política
El Parlament insta el govern a garantir la immersió en les activitats extraescolars
Aprova en comissió una proposta de resolució d’ERC, amb el suport de tots els grups tret de PP i Vox, que reclama dotar de recursos estables les activitats esportives i de lleure en la llengua pròpia
També demana establir mecanismes d’avaluació i que s’hi comprometin els ajuntaments a qui es financen plans educatius d’entorn
La comissió de política lingüística del Parlament ha aprovat aquest migdia una proposta de resolució d’ERC, amb els vots a favor del PSC, Junts i CUP i en contra de PP i Vox, que insta el govern a garantir que el català sigui la llengua vehicular en els plans educatiu d’entorn, el lleure i les activitats extraescolars, de manera que se n’asseguri la presència en totes les de tipus educatiu, cultural i esportiu, a fi de promoure “espais d’immersió lingüística” més enllà de les aules per reforçar l’ús de la llengua entre infants i joves. El mateix text reclama impulsar plans de dinamització lingüística, a través de programes de suport, per fer-ho factible, amb la col·laboració d’entitats juvenils, esportives i culturals.
De la mateixa manera, el Parlament insta el govern a incrementar el finançament d’aquestes activitats en català “garantint recursos estables per a la seva continuïtat i ampliació a tot el territori”, establint així ajuts específics per a les entitats que promoguin la llengua en l’educació no formal. En la mateixa línia, s’insta a reforçar la formació en català dels professionals del lleure, monitors i educadors. Per comprovar que els objectius es compleixen, així mateix, s’insta l’executiu a establir mecanismes de seguiment i avaluació -finalment, a petició del PSC, es descarta crear un observatori específic-, creant indicadors de control que permetin mesurar-ne la implantació i aplicar millores contínues en les estratègies de foment lingüístic. A petició de Junts, a més, s’ha incorporat un darrer punt que insta a modificar l’acord vigent del 2023 -o a incorporar al nou que està treballant ja el govern, ja que l’anterior quedarà sense efecte- que estableix les condicions mínimes que han de complir els ajuntaments a fi de poder signar amb la Generalitat convenis per finançar plans educatius d’entorn, per incloure-hi explícitament que hauran d’assumir el compromís de garantir-hi la vehicularitat del català.
“L’ús social del català, no pot dependre exclusivament de l’escola, s’ha de reforçar en espais informals”, ha justificat la diputada d’ERC, Irene Aragonès, que ha subratllat que no n’hi ha prou amb la proclamació de la vehicularitat, sinó que cal acompanyar-la de “l’increment d’una dotació de recursos estable”, o “almenys garantir l’a dotació actual” als ajuntaments i entitats de lleure que organitzen aquestes activitats. “L’oralitat dicta l’estat de salut de la llengua”, ha sentenciat Francesc de Dalmases, de Junts, per justificar el seu ple suport, tot i que ha lamentat com un “error” que es faciliti la desunió de l’independentisme en matèria de llengua, amb les “lloances” que hi ha hagut al pacte nacional per la llengua signat ahir, que “ha exclòs Junts i CUP”. “Aquest no és el camí, però ens tornarem a trobar per treballar conjuntament per la llengua”, ha conclòs. “Els plans educatius d’entorn han estat una de les millors eines educatives per millorar la salut del català, i l’èxit educatiu, així que donarem suport sempre a textos que promoguin aquest projecte”, ha lloat al seu torn la diputada del PSC Gisela Navarro. De fet, el pas d’avui va en la línia de recordar al govern que ha de complir l’acord entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa, que ja incloïa l’extensió de la vehicularitat de la llengua catalana a l’àmbit de les activitats extraescolars i de l’esport de base i el lleure.