadors no som números”, ha exclamat.
Els discursos també han subratllat la necessitat de prendre més mesures per reduir la sinistralitat i han estat marcats per l’auge de l’extrema dreta i la “deriva reaccionària” en l’àmbit internacional. En aquest sentit, Ros ha dit que les polítiques del president dels Estats Units, Donald Trump, obliguen a redoblar la “defensa del model social europeu”.
L’OPA del BBVA al Banc Sabadell també ha agafat protagonisme en la mobilització del Primer de Maig després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) donés llum verda ahir a l’operació. El líder d’UGT ha recordat que el govern espanyol té ara l’“última paraula” sobre l’eventual adquisició i ha instat l’executiu a prendre “una decisió diferent a la que ha pres la CNMC”. Segons ell, “l’OPA no aporta res bo a la gent treballadora, no aporta res bo a les petites i mitjanes empreses, ni als autònoms”.
En l’àmbit laboral, els sindicats majoritaris han posat sobre la taula la necessitat de reformar l’acomiadament a l’Estat. Les dues organitzacions, que apleguen més de 45.000 delegats sindicals, defensen la importància de la mobilització “per aconseguir que es pugui portar a terme com més aviat millor” la reducció de la jornada, defensa CCOO, que és la primera força sindical, amb 147.000 afiliats i 24.600 delegats. “Davant de l’extrema dreta, reclamem que Europa generi un escut social real i sigui més justa, cohesionada i compromesa amb els drets socials”, assenyala la UGT, amb 120.000 afiliats i 23.200 representants sindicals.
A la protesta hi han assistit representants de diferents partits polítics. Per part del govern espanyol s’hi ha vist el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, acompanyat d’altres membres dels Comuns. També hi ha assistit una delegació del PSC, encapçalada per la viceprimera secretària i portaveu, Lluïsa Moret; el president d’ERC, Oriol Junqueras; la diputada de Junts Ennatu Domingo, i la diputada de Junts Ennatu Domingo. També s’hi ha vist l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, però no el president de la Generalitat, Salvador Illa, ni els seus consellers.
Els dos sindicats majoritaris també han organitzat una mobilització a Terrassa, una concentració a Igualada, i una manifestació a Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa. A la capital de Ponent, els sindicats han posat sobre la taula la necessitat de protegir els treballadors de la fruita en una protesta que ha recorregut l’eix comercial de la ciutat i ha finalitzat a la plaça de la Paeria. A Tarragona, la jornada, que ha congregat 500 persones, segons la guàrdia urbana, ha coincidit amb el recent preacord d’una part del conveni de la plantilla de PortAventura, que ha permès desconvocar la vaga prevista per l’1 i 2 de maig. La secretària de CCOO a Tarragona, Mercè Puig, l’ha qualificat de “primer pas” en termes salarials i contractuals. I a Girona, mig miler de persones més s’han manifestat pel centre de la ciutat des de la plaça Independència fins a la del Vi. “No ens aturarem fins a aconseguir-la [la reducció de la jornada], sabem que hi ha oposició per part d’algun partit, però la població no entendrà que els polítics no avalin una reivindicació àmpliament sostinguda per la classe treballadora”, ha subratllat la secretària general de CCOO a Girona, Diana Estudillo.
A la plaça Jacint Verdaguer s’hi han concentrat membres del sindicat USOC, el tercer amb més representació al país, USOC, amb 3.000 delegats i 25.000 afiliats. Sota el lema Més treball, més salari = Qualitat de Vida, els sindicalistes han reclamat millors condicions laborals: “més treball estable per a tots”, “més salari” i “millor qualitat de vida”, segons ha afirmat als mitjans la seva secretària general, Maria Recuero. “Treballar no és un privilegi. Un salari digne per treballar no és un privilegi. L’accés a l’habitatge no és un privilegi. Són drets irrenunciables per a gaudir de qualitat vida”, ha recordat la USOC.
Contra la precarietat
De la seva banda, la CGT ha fet una crida a “plantar cara” contra les “retallades socials”. El sindicat, que té gairebé 2.200 delegats i 24.130 afiliats, ha convocat una altra mobilització aquest matí a Barcelona sota el lema Lluitem pel futur per denunciar que la “moderació salarial i les retallades socials” són a costa de “l’augment exponencial” dels beneficis empresarials. La marxa ha arrencat als Jardinets de Gràcia i ha acabat a la plaça Joanic. Segons els organitzadors, hi han participat unes 600 persones. Durant el recorregut s’han cridat lemes contra la “precarietat laboral, les males condicions de treball amb una alta taxa de sinistralitat laboral” i la necessitat de “lluitar al carrer”. També han carregat contra les lleis mordassa, les pensions de “misèria” i que en 126 anys només s’hagi aconseguit la promesa de reduir la jornada mitja hora.
El secretari de Comunicació de CGT Barcelona, Pedro Ortiz, ha denunciat que el poder adquisitiu de la classe treballadora no deixa de minvar, mentre que els beneficis de la patronal augmenten. També ha lamentat que l’habitatge és un luxe i que l’edat de jubilació cada vegada s’allarga més i que sembla que no es vulgui que la gent cobri les pensions. Ortiz ha reivindicat que les úniques solucions vindran de lluitar com a classe treballadora al carrer i als centres de feina. “Ratifiquem el lema d’aquest any, que és: “Lluitem per tenir futur”.
Clam anticapitalista
A la tarda, el sindicalisme alternatiu, ha sortit al carrer rere el lema Contra la guerra i el capital: d’aquí i de fora, som la mateixa classe treballadora. La protesta, convocada per la Taula Sindical de Catalunya (CGT, IAC, CO.BAS, CNT, COS i Solidaritat Obrera), ha aplegat més d’un miler de persones –segons els organitzadors, unes 800 segons la Guàrdia Urbana–, que han alçat la veu contra “el feixisme, el racisme i el capitalisme”. La marxa ha arrencat a les sis de la tarda de la parada de metro de Vallcarca i ha acabat als Jardinets de Gràcia, davant la seu de la Unió Europea, sense incidents. Els participants han clamat contra el capitalisme i han denunciat que “l’únic terrorista és l’estat capitalista”. També han protestat contra l’auge de l’extrema dreta, el racisme i l’augment de la despesa militar, i han fet crides per demanar la fidel “genocidi” a Palestina. . “Nativa o estrangera, la mateixa classe obrera”, “lluitar, crear, poder popular” o “volem el que és nostre: aigua, llum i sostre”, són algunes de les proclames que s’hi han escoltat.
Fins l’any passat la manifestació del sindicalisme alternatiu es convocava al centre de la capital catalana. Aquesta vegada s’ha fet des de Vallcarca com a símbol de la lluita a favor del dret a l’habitatge, segons han dit els convocants abans d’arrencar la marxa. “Vallcarca serà el vostre Vietnam”, han advertit des de la capçalera.
Dret a decidir
Al seu torn, la Intersindical ha reclamat la jornada de 32 hores, el salari mínim a 1.425 euros, una política d’habitatge per a tothom i un transport públic digne i de qualitat. Volem decidir per viure millor, reivindica l’organització, que exigeix un marc català de relacions laborals que permeti respondre a les necessitats del país. “Els treballadors i treballadores dels Països Catalans no disposem d’un marc polític favorable en forma d’Estat per poder decidir en qüestions fonamentals com la feina, l’habitatge, la mobilitat, les pensions o la llengua”, apunta el seu manifest. El sindicat independentista és el cinquè amb més representació amb 1.200 delegats i 6.800 afiliats.
Tràmit ajornat
El Primer de Maig havia d’arribar dos dies després de l’aprovació del projecte de llei per la reducció de la jornada laboral al Consell de Ministres i de l’inici de la tramitació parlamentària, però l’apagada que va viure la península ibèrica dilluns ha forçat el govern espanyol a ajornar l’aprovació de la mesura laboral impulsada per Yolanda Díaz.
La vicepresidenta segona espanyola i ministra de Treball ha assegurat que aquest Primer de Maig serà el darrer amb una jornada laboral de 40 hores i ha confirmat que el govern n’aprovarà la reducció en el Consell de Ministres de dimarts vinent. “Ens trobem en un punt de no retorn”, ha dit en una entrevista a La 1.
La veu dels partits
Junts ha exigit que Catalunya tingui la competència en el salari mínim interprofessional (SMI) i el traspàs de la seguretat social catalana. En un manifest, la formació presidida per Carles Puigdemont ha dit que la defensa dels drets laborals ha de tenir present “el cost de la vida” al país, i ha indicat que l’SMI català hauria de ser d’uns 1.360 euros i la pensió mitjana d’almenys uns 1.600.
“A Catalunya no es pot parlar de treball, ocupació, salaris o pensions sense tenir en compte que el cost de la vida és un 7,6% superior a la resta de l’Estat i, per tant, cal tenir present aquest factor a l’hora de plantejar les nostres reivindicacions laborals”, asseguren des de Junts.
“Treballem perquè qualsevol reivindicació dels drets laborals tingui present el cost de la vida a Catalunya, perquè no fer-ho és generar discriminació i desigualtat”, afirma el partit, que diu que topa “sempre amb les resistències del centralisme dels principals partits espanyols, que encara ignoren aquesta realitat”.
De la seva banda, el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que el seu partit “lluitarà” per establir un salari mínim exclusiu per a Catalunya. “ERC està compromesa en una batalla per a un salari mínim a Catalunya, per a un marc de relacions laborals català”, ha expressat Junqueras minuts abans que comencés la manifestació de CCOO i UGT.